După 6 luni (și ceva) de la primul drum cu Kona alături de Dan pe Transalpina și aproape 10.000 km parcurși prin țară, consider că am reușit să îmi formez o părere obiectivă despre acest model.

Mă voi raporta destul de mult la Ioniq 28 kWh (model 2019), deoarece acesta a fost primul model electric pe care l-am deținut, iar prima întrebare care îmi apare în minte este: avem nevoie de un acumulator (și implicit o autonomie) atât de mare ca cel de pe Kona?
Desigur că fiecare potențial cumpărător va avea propriul răspuns pentru această întrebare, dar eu voi expune cazul meu. Pentru drumurile zilnice la serviciu, cumpărături și alte activități cotidiene, încarc acumulatorul Konei în intervalul 30-80%, cu alte cuvinte folosesc doar 50% din capacitatea acestuia (32 kWh). Ioniq-ul cu cei 28 kWh ai săi, oferă o autonomie comparabilă cu cei 32 kWh ai Konei. Evident, atunci când am nevoie să parcurg drumuri lungi, încarc acumulatorul la 100% pentru a beneficia de autonomia maximă pe care o oferă Kona.
Am dorit să împărtășesc acest aspect, deoarece majoritatea electro-scepticilor folosesc argumentul autonomiei limitate pentru a combate utilitatea mașinilor electrice, însă trebuie să ne gândim foarte bine de câte ori pe an avem nevoie de acea autonomie de 6-7-800 km cu „un plin”?
În rest… despre Kona numai de bine! Fără niciun strop de ironie, este într-adevăr o mașină excelentă, care efectiv te face să uiți de grija autonomiei sau de grija vreunei stații de încărcare nefuncțională pe traseu. Se poate obține fără probleme o autonomie de 320-350 km în condiții de condus normal, chiar și în sezonul rece.

Bineînțeles că am și câteva critici pentru Kona. În primul rând, materialele mi se par de o calitate inferioară comparativ celor folosite în Ioniq. Suspensia este de asemenea mai confortabilă în cazul Ioniq-ului, acest lucru datorându-se atât jantelor de 16 inch (comparativ cu 17 inch la Kona) cât și ampatamentului cu 10 cm mai mare (2700 mm vs 2600 mm). Un detaliu pe care l-am observat abia de curând este că Ioniq-ul are lumini în oglinzile retrovizoare și în mânerele portierelor care se aprind când te apropii de mașină, un lucru foarte util în această iarnă ploioasă.

După cum am mai scris și în alte articole, nu sunt un mare fan al modelelor SUV-Crossover, categorie în care se încadrează și Kona. În mare parte, mă deranjează poziția înaltă la volan și faptul că nu pot regla suficient de bine oglinda interioară pentru a avea vizibilitate optimă (cu scaunul șoferului coborât la maxim).
Cu toate acestea, manevrabilitatea și stabilitatea Konei m-au impresionat plăcut, încă de la prima excursie pe Transalpina. Uneori mă surprind visând la un Ioniq cu acumulatorul de 64 kWh, cu forma lui aerodinamică și mă gândesc ce autonomie ar fi obținut…
Cei 204 CP pe care îi dezvoltă motorul electric al Konei sunt mai mult decât suficienți, dar cuplul de 395 Nm este cel care oferă accelerația rapidă în depășiri, la urcări abrupte și ajută la demaraje între semafoare în traficul urban. Kona nu are valențe sportive, dar se descurcă admirabil atunci când utilizatorul cere puterea maximă.

Aș mai avea o singură remarcă negativă de făcut la adresa Konei. Din păcate, modelul nostru a fost afectat de două campanii de rechemare în service până acum, ambele legate de probleme de software. Prima a fost în cazul OBC-ului (On Board Charger) și cealaltă legată de sistemul de frânare (ESP). Cel din urmă update va fi efectuat în data de 11 Ianuarie, atunci când Porto este programată în service la Casa Auto Timișoara. Din fericire însă, exemplarul nostru nu este afectat de problemele de software ale BMS-ului (Batery Management System), care a creat îngrijorare în rândul posesorilor din cauza riscului de incendiu.
Cu toata informarea actuală facilă și rapidă posibilă pe Internet și in cadrul grupurilor dedicate din media socială, mi-ar plăcea să cunosc diagnoza oficială, pe baza documentației tehnice a producătorului. La acest capitol mai este loc de perfecționare și specializare în rețeaua de service, de unde nu am obținut informațiile așteptate, despre problemele care ar putea fi cauzate de software-ul defect.
Ioniq-ul în schimb, nu a fost afectat de nicio campanie de rechemare și nu a avut probleme la nivel de software sau de hardware, conducându-se ca în prima zi și după cei 8700 km parcurși.
Rămâne o întrebare esențială după părerea mea: merită diferența de preț între Ioniq și Kona pentru o autonomie (aproape) dublă? Iar răspunsul îl va găsi fiecare potențial cumpărător analizând numărul de kilometri parcurs zilnic și posibilitățile de încărcare (acasă, la serviciu, încărcătoare publice).
Mie îmi place foarte mult să călătoresc și mai ales să conduc, așa că aș alege din nou Kona, dar dacă nu aș dispune de întreaga sumă de bani, aș putea să mă descurc fără probleme cu Ioniq-ul și la drumuri lungi, datorită eficienței ridicate și a vitezei mari de încărcare.
Mai rămâne problema infrastructurii din țară, dar de la un an la altul situația se îmbunătățește radical. Dacă acuma aproape un an am rămas fără baterie la urcarea spre Muntele Mic, în momentul de față situația este complet diferită, deoarece pe traseul de nici 150 km au apărut 2 încărcătoare rapide.
Înmulțirea stațiilor de încărcare se repetă și în alte regiuni ale țării. În Râmnicu-Vâlcea, unde în Octombrie 2019 am stat la coadă la singura stație rapidă peste 1h30m, în Ianuarie 2021 există 6 încărcătoare rapide (conform PlugShare), iar exemplele pot continua…

Alte impresii si detalii despre Porto (Hyundai Kona) acumulate pe parcursul ultimelor șapte luni de mai mulți autori, participanți la proiectul Electromobilitate:
- Hyundai Kona după șase luni cu proiectul Electromobilitate
- Hyundai Kona – rechemarea în service și opiniile proprietarilor
- Test de iarnă – Kona Electric [Video]
- Kona Electric – cât de importantă este preîncălzirea?
- Test paralel Kona, e208 și Zoe ZE50
- 2 x Tudor + Kona = delectare
- Prima experiență cu o mașină electrică – Hyundai Kona
- Hyundai Kona – detalii despre consum și pierderile la încărcare
- Hyundai Kona Electric Roadtrip
- Hyundai Kona 64 kWh: primele impresii
- Hyundai Kona – o radiografie amanuntita a calatoriei pe Transalpina
- Impresii culese cu Hyundai Kona pe Transalpina
- Hyundai Kona – prima plimbare si incarcare
- La revedere Ionica, bine ai venit Kona!

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.