Este grupul Daimler in pericol de a fi preluat de interese straine?

Intr-o perioada de incertitudine maxima pentru sanatatea publica generata de pandemie, industria auto a luat masuri fara precedent de stopare a activitatilor, care a provocat scaderea valorii firmelor pe bursele globale.

In acest context, firme prestigioase devin tinte atractive pentru investitori mari, care incearca fie preluarea, fie majorarea participarii la capitalul firmelor, pentru a castiga influenta in deciziile strategice de viitor si acces la tehnologie.

Recent, ministrul german al tranpostului Andreas Scheuer avertiza:

Exista interese globale pentru firmele germane de succes in domeniul mobilitatii si infrastructurii.

Va trebui sa dejucam tentativele de preluare prin contramasuri, pentru a asigura puterea economica germana dupa criza.

Ministrul economiei, Peter Altmeier, si-a facut deasemenea cunoscuta ingrijorarea intr-o declaratie preluata de DPA – agentia de presa germana:

Nu pot exista tabu-uri. De la ajutoare economice de stat temporare si limitate, pana la participarea statului sau preluari integrale, totul este posibil.

Despre ce vorbeste acest limbaj diplomatic destul de vag?

Exemplele cele mai recente din afara Germaniei, la scara mare in industria auto, au fost participarea statului francez la salvarea Renault, printr-o nationalizare partiala in timpul crizei din 2008, imprumuturile nerambursabie acordate furnizorilor francezi, sau creditele acordate de guvernul american pentru salvarea industriei auto in 2008, dupa un lung sir de falimente, incepand cu GM, Chrysler si numerosi furnizori.

Credit foto: Manager Magazin

Daca politicienii isi arata ingrijorarea fata de o stare generala a industriei, revista Manager Magazin dedica un articol posibilitatii ca cei doi mari actionari chinezi Geely si BAC sa isi majoreze participarea la capitalul Daimler.

Amintirea cum proprietarul grupului Geely, Li Shufu, a devenit cel mai mare actionar Daimler (10%) in luna februarie 2018, dupa ce propunerea de colaborare a fost respinsa de conducerea Daimler, este inca vie. Prin intermediul a doua banci de investitii americane, Li Shufu a cumparat actiuni pe bursa, ocolind prevederile de instiintare la depasirea anumitor praguri de participare la capital, in vigoare in Germania.

Pus in fata faptului implinit, managementul german nu a mai avut alta alternativa decat initierea unor colaborari, dintre care cea mai cunoscuta este lansarea unui JV pentru productia Smart in China.

Manager Magazin elaboreaza asupra motivelor interesului BAC (Beijing Automotive), cu care grupul Daimler are un joint venture pentru productia de automobile Mercedes la Beijing, de a creste participarea la capitalul Daimler.

BAC fiind firma de stat, nu se pune aparent problema fondurilor necesare, sau a unui ciclu lung de aprobari si discutii in Consiliul de Administratie. Ce alt moment ar putea fi mai favorabil pentru majorarea participarii la capital, sau chiar preluarea unor firme, decat in momentul de teama actual, cand valoarea companiilor cotate pe piata bursiera a scazut cu peste 30% pe parcursul ultimelor doua saptamani?

Cand viata si economia de dupa criza coronavirus va lua un nou avant, este posibil sa gasim noi proprietari si aliante globale in uriasa industrie auto si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.