Electro – retrospectiva 2019

Se apropie al doilea final de an pentru proiectul Electromobilitate, moment in care privim inapoi la implinirile din ultimele 12 luni si plamadim planurile pentru noul an. Gandurile zboara cu recunostiinta spre oamenii minunati care si-au dedicat timpul si priceperea pentru acest proiect de informare si educare despre mobilitatea viitorului si spre producatorii de automobile, care au avut un impact major asupra electromobilitatii.

TESLA

Perspectiva optimista adoptata in 2019 se bazeaza in primul rand pe succesul indiscutabil obtinut in plan global de Tesla cu Model 3, care a demonstrat ca cererea publicului pentru masini electrice eficiente si performante este prezenta pe toate pietele majore.

Luna decembrie, cu un nou record de livrari, va veni doar sa consfiinteasca dominatia categorica internationala realizata de diferitele variante de Model 3, dintre care un long range cu tractiune spate, specificatie SUA, a fost utilizat pentru test drive in cadrul proiectului nostru.

Sursa informatiilor: EVsales

Recordul absolut pentru industria auto, stabilit de Tesla la Shanghai, mai putin de 12 luni de la inceperea unui santier pana la vanzarea primelor automobile fabricate local, a schimbat perceptia despre procesul greoi si de lunga durata a transformarilor posibile in productia de automobile pentru totdeauna.

Chiar daca cea mai mare piata mondiala s-a cutremurat dupa eliminarea si reducerea unor subventii acordate de gurvernul chinez, este cert ca s-a asezat pe criterii de performanta mai sanatoase, unde firmele ce produc automobile electrice cu tehnologie de varf au avut de castigat.

Tergiversarea aprobarilor pentru vanzarea de Model 3 asamblat la Shanghai, au lasat doar doua zile de livrari in 2019, dar momentul este foarte important, fiindca se suprapune cu pregatirile pentru noul an chinezesc, o perioada extrem de lucrativa in comert in general si in cel cu automobile in special.

Incheiem 2019 cu convingerea ca succesul Tesla provine din experienta unica creata pentru clienti. Productia de automobile atractive si performante, cu tehnologie de varf este doar primul pas. Achizitia directa de la producator online, livrarea acasa, incarcarea rapida in reteaua proprie SuperCharger, plata automata fara aplicatii si ecusoane RFID si mai ales update-urile continue, sunt ceea ce fac Tesla atat de unica si indragita de proprietari.

Cum ar putea fi altfel cand TM 3, varianta utilizata de echipa elmob pentru test drive-uri, este mai puternica (doua update-uri de cate 5%) , mai capabila (incarcare ChadeMo, printre multe altele) si mai usor de condus, fiindca stie sa execute mai multe functii prin comenzi vocale (in sfarsit climatizare!) decat la achizitie ? … faptul ca toate aceste imbunatatiri au fost gratuite, este tot atat de unic in industria auto pe cat este intreaga filozofie si viziunea firmei.

HYUNDAI – KIA

Cel de al doilea automobil utilizat pentru test drive in cadrul proiectului Electromobilitate, un Hyundai Ioniq, model 2018, provine dintr-o familie prestigioasa de automobile extrem de eficiente produse de conglomeratul corean. Alaturi de celelalte modele electrice Kona, Niro, Soul si Nexo (cu pila de hidrogen), Ioniq a fost prezent in topurile de vanzare din lume pe locuri mai modeste decat asigura performantele de consum, viteza de incarcare, confortul si fiabilitatea acestui model.

Motivul invocat de multe ori in presa a fost lipsa acumulatorilor, care a gatuit productia. Intr-un interviu de o onestitate dezarmanta, acordat revistei Automobilwoche, Emilio Herrera, COO-chief operating officer Kia Europa, recunoaste ca la incheierea contractelor de livrare de acumulatori cu furnizorii, volumul de vanzare prognozat a fost cu mult mai mic decat cererea reala pe pietele globale: „Am semnat contracte de livrare cu doar doi furnizori, LG Chem si SK Innovation. Cand am semnat aceste contracte cu trei ani in urma, nimeni nu se astepta la asemenea cifre de vanzari.”

Asa cum afirma Emilio Herrera, incercarile de renegociere a contracteleor de livrare pentru acumulatori sunt extrem de dificile, in conditiile in care cererea de la toti producatorii globali de automobile este in crestere.

Vanzarile Kia sunt in crestere in Europa de 11 ani consecutivi si au atins un segment de 3.2% dintr-o piata stagnanta, dar intr-o transformare radicala, datorita noilor prevederi legale pentru emisii de CO2 si a amenzilor usturatoare impuse pentru nerespectarea lor de catre flota vanduta. Ca la toti producatorii, strategia Kia de evitare a penalizarilor se bazeaza pe electrificare in toate segmentele.

Dar, asa cum declara Emilio Herrera, „una din cele mai mari provocari este profitabilitatea automobilelor electrice, in toate segmentele„. Ca exemplu este utilizat miniautomobilul de oras Picanto, care in varianta pe benzina se vinde in jurul pragului de 10.000 euro, dar in varianta electrica ar ajunge la 18.000 – 19.000 euro, exact acolo unde se afla si tripleta grupului VW, e-Up, Mii si Citigo.

Prezenta unui model electric in segmentele A si B de automobile de oras este justificata de volumul mare de vanzare, care atinge 50% in Italia, dar fara subventii va fi extrem de dificil de vandut profitabil in numar suficient de mare, pentru a evita amenzile generate de emisiile de CO2 a intregii flote.

Siguranta grupului Hyundai Kia ca piata de automobile electrice va creste, provine din convigerea ca producatorii nu au alta alternativa pentru a evita amenzile europene si cele din China. In cele din urma tot clientul va plati pretul mai ridicat pentru masurile de depoluare, fie direct prin achizitia un automobil electric, fie indirect prin taxe, din care o parte merg la subventiile acordate pentru achizitionarea de automobile electrice.

In opinia lui Emilio Herrera alternativele pentru producatori in 2020 sunt clare:

  1. Continua sa vanda gama actuala de modele si platesc amenzile
  2. Reduc volumul si ajusteaza gama vanduta pentru a se incadra in limitele de emisii impuse de lege
  3. Cumpara credite de carbon de la Tesla sau alte startup-uri electrice
  4. Parasesc piata europeana, asa cum a decis Infinity
  5. Produc suficiente automobile electrice pentru a compensa emisiile flotei vandute cu motoare termice (strategia adoptata de majoritatea producatorilor)

Kia a decis sa produca si sa vanda 40.000 de automobile electrice in 2020, numar suficient pentru a compensa emisiile de CO2 de la flota fosila vanduta. In cazul in care piata nu va raspunde pozitiv la oferta de variante electrice si hibrizi plug in, varianta preferata de Kia este de a limita vanzarea de automobile clasice, in locul platii amenzilor.

Chiar si doar prin aceasta perspectiva limitata a unui singur producator traditional, fortat sa vanda automobile electrice prin lege, este evident ca modelul clasic in care vanzarea de automobile se face engros catre reteaua de distributie si dealerii se ocupa de vanzare cu amanuntul, va fi pusa pusa la serioasa incercare in 2020, prin cote obligatorii de automobile electrice.

Parca aud deja plangeri de genul „clientii vor SUV-uri si voi ne obligati sa vindem rasnite electrice” …

(VA URMA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.