EV 2019 – Electric Vehicles International Conference & Show (partea a II-a)

In prima parte a prezentarii informatiilor culese de la conferinta de specialitate organizata de AVER – Asociatia pentru promovarea vehiculelor electrice in Romania, am amintit de premiera oficiala cu un stand al Asociatiei proprietarilor de automobile electrice din Romania – AERO, in curs de formare la acea data.

Intre timp, mai precis in 10 octombrie, Tudor Rosca anunta prin media sociala pe toti cei interesati: „Habemus AERO !” marcand inceputul unei organizatii bazata pe interesul comun de dezvoltare a ecosistemului (comercializare, retele de incarcare si service) ce poate accelera adoptarea mobilitatii electrice in Romania.

Pe aceasi tema s-au desfasurat si prezentarile din cea de a doua zi a conferintei AVER organizata la sediul ICPE, Bucuresti. In ordinea prezentarilor in plen, am remarcat mai multi vorbitori din tara si invitati din strainatate:

Bruno Lebrun – CEO Gireve, a lansat seria prezentarilor din cea de a doua zi vorbind despre haosul din spatiul geografic european in domeniul statiilor de incarcare. Cu mai mult de 250 de operatori activi in 21 de tari, cele peste 60 de mii de puncte de incarcare actuale incearca la fiecare pas rabdarea posesorilor de automobile electrice, utilzand aplicatii si modalitati diferite de activare a statiilor. Gireve isi propune integrarea unui numar cat mai mare de puncte de incarcare intr-o retea ce poate fi accesata cat mai simplu de utilizatori.

In ciuda avertismetelor referitoare la Brexit din parte industriei auto, Martin Wood a vorbit despre oportunitatile de afaceri, in special cele legate de electromobilitate in Marea Britanie, afirmand „Britain is open for business”.

Fara indoiala un punct culminant al conferintei a fost perspectiva unica despre impactul mediului legislativ din Europa asupra evolutiei mobilitatii electrice conectate si autonome. Lawrence Freeman a lucrat cinci ani pentru Tesla in Europa, punand bazele organizatiei legale europene pentru firma californiana.

Majoritatea luarilor de cuvant anterioare au fost concentrate pe aspectele tehnice, ce fac posibila adoptarea mobilitatii electrice pe scara larga. Perspectiva legala expusa de Lawrence Freeman a adus un punct de vedere inedit asupra tranzitiei catre electromobilitate prin masuri legislative.

Programul CAFE – Clean Air for Europe este sustinut de un sistem de penalizari costisitoare pentru neindeplinirea emisiilor medii pentru flota de autovehicule produsa. Incepand din 2019 penalizarile sunt de 95 euro pentru fiecare g/km de depasire a emisiilor de CO2, reglementate la 130 g CO2/km in 2019 si 95 gCO2/km in 2020.

Producatorii de automobile electrice obtin „supercredite” pentru vehiculele cu emisii sub 50 gCO2/km, generand astfel posibilitatea de tranzactii cu credite de carbon, asa cum s-a derulat recent intre Tesla si grupul FCA sau Toyota si Mazda.

Domnul academician Andrei Marinescu a prezentat aspecte legate de incarcarea wireless si a adus detalii despre un prototip electric Dacia Solenza realizat la Pitesti si echipat cu sistemul de incarcare wiresless conceput la Craiova.

Prin grija organizatorilor, conferinta a beneficiat de conditii tehnice exceptionale si traducere pentru invitatii straini. Locul ales pentru desfasurare, cladirea ICPE, isi tradeaza insa anii si cateva detalii ar putea fi corectate in viitor, pentru a raspunde standardelor internationale.

Tot in categoria oportunitatilor de imbunatatire pentru viitor ar fi si alegerea unui loc cu spatiu de parcare generos pentru intalnirea fanilor Tesla. Desi au fost indemnati sa ofere test drive-uri participantilor la conferinta, „teslarii” au parcat la distanta de locul de intalnire, din cauza lipsei de spatiu in incinta ICPE destinta expozitiei EV 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.