In urmă cu o săptămână subliniam într-un articol intitulat Invitație pentru producătorii chinezi și startup-uri? că producția limitată la strictul necesar evitării amenzilor, cauzate de depășirea cotei de CO2 în Europa, generează întârzieri ale livrărilor de până la 14 luni și deschide larg ușa producătorilor chinezi.
Subvențiile europene generoase și cererea mai mare decât oferta nu au scăpat din atenția unui startup promițător, care în urmă cu doi ani promitea două modele crossover foarte atractive Seres 5 și 7.
Chiar dacă acestea nu par să fie finalizate pentru asamblarea de serie în China și SUA, unde Seres deține două unități de producție, executivii au adoptat o metodă utilizată în industria auto, când:
- timpul este prea scurt;
- bugetul este limitat;
- scepticismul prea mare pentru intrarea pe o noua piata;
Rebranding – rebotezarea unui model produs de altcineva
In cazul Seres nu poate fi vorba de scepticism față de electrificare, startup-ul chinezo-american având rădăcini adânci EV pursânge, pornind cu ani în urmă la drum ca SF Motors, transformându-se în Seres și consolidandu-și poziția viitoare prin achiziția inEVit, alt startup înființat de Martin Eberhard, unul din fondatorii inițiali ai firmei Tesla.
Prin urmare, combinația de împrejurări care a dus la rebotezarea unui Dongfeng Fenguang E3 în Seres 3 pentru intrarea pe piața europeană, are cel mai mult de a face cu oportunitatea creată de întârzierea marilor producători locali pe calea electrificării. In plus, sistemul bancar european extrem de conservator, nu investește capital de risc în startup-uri electrice, împiedecând dezvoltarea acestora, așa cum s-a văzut în cazul e.GO Mobile, Sono Motors, Unity sau Lightyear.
Seres 3 în Regatul Tarilor de Jos
Așa cum au procedat înaintea lor SAIC cu MG ZS, Aiways cu SUV-ul U5 și grupul Geely cu Polestar 2, intrarea în Europa se încearcă cu ajutorul deschiderii clienților olandezi, ce nu par să aibă rețineri dacă aceste modele sunt asamblate în China. De altfel, atât Model 3 în varianta SR+ cât și noul iX3 al prestigioasei firme bavereze BMW sunt importate tot din China.
Cea mai bună dovadă este faptul că MG ZS produs de SAIC (Shanghai Automotive) în China a fost pe primul loc al înmatriculărilor în ianuarie, iar Polestar 2 pe locul 3. Pana la 19 februarie, Polestar 2 a coborât o treaptă în clasament, depășit fiind de ruda apropiată, Volvo XC40, cu care împarte aceeași platformă, motor, acumulator și eletronică, dar este asamblat în Belgia.
Noul venit Seres 3 se află ca dimensiuni între Kia Niro și Mazda MX 30, cu performanțe mai bune decât ambele (Niro echipat cu acumulatorul mic), dar are cel mai mare preț oferit în această gamă în Olanda (sursa EVdatabase.com):
- Seres 3 – 37.995 euro
- Kia Niro (40 kwh) – 35.995
- Mazda MX 30 – 33.990
Comparând însă cu Niro echipat cu acumulatorul mare (64 kWh), Seres 3 are doar avantajul unui portbagaj mai încăpător și încărcare DC cu maxim 100 kW, toți ceilalți indici de performanță și eficientă fiind inferiori, pentru un preț cu doar 1000 euro mai mic.
Știind ca Niro a ocupat a patra poziție în clasamentul înmatriculărilor din 2020, cu 6484 unități achiziționate de clienții olandezi, șansele pentru Seres 3 sunt reale, chiar dacă cei mai mulți clienți vor opta pentru propunerile originale, mult mai atractive, Seres 5 și Seres 7, atunci când vor fi disponibile.
Pentru 3000 euro în plus, cumpărătorii olandezi au și alternativa unui Peugeot e-2008, care deși este mai scurt cu 85 mm, oferă performanțe foarte asemănătoare și un nume consacrat, care vine cu o rețea europeană dezvoltată de service.
In loc de concluzie
Fără o schimbare radicală a planurilor de producție limitată pentru variantele electrice, din partea producătorilor europeni, Seres nu va fi ultima companie auto care, în lipsa unor modele proprii, va utiliza rebranding-ul pentru a prinde rădăcini în Europa.
La fel cum Xpeng și Li Auto își croiesc drumul în 2021 din Norvegia spre alte piețe, iar Nio încearcă să pornească din Germania, așa cum a procedat Aiways anul trecut, atractivitatea pieței europene este magnetul care atrage mai întâi comerțul, apoi producția locală, după cum a demonstrează în prezent Tesla cu fabrica de lângă Berlin.
Alte detalii despre Seres și precursorul său SF Motors:
- SERES – o aparitie pormitatoare in constelatia mobilitatii electrice
- Un nume nou, care merita retinut: SF Motors
- Electric Seres 3 is in the Netherlands
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Pentru cei care au achizitionat un SERES 3, am creat un grup pe FB, unde putem sa schimbam experientele noastre… Va invit in idea de a construi o comunitate in jurul acestei masini electrice 🙂
https://www.facebook.com/groups/1551542148678365