BMW isi sapa oare groapa dand vina pe clientii europeni ?

Intr-un articol din decembrie 2018 intitulat Trecut, prezent si viitor electric la BMW, publicat in revista online 24auto.ro scriam: „in ultima vreme BMW a avut darul sa treazeasca entuziasmul electromobilistilor cu o voce si sa traga semnale de alarma cu alta„, dand mai multe exemple cum unii membrii ai Consiliului de Administratie anunta planuri de electrificare, in timp ce altii fac afirmatii contrare.

Chiar daca declaratia directorului responsabil cu dezvoltarea, dl. Klaus Frolich, nu ar fi venit in ziua cand Agentia Europeana pentru Mediu raporta ca emisiile de CO2 provenite de la autovehicule au crescut pentru al doilea an la rand, tot nu ar fi acceptabila din punct de vedere a relatiei client – furnizor.

Nu exista cerere din partea clientilor pentru automobile electrice cu acumulatori. De loc.” (There are no customer requests for BEVs. None.) „Exista solicitari din partea legiuitorilor, dar nu din partea clientilor„(There are regulator requests for BEVs, but no customer requests.)”

De parca nu ar fi auzit de intarzierile la livrare si listele de asteptare din Europa la modele electrice DORITE de clienti (Tesla Model 3, Hyundai Kona, Kia Niro, etc), Klaus Frolich continua sa sustina ca doar China si California sunt interesate de automobile electrice cu acumulatori, in timp ce europenii nu le vor cumpara.

Argumentarea intarzierii lansarii unor noi automobile electrice cu acumulatori (BEV) de catre BMW, dupa pionieratul cu i3, este cladita pe baze logice legate de profitabilitate, autonomie si impactul acumulatorilor mari asupra pretului.

Asa zisa „lipsa a cererii” este insa argumentata cu experienta proprie, din perioada cand Klaus Frolich a fost responsabil de strategia de electrificare la BMW. Modelul i3 a fost extrem de interesant din punctul de vedere al inginerilor participanti la proiect si al experimentului tehnologic avansat pentru productia caroseriei, dar forma si pretul au cauzat retinerea clientilor, cifrele de vanzare fiind cu mult sub prognoza initiala.

Intre timp, o parte din membri echipei i3, vazand lipsa de interes pentru electrificare la BMW, au plecat la startup-uri chinezesti (NIO are un centru de cercetare chiar in Muenchen, la aproximativ 5 km de sediul BMW) sau alti poducatori globali si continua sa proiecteze automobile electrice pe care clientii le cumpara, cu depuneri considerabile de fonduri in avans.

Sa vorbesti de profitabilitatea motoarelor cu ardere interna pe termen lung, in paralel cu discutii despre protectia mediului, poate fi doar lipsit de tact. Dar sa dai vina pe clienti, in loc sa privesti in oglinda, poate fi fatal … chiar si pentru un mare producator auto respectat, cel putin pana la izbucnirea scandalurilor legate de trucarea emisiilor diesel si a conspiratiilor fraduloase cu ceilalti producatori germani de a insela cumparatorii.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.