Tesla Model Y din Brașov a stagnat din nou în garajul celor de la Dab Auto Serv, pentru o altă înlocuire de parbriz și vopsitul barei față, pe care am reușit să o ating de peretele unei parcări. Aceștia mi-au pus la dispoziție gratuit o mașină la schimb, fiind vorba despre o Hyundai Elantra cu motor pe benzină (1,3l cred) și cutie manuală.
Trebuie să recunosc că inițial am avut mici emoții, nu am mai condus nimic manual de peste 5 ani, dar spre surprinderea mea nu mi-a pus probleme, încă mă descurc.
Comparația între o Elantra și Model Y Performance nu e corectă, gândindu-ne la diferența de preț dintre ele, dar voi face totuși una. Nu mă voi referi deloc la spațiu interior, putere (oh, ce mi-a lipsit!) și dotări. Pot însă compara consumurile și costurile de deplasare.
Elantra este o mașină destul de economică, având un consum calculat la pompă de 6,6l/100km, sau aproximativ 44 lei/100km. Cu Tesla, de la ridicarea din reprezentanță și până acum, am avut un consum mediu de puțin sub 18 kWh/100 km și un cost de aproximativ 18 lei/100 km. Pentru 58.000 km, cât am adunat cu Model Y, înseamnă o diferență de 15.000 lei, fără a lua în calcul și reviziile, doar combustibilul. Și asta într-o comparație inegală, în care Model Y este mult mai mare și de 4-5 ori mai puternică.
Săptămâna în cauză a fost marcată și de temperaturi scăzute, fiind nevoit să dezgheț manual mașina la -15 grade. Orice electrică poate face asta cu ajutorul aplicației din telefon. Nu a fost un capăt de țară, dar de ce să petrec 10 minute în frig, mirosind gazele, în loc să stau în casă, la căldură? Și legat de căldură, la -15… -10 grade durează ceva până se încălzește motorul, pentru deplasările scurte am condus cu șuba pe mine și fesul în cap.
Concluzia? Pentru mine viitorul e electric
CONSUMUL GRUPEI MARI ÎN SĂPTĂMÂNA 15-21 IANUARIE
Dan – Volvo XC40, București
Săptămâna 15-21 Ianuarie a fost una surprinzător de bună pentru XC40. Cu temperaturi în timpul condusului ușor mai ridicate, plus condiționarea înainte de plecare, s-a transpus într-un consum total de numai 19.2 kWh/100 km. Asta în condițiile în care am parcurs o distanță relativ scurtă de numai 98 km, iar viteză medie a fost una uzuală de 29 km/h pentru trafic aglomerat tipic bucureștean.
Unde să mai pun că până vineri am avut un consum mediu de 18.5 kWh/100 km, pana la final crescând la media înregistrată după două drumuri locale de aproximativ 3 km.
Astfel, asta demonstrează încă odată cât de mult contează să nu uiți să pre condiționezi mașina (și implicit bateria pentru XC40) în ciuda la 1kW sau 2kW consumați în plus la plecare.
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
În săptămâna 15-21 ianuarie 2024, am înregistrat următoarele date:
- Distanța parcursă: 297 km
- Consum mediu: 19,5 kWh/100 km
- Încărcări: 59 kWh
- Cost încărcare: 0
Andu – Model Y Long Range, București
Săptămâna trecută, am avut drumuri prin București și o călătorie până la Brașov și înapoi. Încărcările le-am efectuat la muncă gratuit, la Ledmax Ploiești, într-o parcare publică din Brașov, unde a trebuit să plătesc doar prețul parcării, și încă o dată la Elmotion-ul de la Therme București.
Raportul săptămânii:
- Distanța parcursă: 586 km
- Consum mediu: 22 kWh/100 km
- Cost total: 102,23 lei
- Cost mediu/100 km: 17,44 lei
Mihai – Skoda Enyaq, Bacău
În săptămâna 15-21 ianuarie, am parcurs cu Skoda Enyaq iV80 un total de 599 km, din care 240 km în afara localității.
- Consumul mediu a fost de 26,4 kWh/100 km;
- Am încărcat doar acasă, prin Hidroelectrica.
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută, MYP a parcurs 602 km cu un consum de 116 kWh și o medie de 19,3 kWh/100 km. Aproximativ 400 km au fost făcuți în weekend, până la Bran, iar restul prin oraș.
Am plecat vineri pe o vreme ploioasă, având aproximativ 6-8 grade, către o pensiune din Bran unde exista și o stație de încărcare, via Valea Prahovei. Consumul raportat de mașină a fost de aproximativ 20 kWh/100 km (100% -> 40% baterie). Pe seară, ploaia s-a transformat în ninsoare, iar spre dimineață, deja se depusese un strat consistent de zăpadă, spre bucuria băiatului meu. Pentru a evita rașchetele pe geamuri, am pornit funcția de degivrare din aplicația mașinii, ceea ce a fost mult mai confortabil, chiar dacă a consumat aproximativ 8% din baterie, din cauza gerului de afară.
Duminică, după o noapte geroasă cu -12 grade, am observat că nu aveam regenerare deloc. Prin aplicația Teslogic, am descoperit că bateria mașinii avea -6 grade, așa că am pornit funcția de preîncălzire/precondiționare. În 20 de minute, bateria ajunsese la 7 grade, permițându-mi să beneficiez de regenerare consumând doar 3% de energie.
Funcția de precondiționare trimite curent către motoare pentru a produce căldură (2,5 kW motorul față și 3 kW cel de pe spate), iar invertoarele par a produce căldura respectivă. Această funcție este utilă când vrei să ajungi la o stație non-Tesla și pentru a încărca rapid, evitând timpi de așteptare mari sau situații problematice. Până și mașinile normale pot întâmpina probleme în condiții de ger, însă cu puțină planificare și documentare putem evita surprizele neplăcute.
Battery heating a ajuns la 5,5 kW, însumând puterea consumată de cele două motoare și 81%, cu -6 grade. Mai jos, la 78% baterie, aveam deja 7 grade în baterie.
Pentru a încălzi bateria, nu este neapărat necesar acest modul dedicat din aplicația Teslogic, deoarece funcția de degivrare oferită de Tesla nu numai că încălzește habitaclul pentru a topi gheața și zăpada de pe suprafața vitrată, ci și bateria până la 5 grade, temperatura optimă pentru deplasare cu frânare regenerativă. Selectarea unui Supercharger Tesla va iniția automat încălzirea bateriei până la temperatura optimă pentru încărcare rapidă, însă pentru celelalte stații third-party, funcția nu este încă disponibilă în România momentan.
De asemenea, este recomandată funcția de programare din aplicația Tesla, care poate fi setată diferit în funcție de locație. De exemplu, acasă este setată pentru ora 7:00, iar la birou la ora 17:00. Această funcție aduce temperatura din habitaclu la cea setată de utilizator, indiferent dacă este cald sau frig afară, și, dacă bateria este prea rece, o va încălzi până la 5 grade, cu costul a câteva procente din baterie, în cazul în care mașina nu este conectată la o priză de curent.
Am plecat duminică spre casă pe traseul Rucăr – Târgoviște, cu o baterie de 78%, am înregistrat un consum de 16 kWh/100 km, la temperaturi negative pe tot parcursul drumului, și am ajuns cu 34% SOC la destinație. Conform Teslamate, consumul este ușor mărit deoarece acoperă și precondiționările efectuate: 20,6 kWh/100 km, cu o viteză medie de 35 km/h.
Costul total al săptămânii cu încărcările a fost de aproximativ 133 ron conform tabelului de mai jos:
Tudor – IONIQ 5, Timișoara
În perioada 15-21 ianuarie IONIQ 5 RWD a parcurs doar 115 km cu un consum de 24,7 kWh/100 km. Distanța mică se datorează unei săptămâni mai aglomerate la muncă, am avut doar drumuri în oraș, iar consumul mai mare este din cauza staționării cu mașina (și climatizarea) pornită aproximativ 1,5h.
Singurul “eveniment” notabil din acest interval îl reprezintă faptul ca am realizat prima încărcare cu energie provenită exclusiv de la instalația fotovoltaica instalată la casa părinților mei. Am încărcat 22 kWh pentru care am raportat costul fiind 0. Despre amortizarea investiției cu panourilor vom discuta altă dată, când vom avea o imagine clară despre producție pentru tot anul, consumul casnic și încasările din energia debitată în rețea.
În continuare am utilizat precondiționarea habitaclului înainte de fiecare plecare.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.