Șase luni de satisfacție alături de ZOE

JURNAL DE BORD: 19.285 km

Zi după zi alături de noul meu prieten, am adunat un număr important de kilometri parcurși curat, în liniște și foarte economic. E momentul cred, a unui mic bilanț, având în vedere și faptul că am început această călătorie vara și trag linie deja în plină iarnă, cu toate ingredientele incluse.

Dacă sezonul cald a fost un mediu foarte prielnic mașinii electrice, adică am realizat un consum mediu foarte bun (max. 12.6 kWh/100 km), autonomii bune (350-390 km), costuri de alimentare sau întreținere mici spre deloc, sezonul rece, în care suntem acum, a schimbat unele date, nu dramatic dar oricum semnificativ la consum mediu și autonomie (16-17 kWh/100 km, 300 -330 km), fără să se schimbe aproape deloc costurile.

Pentru conformitate, amintesc faptul că parcursul meu zilnic obișnuit depășește ușor 100 km, 6/7 zile pe săptămână, de regulă o navetă de dimineața până în prânz făcută la viteze legale (cu 2 cifre), pe modul Eco cu climatizare automata, muzică, lumini, ștergătoare și dezaburire după caz. In plus, pe lângă naveta zilnică au mai fost și cei 1850 km parcurși în zece zile de vacanță a familiei, despre care am povestit.

In total, așa cum îmi arată aplicația CarManager, am parcurs până acum peste 19.000 km, cu o viteză medie de 49 km/h, un consum mediu de 15.0 kWh/100 km și costuri totale de alimentare de 229,56 lei. (NOTA – costul redus este rezultatul oportunităților de încărcare gratuită, care încă mai există)

Legat de încărcare, de regulă din 2 în 2 zile de la 10-20 % până la 85-95%, recunosc faptul că am avut o mare aplecare pentru stațiile publice gratuite, ocazional folosind și unele cu plată sau cea de acasă, iar pe cat posibil am să păstrez acest obicei.


Atât cu cifrele, acum câteva impresii:

Mașina asta m-a cucerit definitiv prin simplitatea și ușurința cu care se conduce, cu performanțele dinamice, pe care nu prea le bănuiești când o privești fără să o cunoști, cu felul în care iți acoperă nevoile de transport și nu în ultimul rând cu costurile de exploatare.

Cred în continuare că inginerii francezi au realizat Zoe un echilibru foarte bun între dimensiuni, greutate, performanțe dinamice, acumutator, sistem de încărcare și autonomie.

Deși cred că e totdeauna loc de mai bine, dotările acestui nivel de echipare sunt extrem de satisfăcătoare și nu de puține ori am zâmbit când am făcut rapide comparații cu alte mașini mai scumpe și cu mai multe pretenții premium din trafic din jurul meu.

Interacțiunea cu aceasta mașină a produs unele schimbări în comportamentul meu rutier, dar au și pus în valoare unele aptitudini latente pe care le aveam. E vorba în primul rând de mersul “la consum” care te duce invariabil la mersul responsabil, în limitele legale, fără depășiri inutile, nu mers alert (detest utilizarea deșănțată a termenului “sportiv”), sau excesiv (și ilegal…) pe altă banda decât prima. Am folosit mult mai mult mersul constant, am accentuat planificarea traseelor, apreciez și mai mult politețea și prevenția în trafic.

Daca ar fi să enumăr problemele pe care le-am avut în perioada asta, mă pot gândi la:

 • Unele legate de încărcare, cum ar fi: imposibilitatea încărcării atunci când împământarea stației nu este conformă și apariția unei erori în bord la alimentarea de la o stație defectă. Ambele se rezolva prin reluarea încărcării la o stație corect împământată și, în al doilea caz, după o pauză de cca. 15 min pentru resetare și reluarea încărcării de la o altă stație conformă. Neștiind despre ce e vorba, această a doua situație de care m-am lovit, a fost rezolvată prin apelarea Vocii Clientului, platformă, service, verificare completă a sistemului alimentare-propulsor, toate pe garanție, deși se putea simplu lăsa mașina sa se reseteze. Dar na, așa mai învățăm câte ceva.
 • La caroserie, am avut neplăcerea să iau din mers o piatră, care mi-a avariat lampa spate stânga, pe care am înlocuit-o pe casco;
 • La fel am rezolvat și distrugerea din mers a unei anvelope spate, care s-a perforat pe șoseaua de centură a Bucureștiului cu un obiect metalic mărișor, care a produs o tăietură de câțiva centimetri pe interiorul rotii, aceasta devenind inutilizabilă. Platformă, service roți, înlocuire anvelopă, decont pe casco.
 • Softul mașinii, încă perfectibil. Aplicația de smartphone necesită în opinia mea mai multe îmbunătățiri pe care de altfel le-am transmis la Vocea Clientului, softul mașinii încă are unele mici bug-uri legate de resetări inopinate ale parcursului parțial și consum, schimbarea fără motiv a limbii, programarea inutilă a climatizării, unele deja rezolvate prin rechemare (climatizarea), altele prin update periodic (la 3 luni), altele prin resoftare sau mai vedem.
 • La minusuri, aș aminti lipsa unei plafoniere la locurile spate, Apple Car Play doar pe cablu și lipsa unui stropitor la lunetă.

Din fericire, așa cum am constatat personal, în vremurile acestea există la îndemână, pe garanție, pe casco, sau cu plată, varianta apelării unui serviciu de asistență rutieră inclusiv cu transport pe platformă la service-ul pe care îl dorești, ceea ce este posibil inclusiv din aplicația dedicată pe telefon a mărcii.

Ca investiții notabile pe care le-am făcut după achiziția mașinii, au fost o cameră de supraveghere trafic, roțile complete (jante aliaj pe 16” + anvelope Nokian WRD4) de iarnă și setul de lanțuri cu montaj automat, cotiera dintre locurile din față, care lipsea din dotarea standard, plasa de fixat bagaje în portbagaj, covorașele textile de vară și cel de portbagaj, folii de protecție pe faruri și proiectoare, inscripționarea exterioară “Renault ZOE 100% electrică”.

Simt însă, subiectiv bineînțeles, că tot ce am investit cu și în mașină asta e de suflet, mă face să mă simt bine, confortabil și deosebit, util celor din jurul meu și deși nu e genul meu, aș paria că viitorul îmi va da dreptate că am făcut o alegere bună.

Ceea ce doresc tuturor și mai povestim la bilanțul de an.

Aventura electrică continua…!

3 Responses

 1. Darius Jula spune:

  La cât mai multi kilometri fără probleme! Într-adevăr Zoe e o mașinuță foarte faină, cu micile buguri de software de rigoare.

  PS: Zoe are stropitor pentru lunetă.

 2. Radu DIMOFTE spune:

  Multumesc de sfaturi Darius, am rezolvat cu stropitorul de luneta.

 3. Dinu spune:

  Superb material. Superba masina. Felicitari si mult multi km fericiti si electrici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.