CES 2024 – electrificare pentru tot ce mișcă (episodul 4)

CES – Consumer Electronics Show este o manifestare copleșitoare ca dimensiune și ritm de desfășurare, unde orice domeniu atins de tehnologie are un spațiu rezervat și numeroasele firme internaționale etalează ultimele idei, proiecte sau produse.

Pe lângă conferințe, întâlniri și interviuri, schimburile de idei ad-hoc, ce se petrec la intersecția dintre interesul vizitatorilor și competența personalului din standuri, reprezintă o comoară de informații, care deschide o fereastră spre viitor.

Contextul internațional – 2024

Perturbată de pandemie, dar revenită în forță anul acesta, ”giga-manifestarea” din Las Vegas este punctul de întâlnire anual al firmelor și specialiștilor internaționali. Cu atenția îndreptată doar pe domeniul auto, am trecut în revistă în primele trei episoade firmele prezente și câteva din absențele notabile de la LVCC – Las Vegas Convention Center.

In ciuda conflictelor internaționale, ce amenință pacea și prosperitatea economică, a inflației și dobânzilor ridicate, ce limitează cererea de automobile, domeniul mobilității electrice a progresat spectaculos după colapsul economic cauzat de lockdown-urile din 2020.

Una din inspiratele imagini din Visual Capitalist (mulțumim Bogdan pentru distribuire), prezintă foarte sugestiv revenirea vânzărilor globale după 2020 prin intermediul vehiculelor electrice, cele echipate cu motoare termice atingând apogeul în 2017.

Dincolo de statistici, semnificative sunt declarațiile executivilor din industrie, mult citat fiind Walter Mertl, CFO BMW, care în contextul transformării fabricii din München, pentru producția de modele 100% electrice din gama ”Neue Klasse” începând din 2026, a afirmat:

The tipping point for combustion engines was last year. Future growth will primarily come from battery-electric vehicles. The current sales plateau of combustion cars will continue and then fall off slightly.

Walter Mertl, CFO BMW

Apuse sunt vremurile din 2019, când alți executivi ai firmei bavareze afirmau public că ”europenii nu doresc automobile electrice”. Vă mai amintiți?

Mobilitatea electrică pe glob

Dincolo de noua realitate, în care cel mai vândut automobil pe plan global indiferent de motorizare este Tesla Model Y, fiind mai scump decat Toyota RAV4 și Corola plasate pe următoarele poziții, la CES a fost vizibila tendința de electrificare a tot ce mișcă!

Camioane și furgonete de marfă, autobuze, microbuze, obiecte zburătoare și ambarcațiuni pentru persoane, echipament greu pentru minerit, agricultură, construcții și servicii urbane au fost prezente fie în standurile expoziției, fie pe bulevardele din Las Vegas, transportând vizitatorii între diferitele puncte de desfășurare ale prezentărilor de produse sau conferințelor.

In acest context, trebuie amintit că tranziția epocală spre mobilitatea electrică nu este uniformă pe tot globul. Revenind la Visual Capitalist, în partea de jos a imaginii este vizibilă accelerarea acestui proces în China, cea mai mare piață auto mondială, unde se vând în prezent peste 60% din automobilele electrice livrate pe glob.

Subvenționarea masivă a industriei locale, a generat în mai puțin de 20 ani un lanț solid de furnizori, de la materii prime până la acumulatori și toate subansamblele necesare industriei auto electrice de pretutindeni.

Investigația europeană a subvențiilor acordate și măsurile protecționiste introduse de precedenta administrație americană (și menținute de actuala), semnalează îngrijorarea industriei auto din Europa și America de Nord față de ofensiva chineză, care a devenit anul trecut cel mai mare exportator de automobile, depășind Japonia.

Teme dominante la CES 2024

Electrificarea rapidă are, alături susținători și beneficii ce rezultă din reducerea consumului de combustibili fosili, adversari puternici și a generat o serie de probleme noi. Începând cu dependența excesivă de furnizorii din China, recuperarea materiilor prime prin reciclare și coordonarea creșterii parcului auto electric cu producția de energie și a rețelelor de distribuție, au fost teme aprins dezbătute de experții din domeniu și reprezentanții agențiilor guvernamentale.

Conferința pe teme de reciclare

Participarea liderilor unor firme, ce se ocupa de mai bine de 20 ani de reciclarea bateriilor Li-ion utilizate în aparatura electronică de tot felul (telefoane, laptop-uri, medicală, etc), alături de oficiali EPA (Agenția americană pentru mediu) la anunțul despre parteneriatul guvern-industrie pentru accelerarea investițiilor în domeniul reciclării acumulatorilor de tracțiune a pornit de la un stimulent economic foarte clar:

  • cu tehnologiile actuale, anumite materii prime recuperate din reciclarea acumulatorilor auto sunt mai ieftine decât obținerea prin minerit și rafinare.

Interesul industriei pentru fondurile puse la dispoziție de autorități pentru standardizare, cercetare și finanțarea sistemelor de colectare, transport și prelucrare a fost vizibil din toate luările de cuvânt.

Rețele de încărcare și producția de energie

Domeniul încărcării parcului auto electric implică rețele publice, cele private și mari rețele dedicate, cum ar fi cea aflată în fază incipientă pentru flota de vehicule guvernamentale (poșta, autobuze școlare, etc).

Canoo pentru Poșta americană

Reprezentanții din industrie au semnalat durata excesivă a formalităților necesare conectării la rețea, dar și posibilitatea ca flotele de autobuze, camioane și furgonete să devină un factor stabilizator al consumului de energie.

Extrem de interesantă a fost intervenția unui reprezentant al principalului producător local de energie NV Energy. Ponderea actuală a energiei regenerabile livrate, din care 50% este produsa cu instalații fotovoltaice, este în creștere rapidă, principalul motiv fiind cel financiar. Este mai ieftină în prezent producția de energie electrică în Nevada cu panouri fotovoltaice decât cea din cărbune.

Cu toate acestea, NV Energy investește 280 milioane USD în transformarea ultimei centrale pe cărbune într-una pe gaz, care să poată fi pornită rapid pentru acoperirea vârfurilor de consum. Apelul producătorilor de energie a fost clar. Sunt necesare investiții în ”rețele inteligente”, care să limiteze puterea de încărcare, atunci când apar vârfuri în consumul casnic și să o faciliteze, atunci când nu există suficient consum în rețeaua de distribuție, ceea ce duce în prezent la operații costisitoare de oprire a centralelor pe gaz.

Reducerea tarifului la energie electrică în perioadele de consum redus, fapt ce încurajează încărcarea vehiculelor electrice, a fost dată ca exemplu de mai mulți reprezentanți ai marilor transportatori ce utilizează flote de vehicule electrice (Pepsi, Amazon, Wall Mart, etc.).

Tot legat de stații de încărcare, pe lângă puterea tot mai mare, 1 MW fiind ținta actuală pentru nevoile de încărcare rapidă solicitată de transportatorii de marfă, cele mai frecvente discuții s-au purtat pe teme legate de:

  • generalizare a sistemelor bidirecționale, cu scopul de a utiliza flota de ”baterii pe roți” pentru stabilizarea rețelei;
  • sisteme de încărcare wireless în timpul mersului sau a staționărilor.

Conducerea autonoma și sisteme ADAS

Presa negativă generată de accidentul în care a fost implicat un vehicul autonom al firmei Cruise la San Francisco și întârzierile perpetue ale FSD-ului promis de Tesla, au redus entuziasmul discuțiilor legate de conducerea autonomă, oferind mai mult spațiu demonstrațiilor cu sisteme ADAS.

Cu toate acestea, așa cum am subliniat în episodul al 3-lea de la CES, avantajele economice pentru flote mari de transportatori și prețul relativ redus al suitei de senzori+software față de prețul camioanelor, face ca transportul greu pe distanțe lungi (autostradă) să devină prioritatea Nr. 1 în domeniul conducerii autonome.

Acumulatori și pile de hidrogen

Nu există săptămână fără o știre despre soluții miraculoase pentru problemele actuale ale acumulatorilor de tracțiune, inclusiv din partea producătorilor auto (Toyota, BMW, NIO, etc.) care vizează tehnologia solid state.

La CES 2019, firma Pro Logium din Taiwan a expus o gamă de baterii solid state utilizate pentru aparatură electronică, în special medicală, prognozând că în doi-trei ani vor fi în măsură să producă și pe cele necesare în industria auto. După întârzierile cauzate de pandemie, Pro Logium a lansat în 2023 producția de serie în Taiwan și urmează a doua fabrică în Franța.

In paralel, electrificarea transportului greu cu ajutorul pilei de hidrogen continuă în ritm susținut pentru toate aplicațiile unde autonomia și viteza de ”încărcare” sunt prioritatea Nr. 1. Dezbaterile legate de randamentul energetic și costurile pentru producția, stocarea și transportul hidrogenului ”verde” continuă înfocat, pentru găsirea unor soluții care să ducă la electrificarea transportului greu.

Chiar dacă reprezintă doar 4% din parcul auto pe șoselele americane, camioanele consumă 26% din combustibil în SUA și sunt responsabile pentru 29% din emisiile poluante cauzate de transport la nivel global. (SURSA: NREL – National Renewable Energy Laboratory)

Gânduri la final

CES întărește sentimentul că trăim vremuri extraordinare, fiind părtași la cea mai mare transformare a transportului individual după mai bine de un secol. Dincolo de statisticile globale pentru 2023, care indică creșterea înmatriculărilor pe toate piețele auto majore, ritmul lansării unor noi modele și platforme electrice dedicate este extrem de susținut.

In ciuda dificultăților financiare, mai multe startup-uri anunță extinderea capacităților de producție:

  • Lucid Motors în Arizona
  • Rivian în Georgia (SUA)
  • Canoo în Oklahoma

Unii producători tradiționali au lansat învestiții majore pentru fabrici dedicate producției de vehicule electrice, semnalând o tranziție rapidă spre electrificarea întregii game de produse în următorul deceniu:

  • BYD în Brazilia, Ungaria, Mexic și Thailanda
  • Hyundai în Georgia (USA)
  • Volvo și Polestar în Carolina de Sud, deschizând oportunitatea de producție în SUA pentru alte modele Geely
  • Vinfast în Carolina de Nord

Odată cu electrificarea marilor flote de distribuție pachete (Amazon, Wall Mart, etc.) și a celei guvernamentale începând cu UPS (poșta) și autobuzele școlare, furgonetele și camioanele electrice transformă treptat peisajul urban, alături de tot mai numeroase modele de automobile 100% electrice.

Canoo pentru distribuție pachete (last mile delivery)

În SUA doar unul din zece automobile noi înmatriculate în 2023 a fost electric, marii producători locali, GM, Ford, Stellantis, transmițând semnale contradictorii despre intențiile viitoare. În schimb, Tesla și startup-urile cresc livrările, iar Hyundai-Kia au urcat pe locul doi în clasamentul electric. BYD și cohortele de furnizori chinezi au început producția în Mexic, de unde vor livra cât de curând în SUA și Canada.

Nu la fel de rapid ca în Europa și China, tranziția spre mobilitatea electrică este în curs de derulare și pe șoselele celui mai mare producător de petrol din lume, lăsând loc de puține îndoieli despre direcția în care se îndreaptă industria auto și transportul rutier în următorul deceniu.

A început deceniul electrificării a tot ce mișcă pe pământ, sub pământ, în aer și pe apă!

Element din ”tunelul Tesla” de sub complexul expozițional din Las Vegas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.