Maraton european cu Hyundai Kona Electric

O frază care ar rămâne doar un motiv de zâmbet, dacă nu ar fi repetată atât de des de necunoscători, spune că mașinile electrice nu sunt făcute pentru drumuri lungi.

Anul trecut am colindat autostrăzile Europei în drumuri care au depășit orice imaginație a celor care, unii din lipsă de informație, alții ca urmare a unor prejudecăți greu de înțeles, continuă să înoate împotriva curentului.

Datele inițiale ale drumului meu recent sunt altele din mai multe perspective. Mai întâi, călătoriile anterioare au fost efectuate vara, când temperaturile exterioare asigurau o autonomie de invidiat a mașinii, astfel încât viteza în regim de autostradă nu avea un impact prea puternic asupra distanței parcurse între două încărcări succesive. Pe urmă, rețeaua la care am alimentat într-o proporție covârșitoare vara trecută a fost Ionity, pentru că prețul era prietenos cu toți călătorii posesori de mașini electrice. Ei bine, din septembrie, zilele fericite s-au terminat, odată cu tarifele exagerate percepute celor ce nu conduc mașini produse de investitorii în această rețea.

A treia călătorie electrică la Amsterdam

După mijlocul lunii aprilie a acestui an, necesități familiale au impus să efectuez un drum rapid până la Amsterdam și înapoi, într-o fereastră de timp de doar 3-4 zile.

Pregătirile nu au fost prea complexe. Prima urgență a fost să stabilesc cea mai bună soluție privind rețelele de încărcare și mai puțin locațiile. Cum Ionity e, așa cum am spus mai sus, o non-soluție, am cautat variante alternative care să ofere încărcare cu puteri de peste 50KW la preț mic.

Stație de încărcare EnBW

Cea mai mare surpriză a constat în HyperNetz , o super rețea a celor de la Energie Baden-Württemberg (EnBW), care au reușit să creeze un nivel de interoperabilitate cu alte rețele din Austria, Germania, Olanda, Elveția și Franța, la un preț de doar 0,39 euro pentru 1KWh. Desigur, vor fi unii care să spună că nici acesta nu este un preț bun, devreme ce amintește de cel practicat de Renovatio. Pe undeva e un dram de adevăr, dar sunt mult mai multe motive să nu fiu de acord cu aceștia.

Înainte de orice, Renovatio nu are stații de încărcare care să ofere puncte multiple de încărcare, cu puteri care ajung la 150KW și chiar 350KW.

Cele mai puternice stații sunt cele de la reprezentanțele Volkswagen, dar acestea nu sunt în proprietatea Renovatio. Mai mult decât atât, la noi nu există interoperabilitate și nu cunosc vreo firmă de profil interesată de acest aspect.

Dar să trecem de generalități!

Încărcare în Ungaria

În Ungaria am alimentat în exclusivitate la Mol Plugee, care are deja disponibilă o aplicație foarte bine pusă la punct. Interesant este că sistemul lor de plată este cu totul altul decât plata înainte, așa cum suntem noi obișnuiți la Renovatio (Iertați-mă, dar nu mă pot abține!).

Mol Plugee blochează pe card o sumă fixă de aproximativ 8,50 euro la inițierea încărcării. Odată terminată încărcarea, suma este deblocată și imediat este debitat prețul real al energiei furnizate. Simplu, corect, transparent și rapid. Aproape de frontiera cu Austria am încărcat la stații de 75KW în ambele sensuri, semn că această subsidiară a gigantului maghiar care produce și distribuie combustibili fosili nu e încremenită în timp, în ceea ce privește dotarea tehnică în acest domeniu.

Încărcare în Austria

Stație da emobil din Austria

Odată ajuns în Austria, am folosit avantajele rețelei despre care am scris anterior, fie că utilizez aplicația EnBW (încă indisponibilă în România la data scrierii acestui articol, dacă este instalată din Google Play), fie cardul acestora. Am încărcat la Smatrics și da emobil. Am instalat aplicația din altă sursă și am avut grijă să setez ca metodă de plată transferul bancar la sfârșitul lunii prin sistemul european SEPA, nefiind 100% sigur că datele unui card bancar sunt perfect protejate într-o aplicație care nu vine dintr-o sursă lipsită de suspiciuni.

Prețul de 0.39 euro/KWh este accesibil dacă utilizatorul este abonat la serviciile lor sau este membru ADAC, caz în care cardul de încărcare va fi livrat gratuit.

Încărcare în Germania

În Germania, aproape toți furnizori de încărcare a mașinilor electrice sunt prezenți în aplicație, iar prețul este identic.

Stație Allego cu 4 puncte de încărcare de câte 350KW și unul de 50KW

O mică excepție o constituie Fastned, o rețea care a pornit din Olanda și care s-a extins foarte mult în ultimul an, inclusiv în Germania, Belgia și Franța. Pentru a beneficia de interoperabilitate la Fastned, nu se poate folosi aplicația, ci doar cardul EnBW.

Stație de încărcare Fastned în Amsterdam

Bilanț dus-întors

Călătoria a durat trei zile și a adunat ceva mai mult de 4200 km. Timpul total în care am condus efectiv mașina a fost de aproximativ 48 de ore, diferența până la cele aproape 50 de ore reprezentând-o în special timpul petrecut la frontiera cu Ungaria, în ambele sensuri de mers. Viteza medie a fost astfel apropiată de 90km/h. Totalul timpului petrecut la stații pentru încărcare a fost de aproximativ 18 ore, locațiile pentru încărcare separând etape de drum, lungi de 150-250 km.

Pentru mai multe informații și statistici, am atașat aici o fișă cu date despre călătorie.

Până la urmă, orice drum lung este obositor, dar ideea că mașina electrică nu este potrivită pentru o distanța atât de mare pălește, chiar și în condiții atmosferice potrivnice. Costul nu este deloc mai mare decât pentru o fosilă, singura condiție fiind o rețea de încărcare performantă, cu destule puncte de încărcare și cu puteri care să pună la lucru toate disponibilitățile mașinii în această privință.

Este important ca și în România să fie adoptată o strategie în privința electrificării, care să urmeze același drum ca în țările occidentale, una care să se axeze pe stații de curent continuu de mare putere, cu multe puncte de încărcare pe autostrăzi, orașul rămânând populat în special cu stații AC.

Nu știu dacă mai este mult până atunci, dar rămân în continuare la fel de optimist și de mândru de mașina mea electrică.

16 Responses

  1. Florin spune:

    Super călătorie ! Felicitări.
    In 9 luni, de când am Kona, am făcut 5 drumuri in țara de 4/5 mii km ( dus/întors) . Dureaza mai mult, dar traseul de 4.000 km il pot parcurge cu aprox 25 euro pe sens. ( încercând la stații gratuite ).
    Altfel, super mașina…

    • Paul Vadeanu spune:

      Mulțumesc, Florin! Mă bucur de fiecare dată când cunosc alți electro-automobiliști în general și posesori de Kona Electric în special.
      În privința costurilor, gratuitatea transportului electric nu e un obiectiv de durată și nici nu trebuie să fie. E foarte important din punctul meu de vedere să existe puncte de încărcare multiple la stații de încărcare situate pe autostrăzi și pe drumuri naționale (că nu putem vorbi de prea multe autostrăzi în România). Un simplu ocol pe la magazinul Kaufland pentru încărcare adaugă minim 30 de minute duratei totale a drumului, presupunând că singurul punct de încărcare e disponibil în acel moment.
      Altfel, cum spui tu, în România sunt și puncte tari, iar costul scăzut e unul dintre cele mai importante.

  2. Dan Ilie spune:

    Salut.
    Am instalat și eu aplicația EnBW (mobility+) din apk pure, însă dacă cer emitere de card mi se solicita o adresă de Germania, Austria sau Elveția. Cum poți comanda cardul de încărcare pe o adresă de Romania?

    • Paul Vadeanu spune:

      Salut, Sergiu!
      Am pus 205100 Bailesti Romania. În câmpul cu țara a rămas Austria, că nu putea fi gol.
      Am trecut la abonamentul ăla de 5 euro lunar, și cardul mi-a venit gratuit după vreo două săptămâni. Fără abonament, costul cardului e de aproape 10 euro.
      Aplicația funcționează pentru toate stațiile partenere, mai puțin Fastned, unde este absolut necesar cardul.

  3. Florin spune:

    Este adevărat ca încărcarea gratuită nu este un scop, dar momentan o consider o soluție când , in comparație, dai de stații “rapide”, ( 350) cu preț pe masura( aproape 1 euro pe kw), dar care încarcă cu 35 … adică mult sub nivelul de 50, care e minim acceptabil la drum lung.

    • Paul Vadeanu spune:

      Stațiile la care am încărcat avea puteri de până la 350 KW, iar prețul este de 39 de eurocenți pentru 1 KWh, așa cum am precizat în articol.
      Pe de altă parte, nicio stație din România, fie ea pe autostradă sau în parcarea vreunui supermarket, nu percepe mai mult de 1,95 lei/KWh, ceea ce tot sub 0,40 euro/KWh înseamnă.

  4. Claudiu spune:

    Multumim pentru date.

    Ma batea gandul sa merg intr-un concediu prin Europa cu Kona insa calculele mele tot dadeau cu virgula fata de cealalta masina – un Ioniq plug-in care are un consum intre 4-5% la drum lung.
    Fisa ta imi confirma calculele mele: mai scump si multe ore pierdute in plus… Probabil daca as fi fost singur treceam peste aspectul costului sau incarcarilor insa cu 2 copii mici…
    Din acest motiv Kona a ramas pentru calatoriile in tara unde se descurca fara probleme mai ales ca stau in centrul tarii…iar vacantele lungi raman (din pacate) la Ioniq – o masina confortabila si prietena cu buzunarul….

    0,39 euro spui ca nu e mult…insa Tesla cum face oare sa ofere o retea dezvoltata la un pret mult mai mic?

    • Paul Vadeanu spune:

      0.39 nu e puțin, dar nici exagerat, având în vedere serviciile oferite.
      În privința copiilor, nu știu ce să zic. Cred că și ei au nevoie de „reîncărcare” destul de des, chiar mai des decât Kona. 🙂

      Unde ți-aș da dreptate, însă, e la nevoia de spațiu pentru bagaje.

  5. Claudiu spune:

    Daca lasi plafonul din spate la fund spatiul din Kona poate fi unul decent. Am montat si un frunk unde tin toata cablaraia (frunk.at)
    Calatorie cu Kona in familie https://imgur.com/a/9qGG7GN

  6. Alin spune:

    18 ore in sub 5 zile pierdute cu incarcatul?Cat timp „pierdeai” cu o termica?

    • Paul Vadeanu spune:

      Salut, Alin!
      Nu înțeleg despre care 18 ore pierdute zici, pentru că nu au fost pierdute nicidecum. Chiar și cu o fosilă (termică) pauzele de odihnă nu pot fi considerate timp pierdut. 🙂

      Paul

  7. Alin spune:

    „”Totalul timpului petrecut la stații pentru încărcare a fost de aproximativ 18 ore „” ai petrecut 18 ore la incarcare, eu am facut Targu Jiu – Luxembourg cu aproximativ 2 ore petrecute la pompe..Cand te grabesti, nu e ok sa pierzi atat timp

  8. Daniel spune:

    Dacă te oprești să faci pipi după ce ai condus 300 de km, este în regulă; să faci pipi, să beți cafea și să încărcați bateria ACEST lucru este consumator de timp și nu este practic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.