O săptămână fără Zoe

JURNAL DE BORD: 13.084 km

Vineri 02.10.2020 parea o zi obisnuita, cu programul tipic al unei zi lucratoare. Naveta de dimineata, oprire la statia mea preferata de incarcare, cumparaturi, etc. Dar lucrurile au mers in alta directie.

Odata ce am cuplat masina la statia de incarcare, dupa obisnuitul moment de verificare, incarcarea nu a inceput. Intrigat, m-am dus la interior sa opresc sesiunea si sa o iau de la capat cu conectarea. Aici insa ma astepta o neplacuta surpriza: un mesaj de eroare insistent pe fond rosu, insotit si de o atentionare acustica specifica in care eram anuntat de o potentiala avarie la mototul electric…!

Dupa socul surprizei la care bineinteles ca nu ma asteptam, am decuplat masina de la statie si am incercat, in zadar sa o misc cu motorul ei, sa o scot din statie. Degeaba, nu reactiona la nicio comanda, aveam parte doar de acel avertisment vizual si acustic.

Bineinteles ca m-a cuprins o ingrijorare serioasa si singurul lucru la care m-am putut gandi a fost sa scot cumva masina din statia de incarcare, prin impingere, apoi sa sun la Vocea Clientului Renault sa solicit ajutor.

De aici lucrurile au decurs bine, am vorbit, mi s-a deschis dosar de asistenta in garantie, mi-a fost trimisa platforma si cam dupa o ora si jumatate am ajuns cu masina in curte la Serus, service-ul dealerului Renault.

Aici, masina a fost “internata” pentru o saptamana (weekend nelucrator inclus…), timp in care i s-au facut verificari amanuntite ale componentelor intreg sistemului motopropulsor si de alimentare, cablaje, etc., sub indrumarea online a specialistilor de la fabrica din Franta.

La final, i s-a facut un ciclu complet de descarcare la zero si incarcare la 100%, fiind apoi chemat sa o iau in primire.

Concluzia dupa aceste verificari a fost ca statia de incarcare, la momentul conectarii si secventei verificarii, a indus un curent, un semnal nepotrivit, care a generat eroarea. Asadar, mi s-a atras atentia asupra informarii cat mai temeinice in legatura cu statiile pe care intentionez sa le utilizez. Oricum, in eventualitatea ca situatia s-ar mai repeta, solutia este sa las masina deconectata si oprita timp de minimum 10 min, apoi eroarea se va sterge.

In sfarsit, ma bucur ca desi a durat destul de mult pentru gustul meu, problema s-a rezolvat cu bine si pot spune ca fara sa-mi fi dorit asta, am mai invatat o lectie.

Va spun sincer, fara sa exagerez de loc, saptamana fara ZOE mi s-a parut o eternitate. De voie, de nevoie, a trebuit sa folosesc in aceasta saptamana pentru programul meu obisnuit Honda mea CR-V, masina cu care am facut in ultimii 8 ani si jumatate peste 300k km si pe care o apreciez foarte mult, dar cu care as vrea de acum incolo sa interactionez cat mai putin. Argumentele cu care imi placea sa o definesc, respectiv dimensini mai generoase, confort, forta si capabilitati in multe situatii mai dificile, siguranta, au inceput sa paleasca in fata comparatiei mersului cu ZOE. De altfel, acum Honda e oarecum daily car pentru fiica mea, si eu o mai conduc ocazional, cum a fost aceasta situatie.

Pentru comparatie (cu ZOE, ha ha ha….!), daca poate fi vorba de asa ceva, sa va dau datele saptamanii de exploatare cu Honda:

Parcurs: 840 km, unul ca de obicei;

Viteza medie: 52 km/h, buna;

Consum mediu: 6.8 litri motorina la 100 km, bunicel pentru un diesel de 2.2;

Costuri de alimentare: 286,74 lei, aici no comment…;

Una peste alta, o experienta neasteptata, cam neplacuta, nedorita si (as vrea…) de nerepetat.

Intre timp am revenit la parcursul (aproape) gratuit, nepoluant, silentios si linistit cu electroni, ZOE zburda din nou vesel si fasnet.

Si aventura continua…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.