Experiențe electromobilistice la Sibiu

În ultimul sfârșit de săptămână am avut deosebita plăcere să particip la întâlnirea proprietarilor de mașini electrice cu publicul interesat de acest subiect în cadrul evenimentului ElectRoMania, organizat la Păltiniș.

Am remarcat mașini interesante și am întâlnit oameni faini și deschiși spre comunicare. 

Evenimentul se află la a V-a ediție, iar eu sunt la a doua participare. Proprietari de mașini electrice din toate colțurile țării s-au reunit la Păltiniș. Au fost în total 22 mașini. În prima zi  s-au efectuat o mulțime de test-drive-uri și s-au schimbat păreri. A doua zi am făcut o tură în jurul Sibiului pentru a vedea care este cea mai eficientă combinație mașină – șofer.

La eveniment au participat și doi parteneri ai proiectului Electromobilitate, producători de stații de încărcat, EVconnect și Lektri.co.

Sâmbătă am avut parte de o zi minunată în stațiunea Păltiniș. Participanții s-au prezentat în număr mare. Au fost mașini electrice care au deja un renume, cum ar fi Hyundai Kona, Renault Zoe, Peugeot e-208 și Tesla Model 3. Modele noi care și-au făcut apariția au fost VW ID.4, ID.3, FIat 500-e și, vedeta zilei, Dacia Spring. 

Eu am condus 3 mașini, și cu acest prilej le mulțumesc enorm proprietarilor că au avut încredere în mine, cu toate că pe unii i-am cunoscut acolo, pentru prima dată. 

VW ID.4

Prima mașină pe care am condus-o la Păltiniș a fost un VW ID.4, adus de la Cluj de Laurențiu.

Eu sunt o persoană care preferă și are nevoie de spațiu. Un SUV  este potrivit pentru mine din acest punct de vedere. Am rămas impresionat de confortul oferit și  de volumul mașinii, atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje. Portbagajul este generos. Mașina răspunde bine în curbe, și nu ai impresia că este prea grea. Singurul  inconvenient este acela că portbagajul nu este electric. Chiar dacă este echiparea de bază, mă așteptam să aibă această opțiune.

Dacia Spring

A doua mașină pe care am testat-o a fost Dacia Spring, ajunsa la Păltiniă din Arad cu echipa EVconnect.

Primul aspect pe care l-am observat a fost garda la sol. Este destul de ridicată pentru a trece cu brio de gropile noastre. La înălțimea de 1,86 m am avut loc suficient la volan, și aș spune că poate să stea și cineva mai înalt decât mine.

După cum m-am așteptat de la o mașină low cost, nu ai nu multe opțiuni la ea. Am fost plăcut surprins și m-a încântat faptul  că este echipată cu o cameră de marșarier. Este clar că segmentul de piață al Daciei Spring este orașul. Confortul nu este sporit, iar suspensia este tare. 

Tesla Model 3

Al treilea test drive a fost cu Model 3, ridicat cu doar cateva zile înainte de la reprezentanța Tesla din București, adusă la Păltiniș și oferită cu multă generozitate celor interesați pentru test drive de Marius.

Așteptarea a luat sfârșit. Mi-am dorit să o conduc de când a fost lansată în California în anul 2016, eveniment live transmis pe YouTube, la care m-am uitat chiar dacă a trebuit să mă trezesc la ora patru dimineața. Asta e, fiecare cu viciile lui.

Am mai condus o Tesla Model S acum câțiva ani, dar mi-am dorit să testez Model 3 pentru a vedea și simți mașina electrică pentru mase pe care a tot lăudat-o Elon Musk și multi alții în ultima perioadă. Pot să spun că experiența a fost peste așteptări. Varianta pe care am am condus-o a fost cea de baza, fiind cea mai accesibilă ca preț. Cu un motor pe spate, care livrează în jur de 280 cai putere, mașina nu accelerează, efectiv te propulsează pe șosea. Când am testat mașina am fost patru adulți în ea. Am avut impresia că nici nu ne-a simțit. 

Un alt lucru pe care mi l-am dorit foarte mult să îl testez a fost funcția de Autopilot a mașinii. Pe mașina testată a fost funcția de baza, așa cum am mai precizat. Cu toate astea, am fost din nou impresionat. Mașina s-a condus singură pe o porțiune destul de lungă pe curbele din Păltiniș.  Nu a fost nevoie să intervin, iar sistemul îți oferă multă încredere și suficientă siguranță. Recomand tuturor să  se convingă singuri conducând această minunăție de tehnologie pe patru roți.

Electro-circuitul Sibiului

Duminică ne-am întâlnit în Sibiu, în parcarea de la JISK. A urmat o tură în jurul orașului de 70 de km.

În  acești 70 de km am avut un traseu variat, comune, sate, drumuri naționale, județene, comunale și autostrada. Scopul a fost acela de a vedea diferențele de consum. Distanța a fost parcursă în coloană și s-au respectat cu strictețe limitele de viteză. Eu am participat ca spectator, stând în dreapta lui Marius, posesor de Tesla Model 3.

Kona a reușit sa obțină cel mai redus consum, iar pe locul al doilea s-a situat Tesla Model 3,  locul al treilea fiind ocupat de  VW ID.3. Pe tot parcursul traseului nu a oprit nimeni să alimenteze și nu am simțit acea anxietate cu privire la impasul de a  rămâne fără baterie (range anxiety).

În încheiere, vreau să mulțumesc participanților că  au fost deschiși, primitori și mi-au răspuns la toate întrebările.  Le mulțumesc și organizatorilor, echipa proiectului Electromobilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.