Mai multe premiere la EV 2019 – Electric Vehicles International Conference & Show

La invitatia Asociatiei pentru promovarea vehiculelor electrice in Romania – AVER am participat pentru prima oara la manifestarea stiintifica organizata la sediul ICPE din Bucuresti.

„Ionica” in premiera la EV show 2019

Pe langa preocuparea cercetatorilor pentru temele fierbinti ale zilei in domeniul mobilitatii electrice, conectate si autonome, a fost evident interesul antreprenorilor pentru domeniile de afaceri ce fac posibila electrificarea transportului rutier: statii de incarcare, cabluri, adaptoare, etc.

Standul AERO – asociatia proprietarilor de autovehicule electrice, in premiera la o manifestare de specialitate

Printre premiere s-a numarat participarea Asociatiei proprietarilor de automobile electrice din Romania – AERO, in curs de organizare, dupa o prima intalnire la Bran in luna mai a acestui an.

Jayson Dong, prezentand in cadrul intalnirii Tesla fan Romania

Tot in premiera, comunitatea de fani Tesla din Romania, cu peste 2500 sustinatori, a fost invitata sa participe in cadrul programului conferintei AVER, ceea ce a prilejuit un interesant schimb de opinii cu Jayson Dong, policy officer la AVERE, organizatia umbrela la Bruxelles a asociatilor nationale formate de proprietarii de autovehicule electrice, pentru promovarea strategiilor necesare „normalizarii” transportului electric.

CE NE-A PLACUT – prima zi 3 octombrie

Mai multi participanti au contribuit cu prezentari de foarte buna calitate si informatii extrem de utile, pentru oricine este interesat de viitorul electromobilitatii. In ordinea prezentarilor din cele doua zile, 3 si 4 ocotombrie, am remarcat pe:

Bogdan Enoiu – antreprenor www.flow.ro cu o viziune curajoasa de a se lua de piept cu mai marii zilei in domeniul micromobilitatii urbane.

Dan Marian Costescu – prezentat ca tehnocrat (in calitate de fost ministru al tranporturilor), dl. Costescu a vorbit despre transferul responsabilitatii, in cazul accidentelor de circulatie, de la conducator spre producator, pe masura ce sistemele autonome preiau o tot mai mare parte din functiile necesare deplasarii in siguranta.

Jayson Dong – policy officer AVERE, a expus cresterea inmatricularilor de automobile electrice in Europa si principalele piedici (pret achizitie, autonomie, retele de incarcare) in calea adoptarii mobilitatii electrice pe o scara mai larga.

Cateva lectii de la cea mai mare asociatie nationala, cea din Norvegia, au rezonat cu experienta noastra si ne-au intarit convingerea ca exemplul personal este singurul mijloc de a depasi piedicele de mai sus. In urma unui sondaj efectuat in randul asociatiei norvegiene rezulta ca 67% din proprietarii de automobile electrice au fost in masura sa convinga persoane din cercul de prieteni si cunostiinte sa achizitioneze unul.

Domnul profesor Varga prezentand istoria achizitiei autobuzelor eletrice din Cluj

Bogdan Ovidiu Varga – profesor Politehnica Cluj, coordonatorul stiintific al achizitiei primelor 41 de autobuze electrice pentru transportul comun din Cluj, a explicat criteriile utilizate pentru selectarea furnizorului Solaris din Polonia.

„Hai ca se poate !” – motto-ul utilizat de oficialii din sectorul IV din Bucuresti pentru modernizarea transportului intr-un oras poluat si aglomerat

Harm Weken – CEO FIER Automotive & Mobility a contribuit cu statistici la zi despre tranzitia spre electromobilitate, dar si cu avertismentul ca inclocuirea fiecarui autovehicul clasic cu unul electric, ales din cele peste 200 de modele ce vor fi lansate in productie in urmatorii cinci ani, nu va rezolva problema aglomeratiei din marile orase.

Au fost discutate solutii moderne de car sharing si de incarcare cu energie solara, pe baza unor proiecte din Utrecht, Olanda. Harm Weken a fost singurul vorbitor care a lansat o oferta de angajare in plenul conferintei, explicand ca mai multe contacte cu specialistii romani l-au convins de competenta acestora.

Gerfried Jungmaier – cercetator austriac din Graz, a fost cu siguranta o personalitate remarcabila, usor de retinut de majoritatea participantilor atat prin subiectul extrem de interesant, cat si pentru pasiunea cu care si-a prezentat lucrarea.

Domnul Jungmaier lucreaza de 25 de ani in bilanturi energetice si de emisii poluante, analizand asa numitul „cradle to grave” (de la extractie pana la reciclare) solutiile propuse pentru modernizarea transportului.

Intr-un mediu poluat de „bombele” aruncate la intamplare de jurnalisti, referitor la nivelul de poluare al autovehiculelor electrice comparativ cu cel al motoarelor cu ardere interna, competenta analizelor si argumentelor, puse intotdeauna in raport cu metoda de productie a energiei electrice, a venit ca o doza de aer proaspat, in mijlocul unei atmosefere otravite de interesele industriilor pe cale de transformare sau disparitie.

Eric Serre – de la Renault Romania, a prezentat planurile de electrificare pentru gama Renault-Dacia si a subliniat progresul posibil prin ieftinirea acumulatorilor si prin cresterea performantelor. Un exemplu a fost densitatea energetica de 80 Wh/kg pentru prima generatie Zoe, care se va dubla (160 Wh/kg) pentru acumulatorul ce va fi utilizat in cea de a patra generatie.

In domeniul autovehiculelor 100% electrice Renault are in diferite faze de pregatire modelele Zoe, Smart/Twingo (produs impreuna cu Daimler si Geely in China) Kangoo si Kwid deocamdata pentru piata chineza, dar cu planuri de expansiune globala.

Un capitol interesant al prezentarii a fost alocat presiunii sub care lucreaza producatorii europeni, din cauza amenzilor severe aplicate de Comisia pentru Mediu pentru nerespectarea normelor de emisii CAFE – Clean Air for Europe.

Annick Roetynck -manager LEVA Europa, a prezentat informatii interesante despre raspandirea vehiculelor electrice usoare (biciclete, trotinete, scutere, motociclete electrice, etc.) in Europa si in lume.

Am retinut ca piata europeana pentru astfel de vehicule este dominata de bicicletele electrice si variantele derivate pentru transport marfa si persoane, cu vanzari de peste 2.5 milioane de exemplare in 2018, o mare parte in Germania, Olanda si Belgia.

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.