Adoptatorii timpurii ai unei noi tehnologii platesc un pret al „curajului” lor. In primul rand unul financiar, fiindca orice tehnologie noue este scumpa, din cauza volumui limitat impus producatorilor de scepticismul publicului.
In al doilea rand, este pretul „social” de a fi privit cu neincredere sau macar curiozitate, de a purta aceleasi discutii sterile cu persoane care nu se documenteaza, nu experimenteaza, dar sunt alimentati cu „stiri” care denigreaza noua tehnologie.
In cazul automobilelor electrice, vuietul visceral al unor industrii atotputernice, petrol si auto, care sunt zguduite din temelii, alimenteaza direct sau indirect publicul cu tot ce ar putea opri, sau macar intarzia, tranzitia spre mobilitatea electrica.
Cu siguranta ati auzit afirmatii enuntate cu aer de atotstiutor ca „moftul cu electricele este trecator”, „ca viitorul este al dieselul” sau macar al „masinilor pe hidrogen”, sau ca acumulatorii de tractiune nu se pot recicla, cum a fost cazul la recenta conferinta AVER, unde erau grupati specialisti, cercetatori si antreprenori din domeniul tractiunii electrice.
In toata cacofonia dusa la extrem de polarizarea generala si opiniile lansate in media sociala fara nici un control al veridicitatii, a venit o gura de aer proaspat de la expertii Academiei Regale de Stiinte din Suedia, care determina castigatorii premiului Nobel pentru chimie in fiecare an.
Criteriul dupa care se acorda premiul Nobel pentru chimie a fost stabilit chiar de Alfred Nobel in testamentul sau: „ to the person who shall have made the most important chemical discovery or improvement…” (persoanei care a facut cea mai importanta descoperire sau imbunatatire in domeniul chimiei).
Premiul Nobel pentru chimie in anul 2019 a fost acordat celor trei cercetatori cu contributii majore in domeniul acumulatorilor Litiu-ion, care conform juriului: „au contribuit la realizarea unei lumi reincarcabile„.
Aceste baterii puternice, capabile sa functioneze cateva mii de cicluri de incarcare, sunt utilizate in prezent in toate dispozitivele electronice, incepand cu telefoane mobile, dispozitive medicale, laptopuri si pana la automobile electrice.
Acumulatorii litiu-ion pot fi utilizati pentru stocarea energie solare si eoliene, facilitand tranzitia spre o societate cu dependenta redusa de combustibilii fosili.
Ca utilizatori ai gadget-urilor electronice si in viitorul apropiat al automobilelor electrice, chiar daca nu vom retine numele celor trei oameni de stiinta, vom invata sa apreciem tot mai mult rezultatul muncii lor.
Castigatorii premiului Nobel pentru Chimie in anul 2019 sunt:
John B. Goodenough
The University Texas at Austin, USA
M. Stanley Whittingham
Binghamton University, State University of New York, USA
Akira Yoshino
Asahi Kasei Corporation, Tokyo, Japan
Meijo University, Nagoya, Japan
In comunicatul de presa Academina Regala suedeza afirma: „Prin munca lor, cei trei laureati ai premiului Nobel pentru chimie au creat conditiile pentru o societate wireless, libera de combustibili fosili, aducand in acest fel cele mai mari beneficii societatii umane.”
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.