1300 km cu ZOE în vacanță

În perioada 4-10 iulie am fost cu Furia (Renault ZOE) pe traseul Suceava – Delta Dunării – Mamaia – Suceava. Total am parcurs 1302 km cu un consum mediu de 12,6 kWh/100 km și un cost final de 120 ron (cost ce provine din faptul că anul acesta chiar nu am stat să mă complic cu găsitul stațiilor gratuite, ci am încărcat la prima stație liberă).

Voi împărți traseul în mare pe zile, ca să facem o imagine de ansamblu a călătoriei.

Ziua 1:

Am plecat din Suceava cu SOC 94% spre Focșani unde aveam să fac popasul. Condițiile de rulare au fost normale, iar viteza de deplasare menținându-se în limitele legale. Am ajuns la Kaufland Focșani cu un SOC de 27% după cei 251 km parcurși în 3:33h, deci absolut totul normal ca la o mașină termică.

Aici am avut prima încărcare de pe traseu și singura până în Deltă. Am încărcat timp de 54 min la un CCS de 50 kW până la SOC 88% timp în care am mâncat la MC’ și am fost la baie.

Am continuat spre Jurilovca, unde am ajuns cu SOC 30%  după 199 km parcurși și un consum de 16,7 kWh/100km. Timp total de deplasare 8 h, din care 30 min bacul și 54 min încărcare+masă, pe un total de 450 km.

Seara am crezut că voi încărca la o stație lektrico din Jurilovca, dar din cauza faptului că Zoe e foarte pretențioasă la împământări nu am reușit.


Ziua 2:

Am încărcat timp de 1h:36min la o stație de 11 kW la o vulcanizare din localitatea Baia, unde am plătit 40 ron pentru deranjul și energia pe care am consumat-o ca să ne putem plimba liniștiți prin Deltă.

După încărcare am plecat spre Cetatea Argamum din Jurilovca, urmat de o plimbare la Sarichioi. De acolo am aflat de muzeul Deltei din Tulcea și am zis că e păcat să îl ratăm.

Ajunși în Tulcea, am pus mașina la încărcat la Kaufland cât ne-am plimbat, așa că Furia s-a încărcat cu electroni până la SOC 94% destul cât să ajungem a doua zi la Mamaia.

De la Tulcea ne-am întors la Sarichioi ca să luăm cina în cea mai frumoasă terasă autentică Le Gafish, unde vă recomand cu căldură să ajungeți. Seara ne-am întors la cazare în Jurilovca.


Ziua 3:  

Deoarece aveam programată o plimbare cu barca din Sarichioi înainte de a pleca la mare, am mai făcut un mic ocol, iar pe la ora 13 am plecat spre Constanța. Masa de prânz am vrut să o servesc la restaurantul turcesc Konak, timp în care Furia s-a încărcat full pentru drumul de întoarcere. Aici am achitat 80 Ron fiind a doua încărcare cu plată din sejur (și ultima).

Au urmat câteva zile în care mașina a făcut o pauză binemeritată și eu alături de ea.


Drumul de întoarcere:

Am plecat duminică dimineața spre Suceava. Printr-o greșeală m-am bazat pe Waze și am mers spre Fetești pe autostradă. Aici recunosc că am adoptat o conduită de drum cu doar 100 km/h ca să fiu sigur că nu pierd prea mult din autonomie.

Înainte de Focșani mai aveam 8% SoC și am prins un accident unde am fost blocați în trafic 45 min. Din fericire nu am pierdut nimic în acest incident și am ajuns la stația de la Kaufland tot cu 8%. La stație era la încărcat o Tesla, care mai avea de așteptat 20 min pana la 90%, timp în care eu am profitat de puterea de încărcare AC a Furiei și am pus la type 2. 

Timp total de încărcare a fost de 1:20 h, timp în care am mâncat iarăși la MC’ și am făcut niște cumpărături în Kaufland.

După finalizarea încărcării am plecat la Suceava unde am ajuns cu SOC 11%.


Concluzii

Anul acesta am avut ZERO emoții și doar beneficii. Timpii de încărcare au fost scurți și au fost corelați cu servitul mesei. Practic, singura încărcare în care am pierdut timp a fost cea din Deltă, la service-ul auto, dar asta doar din cauză că Zoe, fiind o prințesă, e prea pretențioasă cu stațiile. 
Per total zic că a fost o experiență frumoasă.

Pentru diferențe față de mașina de servicu (Skoda Octavia) am calculat că pentru un consum mediu de 5,3 l/100 km (mașină nouă) și un cost mediu al litrului de motorină de 8,7 ron, rezultă un cost final pentru cei 1302 km de 600 ron.

Costul meu final cu ZOE a fost de 120 ron. Dacă merită sau nu diferența de bani, asta decide fiecare, dar pentru mine spre exemplu 360 ron a fost cazarea în Deltă, deci zic că merită.

Primele drumuri lungi parcurse de Serban cu ZOE de la Suceava pe Litoral și la Brașov in 2021:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.