Electro-subiecte de milioane

În lanțul promisiunilor electromobilistice și a titlurilor care preiau nefiltrate comunicatele de presă, cuvântul MILION apare foarte des.

Câteva exemple:

  • baterii auto pentru un milion de km;
  • motoare electrice pentru un milion km;
  • producție de milioane EV până în 2025, 2030, etc. (alegeți orice an și veți găsi o declarație pompoasă ce conține cuvântul milion);
  • investiții de mii de milioane (miliarde) pentru fabrici noi de automobile sau acumulatori, etc.

În realitate, până astăzi doar Tesla și BYD, dacă acceptăm și PHEV-urile în această socoteală, au produs mai mult de două milioane automobile electrice (sau electrificate în cazul BYD).

Din fericire, statisticile de înmatriculări încep tot mai des să cuprindă milionul, desigur în China și Europa, acolo unde autoritățile au impus cote de vânzare sau amenzi pentru depășirea normelor de CO2.

În contextul unor știri în general proaste despre rezultatele industriei auto din primul semestru, veștile despre creșterea vânzărilor EV în China sunt foarte bine venite, China reprezentând peste 50% din piața globală pentru autovehicule 100% electrice.

Un comunicat al autorităților chineze citat de Automotive News China (pentru confirmare așteptăm raportul lui Jose Pontes din Clean Technica) indică o scădere a vânzărilor de vehicule în China cu 21% în prima jumătate a anului. Contrar acestei scăderi, înmatriculările de vehicule electrice s-au dublat și au atins pentru prima oară 2.2 milioane.

Cu alte cuvinte, în doar șase luni, bântuite de COVID, clienții chinezi au cumpărat mai multe vehicule electrice decât a produs Tesla în toată istoria glorioasă de 10 ani de la lansarea Model S.

Cu acest pas de uriaș, parcul auto electric chinez a depășit 10 milioane de vehicule, din care 81% sunt BEV (100% electrice) și restul hibrizi plug-in.

Europa

Chiar dacă o parte din firmele europene au pierdut startul, sau au dansat până nu de mult la două nunți, sau cum doriți sa intitulați strategia „Power of choice” promovată de BMW, mai multe publicații germane afirmă că viitoarea platformă BMW va fi 100% electrică și nu mixtă, cum s-a anunțat inițial. Păcat de timpul pierdut până în 2025, după startul remarcabil cu i3 și i8 cu aproape 15 ani în urmă când au demarat aceste proiecte!

Limitarea producției la volumul necesar evitării amenzilor europene a deschis ușa pentru producătorii chinezi așa cum am semnalat în februarie 2021 în articolul Invitație onorată – Seres 3 în Europa. Dacă numele Seres nu vă este familiar alte două articole despre startup-ul cu rădăcini în SUA și China pot ajuta:

După ce a depășit pentru prima oară un milion de înmatriculări EV în 2021, piața europeană se îndreaptă spre 1.5 milioane în acest an. Rezultatele din primul semestru arată însă cum acaparează producătorii chinezi mai mult de 5% din piață.

Barometrul vânzărilor probabile în următoarea perioadă, care este piața norvegiană, indică o prezență tot mai agresivă a producătorilor chinezi, care au plasat două modele în Top 10 al vânzărilor la jumatatea lunii iulie.

BYD Tang pe locul 4 și MG ZS pe locul 6 sunt performanțe remarcabile în sine pe o piață hiper competitivă. Privind la creșterea înmatriculărilor față de prima jumătate a lunii iunie (+37% pentru BYD Tang și +220% pentru MG ZS) ne întrebăm cât timp va mai trece până producătorii chinezi vor livra primul milion de automobile electrice în Europa, în detrimentul jucătorilor locali, paralizați de lanțul furnizorilor ce începe și se sfârșește… în China.

România

Cu un parc auto electric ce a depășit de curând 17.000 vehicule, s-ar părea că nu avem subiecte de milioane în statisticile de înmatriculări. Cu toate că nu cunoaștem prețul mediu de vânzare din Romania, putem aproxima că exemplarele înmatriculate au beneficiat de o subvenție de aproximativ 10.000 euro, una de cele mai generoase din Europa.

17.000 mașini x 10.000 euro = 170.000.000 euro total subvenții.

Suma de 170 milioane euro pentru punerea în mișcare a mobilității electrice nu este de neglijat, chiar dacă s-a întins pe parcursul mai multor ani.

Așa cum scriam mai sus, fiindcă nu cunoaștem prețul mediu al modelelor electrice înmatriculate în România, putem aproxima pe baza datelor puse la dispoziție de participanții la proiectul Electromobilitate.

Știm că pentru cele 52 de modele ce au contribuit la proiect din octombrie 2018 până în prezent, proprietarii au contribuit cu 1.35 milioane euro (alt subiect de milioane). Aplicând media, 26.000 euro, parcului auto din Romania MINUS Dacia Spring (5451) rezulta 26.000 x (17739 – 5451) = 319.488.000 euro.

Adăugăm la această sumă Spring-urile, pentru care Mihai și familia au achitat 9400 euro (5451 x 9400 = 51.239.400 euro) și rezultă peste 370 milioane euro plătiți pentru primii pași spre mobilitatea electrică de persoane fizice și firme din România.

Acesta este adevăratul subiect de milioane! Contribuția financiară individuală pentru ca toți să respirăm un aer mai curat, în orașe mai liniștite, deplasându-ne cu un randament superior motoarelor termice, ce se bazează pe combustibili fosili, o resursă finită de care dispunem în prezent dar nu și în viitor.

Proiectul Electromobilitate

Promovând mobilitatea electrică din convingere că în acest fel vom contribui la o lume mai bună, mai curată și mai liniștită, echipa proiectului nostru colectează de patru ani date din exploatarea individuală a unor modele electrice.

Fiecare participant voluntar pune la dispoziție informații săptămânale în primele 12 luni, din care prelucrăm statistici caracteristice exploatării unui vehicul electric în România.

Parcursul, consumul, costul încărcărilor, problemele tehnice și costul înlăturării lor și cel al reviziilor tehnice, însoțesc fiecare raport săptămânal al echipelor formate în cadrul proiectului. Așa cum scriam mai sus, 52 de automobile s-au perindat până în prezent prin proiect, echipa care a încheiat luna iunie fiind compusă din 34 colegi.

Dar să revenim la subiecte de milioane cu o actualizare după bilanțul lunii iunie, când totalul kilometrilor monitorizați în cadrul proiectul a atins 1.24 milioane km.

Să presupunem că toți am fi circulat foarte cuminți, cu mașini economice ce consumă doar 5.5 l/100km carburanți fosili ce provin probabil din zone de conflict. Cei aproximativ 68.300 litri sunt doar o picătura în tranzacțiile zilnice, fiindcă analizăm un grup foarte mic de electromobiliști, despre care avem date concrete.

Dacă facem însă un efort de fantezie și în locul celor 52 participanți la proiectul Electromobilitate, considerăm economiile potențiale realizate de cei 17.739 proprietari români de la finalul lunii iunie?

Rezultatul aproximării este o cantitate respectabilă, 233 milioane litri de carburanți… Asta nu mai este o picatură! Devine un subiect de milioane, despre forța colectivă și impactul asupra balanței energetice, atunci când parcul auto electric va crește considerabil în următorii ani.

Prognoza noastră optimistă, după patru ani de analize detaliate, este că în următorii trei ani parcul auto electric din România va fi de ZECE ori mai mare (aproximativ 170 -180.000), înmatriculările dublându-se în fiecare an conform evoluției „curbei S” de adoptarea a noilor tehnologii.

Nu este un semnal de alarmă, ci doar unul de avertizare că până în 2025, rețeaua de încărcare și sursele de energie regenerabilă trebuie să crească cel puțin în același ritm, pentru a susține trendul favorabil din ultimii ani.

Înainte de auzi corul electro scepticilor afirmând că nu toată lumea adună kilometri cu dedicația lui Andrei (Kona, BV, imaginea din stânga), sau Marcel (HD), care a atins borna de 40.000 km după doar nouă luni cu Dacia Spring, este util să știm că din echipa noastră fac parte:

  • Klara (Smart Forfour),
  • Laura (Peugeot e208),
  • Doina (Skoda Citigo)
  • Violeta (Dacia Spring)
  • Roxana (Tesla Model 3)
  • Monica (Tesla Model 3)

Drumurile preponderent în oraș, la serviciu sau cumpărături, unde km parcurși nu au atâta importanță, cât are simplitatea condusului, calitatea climatizării și mai ales economicitatea deplasărilor electrice.

Esențial este că cei peste 12.000 km, acumulați de Klara cu Smart ForFour în trei ani, au fost curați și aproape fără probleme, iar pentru Violeta întâlnirea cu Spring-ul a devenit prima tentație de a conduce un automobil.

Pentru alte subiecte de milioane faceți o căutare (click pe lupă) după titlul evenimentelor organizate în cadrul proiectului Electromobilitate:

  • ElectRoMania
  • Mulțumim Reșița
  • Electro-recunoștință
  • Electro-sezătoare

DRUMURI BUNE și CURATE TUTUROR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.