„Electromobilitatea pe banda de depășire în Germania”

Titlul primului comunicat de presă din 2021 al KBA – Kraftfahrt-Bundesamt (agenția naționala responsabilă de transportul rutier), reflectă o realitate ce a fost mai întâi negată, apoi ignorată și amânată din răsputeri de cea mai puternică industrie auto din Europa.

In iunie 2019 auzeam pe directorul responsabil de cercetare-dezvoltare la BMW, Klaus Frolich, afirmând că publicul european nu este interesat de automobile electrice și mai recent, noul CEO BMW, Oliver Zipse, afirma în cadrul congresului organizat de Automobilwoche că motoarele cu ardere interna au încă viață lungă.

Forțată de scandalul diesel, singura voce constant pro-electrificare a fost cea a lui Herbert Diess, CEO grup VW, care pare să ducă o luptă aprigă cu rezistența internă la schimbare, amintind de curând echipei de executivi că în următorii zece ani electrificarea va fi finalizată cu sau fără VW.

Așa cum era de așteptat, odată cu lansarea celor cinci modele electrice ale grupului VW la IAA în 2019 (ID.3, Taycan, e-Up, Citigo și Mii) presa germană a devenit interesată de performanțele și avantajele noilor modele și tonul s-a schimbat. Nici chiar întârzierea livrărilor și problemele de software întâmpinate de proprietarii ID.3-urilor nu a curmat curentul proaspăt de opinii mai favorabile.

Ce schimbare radicală comparativ cu timpurile când Model S era caracterizat ca fiind Autobahnuntauglich, adică nepotrivit pentru circulația pe autostrăzile germane, ca și cum această excepție globală ar trebui să intre în caietul de sarcini al oricărui producător, deși peste tot în lume vitezele pe autostrăzi sunt limitate.

Ce a cauzat acest titlu neașteptat din partea KBA?

In primul rând sunt cifrele incontestabile +209% creștere, care dovedesc popularitatea tot mai mare a automobilelor electrice și electrificate în anumite segmente.

Sau poate popularitatea a existat tot timpul, dar livrările în volum mai mare au început doar sub amenințarea amenzilor pentru emisii de CO2?

Vom reveni la acest subiect pe baza înmatriculărilor record din decembrie în Norvegia, Suedia, Olanda (publicate până în prezent), care dovedesc că atunci când amenințarea cu amenzi este suficient de usturătoare, în ultima lună din an livrările unor modele au fost duble sau chiar triple, față de orice altă lună din 2020.

Sursa: KBA

Reprezentarea KBA procentuală a rezultatelor din 2020, pentru înmatriculările variantelor 100% electrice (albastru închis) și cele electrificate (hibrizi și plug-in) în diferite segmente, indică o creștere semnificativă față de 2019, cu toate că piața auto germană a avut o scădere cu 20%.

Segmentul vehiculelor NEV – new energy vehicles (BEV, PHEV, HEV, FCEV) a atins 13.5% în Germania, după ce anul trecut era doar 3% din total achizițiilor de vehicule noi.

Rezultatele din 2020 consemnează un record cu 394.940 de înmatriculări. Repartizate după cum urmează:

  • Volkswagen 68720 (+608% fata de 2019)
  • Mercedes 58846 (+500%)
  • Audi 35545 (+508%)

Privind doar la rezultatele pentru automobile 100% electrice, situația arată diferit, știind faptul că industria germană s-a năpustit pe portița lăsata deschisă de legislația europeană pentru hibrizii plug-in.

Cele 194.163 de automobile 100% electrice înmatriculate în 2020 au fost livrate de:

  1. VW 23.8%,
  2. Renault 16.2%
  3. Tesla 8.6%
  4. Smart 8.3%
  5. Hyundai 8.2%
  6. BMW 4.5% (singurul brand care a pierdut 4.7% fata de 2019)
  7. Audi 4.3%
  8. Skoda 2.4%
  9. Mercedes 2.3%
  10. Volvo 0.1% (doar doua luni de livrări pentru noul XC 40 recharge)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.