In urma cu o saptamana, revista germana Manager Magazin publica un articol cu titlul: Ce se ascunde in spatele problemelor de soft de la Volkswagen? (Was hinter Volkswagens Softwareproblemen steckt).
De atunci pe numeroase cai, cu titluri tot mai bombastice, aflam despre „probleme masive cu soft-ul” sau chiar „dezastrul ID 3”. Chiar asa sa fie ?
O sursa buna de informare in industria auto este intotdeauna reteaua de furnizori, care in cele mai multe cazuri executa proiectul, sub coordonarea unei echipe de la producator. In acest caz era firesc sa cautam raspunsul la firma Continental, de unde provine actualul „IT guru” Christian Senger, mutat in 2016 la VW.
Odata intarzierile pentru soft-ul ID 3 confirmate, am incercat sa aflam de ce? Ce anume cauzeaza intarzierile repetate din cauza soft-ului, care s-au manifestat si la Tuareg, Passat, noul Golf si Taycan?
Raspunsul este complex, pe masura sofisticatei tranzitii prin care trece industria auto pe calea spre mobilitatea electrica, autonoma si conectata. Cu toate ca ingineria auto clasica germana este recunoscuta in industrie, tranzitia are nevoie de meserii noi, din domenii care au mai mult de a face cu electronica, comunicarea si IT, decat cu cele electrice si mecanice traditionale.
Un alt articol pe aceasi tema, publicat la cateva zile dupa cel din Manager Magazin, de data aceasta de Automobilwoche, vine sa sublinieze criza de experti IT din industria germana in general si cea auto in special.
Presedintele asociatiei germane Bitkom (IT si Telecomunicatii), Achim Berg, avertizeaza ca cele 124.000 de pozitii IT neocupate in industrie reprezinta o amenintare pentru competitivitatea intregii economii germane si solicita gurvernului simplificarea aprobabrilor pentru angajarea specialistilor din afara spatiului UE.
Peter Markl, consultant pentru probleme de personal la firma 3C, subliniaza ca stirile extrem de negative din industria auto (amenzi, arestari, concedieri) indeparteaza tinerii de domeniul auto.
La fel cum am intrebat in primavara la intalnirea cu studentii de la sectia Autovehicule Rutiere de la Politehnica timisoreana, Peter Markl se intreaba „Cand va face industria clar tineretului, ca viitorul auto este in electronica si IT ?” si continua „industria auto ar face bine sa nu discute doar de eliminare de posturi, ci de enorma tranzitie spre noi calificari.„
Industria auto este intepenita intr-un mod de gandire, prin care se crede in continuare ca fiind unul din cele mai atractive domenii pentru tineri. „Nimic mai fals” afirma consultantul de la 3C „ciclurile lungi de dezvoltare, structurile rigide si ierarhia stricta, fac industria auto mai degraba plicitisitoare pentru specialistii IT.”
Pe langa programele interne de training si pregatire specifica pentru electromobilitate, o posibila solutie pentru rezolvarea rapida a crizei de specialisti IT, este recrutarea internationala si simplificarea aprobarilor pentru obtinerea dreptului de lucru, pentru expertii din afara spatiului UE. Chiar si atunci, raman barierele de limba, cultura firmei, sistemul de training si deschiderea internationala a echipei de conducere si a colectivului local.
Avertismentul despre competitia internationala pentru talent este foarte clar definit de Peter Markl: „Cine se misca prea incet sau economiseste prea mult, cu siguranta va pierde noii colaboratori.”
In contextul cererii mai mari decat oferta de specialisti IT in general si in industria auto in special, firmele cele mai dinamice, cu o viziune si cultura atractiva pentru noua generatie, vor avea prioritate in alegerile tinerilor absolventi.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.