Grupul Volvo inainteaza cu pasi hotarati pe calea electrificarii

In aceste zile, dominate de stiri ingrijoratoare despre impactul pandemiei, suntem mai mult ca oricand in cautarea unor subiecte pozitive, care sa ne orienteze privirile si sperantele spre viata de dupa coronavirus.

Pe langa efortul firmelor auto de a produce echipament medical si accesorii necesare in lupta impotriva raspandirii epidemiei (masti, echipament de protectie), lumina vestilor incurajatoare vine de la rasarit, unde China si Coreea par sa fi trecut peste momentele cele mai dificile si industria auto incepe lunga cale de recuperare spre ritmul activitatilor normale.

Volvo si Grupul Geely Zhejiang

Facand parte de aproape zece ani din grupul Geely, dupa un nefericit deceniu in imperiul Ford, Volvo a mers cu pasi de urias din succes in succes diversificand gama de modele si extinzand baza de productie din Europa, spre Asia si SUA cu ajutorul buzunarelor foarte adanci ale grupului Zheijang Geely Holding, condus de ambitiosul miliardar chinez Li Shufu.

Volvo – Emisiile de CO2 pe flota

Gama actuala de produse este foarte clar structurata pe trei dimensiuni codificate 40, 60, 90 si trei tipuri de caroserii sedan, combi si SUV in fiecare clasa, cu o multitudine de motorizari clasice si cate o varianta de hibrid plug-in.

Cererea globala de SUV-uri a determinat cresterea profitabilitatii, dar odata cu modificarea legislatiei europene pentru emisiile pe flota, a devenit o capcana, care poate musca o parte din profit, prin amenzile aplicate pentru depasirea normelor de CO2.

O privire in urma la discutia despre „Cat de mari ar putea fi amenzile pentru neindeplinirea normelor de emisii poluante?” arata ca Volvo se afla in pozitia de neinvidiat in care emisiile pe flota produsa in 2018 au fost 129.5 grame CO2/km. Limita europeana, care tine cont de greutatea vehiculelor, pentru gama actualelor modele Volvo este de 108.5 grame CO2/km, ceea ce se „traduce” prin riscul unor amenzi de 382 milioane euro, dupa metoda de calcul aplicata de PA consulting.

„Viitorul este electric!”

In urma cu doi ani, echipa Volvo jubila dupa castigarea a doua trofee auto prestigioase, Masina anului 2018 in lume XC 60 si in Europa XC 40. Recunoscut in bransa ca vizionar, CEO-ul Hakkan Samuelsson a fost desemnat „Personalitatea mondiala auto a anului” (World car person of the year) .

In contrast cu multi executivi japonezi, germani, francezi sau americani, liderul Volvo afirma inca din urma cu doi ani ca cererea pentru masini electrice ramane solida, recunoscand in acelasi timp ca una din dificultatile majore ramane achizita acumulatorilor necesari cresterii productiei de modele electrice si de hibrizi plug-in.

Fabrica de acumulatori din Genk, Belgia

Platforma si acumulatorul utilizat pentru Volvo XC40 Recharge

Un prim pas catre electrificarea gamei europene, a fost facut odata cu inaugurarea fabricii de acumulatori Volvo, care s-a deschis la inceputul lunii martie la uzinele Volvo din Genk, Belgia.

Volvo XC40 Recharge

Inchisa in prezent din cauza restrictiilor impuse de epidemia coronavirus, unitatea de productie va folosi celule importate de la LG Chem si CATL si va asambla acumulatori pentru variantele hibride plug-in si pentru XC 40 recharge, primul automobil Volvo 100% electric asteptat in toamna acestui an.

Productia pentru Polestar 2 a demarat in China

Pana la reluarea activitatilor europene, toate privirile sunt atintite spre China, unde Polestar, o marca detinuta in proportie de 50% Geely si 50% Volvo, a inceput productia pentru primul model 100% electric al grupului, Polestar 1 fiind un hibrid plug-in premium de mare performanta si pret ridicat, cu productie limitata la 500 exemplare.

Prezentat cu un an in urma si asamblat de Volvo in una din fabricile grupului Geely din Luqiao, Polestar 2 este destinat cu prioritate pietei europene, dupa care va fi livrat in China si SUA.

Cu dimensiuni si performante care nu lasa nici o indoiala ca tinta pentru noul Polestar este cel mai de succes model electric din lume, Tesla Model 3, prima creatie 100% electrica sub bagheta lui Thomas Ingenlath, CEO Polestar si vicepresedinte design Volvo, vine cu o forma exterioara atractiva si interior premium, asa cum am avut ocazia sa documentam in detaliu anul trecut la IAA-Frankfurt.

Informatiile provin din configuratoarele pentru Germania, cu exceptia valorilor marcate cu * culese de pe Wikipedia

Detalii despre noul model, asteptat cu multa nerabdare de electromobilistii nemultumiti de interiorul si mai ales de service-ul Tesla, gasiti in cele doua articole de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.