În căutarea celui mai potrivit model electric la ElectRoMania V

Am să încep cu începutul.

Un înțelept în viață a spus că o mașină electrică nu se potrivește la oricine – mare dreptate are. Și el posesor de mașină electrică, care mai și stă actual la bloc !!!

Spre deosebire, eu stau la casă în Oradea, pot să încarc când doresc în curte, vreau să îmi aduc contribuția la scăderea poluării, și pe viitor să adaug încărcarea de la soare. Deci încep să mă obișnuiesc cu ideea că voi fi posesor de o a doua mașină în familie, care să fie electrică.

Decizia de a pleca spre Păltiniș am luat-o in 2020, dar din păcate o spitalizare m-a împiedicat să ajung anul trecut la Păltiniș. Așa că anul acesta când am văzut anunțul că se va ține intalnirea în 2 oct. 2021, mi-am făcut pregătirile și abia am așteptat să vină ziua “Z”.

Voiam să întâlnesc alți oameni pasionați de electromobilitate, de un aer mai curat pe care să-l respirăm și de care să nu ne mai îmbolnăvim (sunt zeci de studii – da, nu păreri – că poluarea este nocivă si ocupă locul unu la decese și provoacă multe boli uneori ireversibile). Deci oameni care să îmi împărtășească din experiența lor  și care să mă ajute cu sfaturi ce model de mașina să aleg pentru familia mea, să schimb dieselul actual.

Am ales o cazare pe criteriul care are cea mai bună evaluare la curățenie, datorită acestor vremuri cu Sars-Cov-2 alături. Am plecat dimineața devreme de la pensiunea din Sibiu, nerăbdător să ajung la Păltiniș. Un drum în urcare de-a dreptul impresionant, cu peisaje pitorești și de o calitate acceptabilă a carosabilului. Niște turme de oi și apoi vaci pașteau liniștite și m-au oprit din urcare, apoi un aer curat cu o priveliște minunată și care trebuia imortalizată m-a oprit din nou.

Pe măsură ce am înaintat în vârstă am învățat să mă bucur și de aceste mici plăceri, nu doar de derapajele (controlate) pe care le poți face pe aceste serpentine cu mașina într-o competiție auto cu circulația închisă. Și mai repede decât credeam am ajuns la locul de întâlnire – Arena Platoș, Păltiniș. Am ajuns primul, iar la scurt timp a ajuns și unul din organizatori. M-am bucurat că pot să schimb câteva vorbe nestingherit și să încep cu dreptul o primă conversație.

Au început să vină pe rând participanții cu Kona, Leaf, Zoe. Și apoi cu Tesla Model 3, ID 4, mai multe Kona și un hybrid Outlander PHEV – pe care l-am testat prima dată.

Mitsubishi Outlander PHEV – Cristi, Sibiu

Edificator primul test, când m-am lămurit că la o apăsare mai hotărâtă a accelerației intră și motorul termic în funcțiune, deci nu era ce căutam eu – să mângâi mereu cu grijă pedalele.

Tesla Model 3 SR+ Marius, Câmpina

La polul opus a urmat un Tesla Model 3 SR+, adică varianta mai “leneșă” de doar 300 și ceva de cai. Superbă plimbare și mai apoi chiar și am condus-o, făcându-mă să îmi doresc în garaj una la fel.

O gândire cu inima nu face bine pe termen lung, deci m-am temperat și am mers pe lângă numeroasele Kona, recunoscute pentru eficiența lor. Am fost la mai multe teste anterior acelei zile cu diferite Kona și chiar mi-a plăcut poziția la volan, demarajul și autonomia excelentă, motive pentru care o consider cel mai bun pachet preț/calitate pentru o electrică – strict părere personală. Gusturile diferă, așa cum cei prezenți acolo cu Zoe mă pot contrazice.

Au mai fost prezente și noua Dacie Spring, care a făcut teste la greu, și tot din categoria mică Fiat 500 electric. Personal mi se par prea mici pentru nevoile mele, așa că am testat prin amabilitatea lui Laurențiu un ID 4 alb.

VW ID.4 – Laurențiu, Cluj

Mașina este bine închegată, cu un cuplu livrat progresiv, care te face să te simți bine la volan. Este o mașină grea, motiv pentru care o apreciez că nu te simți ca o frunză pe șosea când trece un TIR pe lângă tine. Este înaltă, cu o gardă la sol respectabilă, care îți dă un sentiment plăcut pe drumurile și mai ales bordurile noastre.

Are și un alt avantaj major în orașe – se întoarce foarte repede datorită virajului amplu al roților față. Este o mașină de care m-am îndrăgostit și mental, nu doar cu inima.

Tesla Model 3 Dual Motor – Marcel, București

A urmat o bulversare. Un test în care am fost pasager pe bancheta spate la o Tesla Model 3 Dual Motor, care face suta in 4,4 sec. După un demaraj fulminant, a urmat un mers temperat cu autopilot în care mașina făcea virajele singură, volanul fiind doar ușor atins. Apoi un condus fără inteligentă artificială, cu niște viraje luate mai demonstrativ ce poate mașina, care m-au făcut să am o reacție nu prea plăcută în stomac. Tesla are un avantaj major în multe aspecte, și asupra altor modele electrice, dar și a multor mașini clasice pe combustie.

In concluzie…

Le mulțumesc și pe această cale lui Cristi, Marius, Laurențiu și Marcel pentru clipele din test drive-uri și amabilitatea lor. Acelor momente li s-au adăugat clipele de discuții de lângă mașini, brazi și apoi un prânz bine venit.

Am plecat cu un sentiment de împlinire, de bucurie fizică dar și sufletească că am întâlnit oameni frumoși și “bolizi” deosebiți. A fost doar o zi, dar care mă face plin de bucurie pentru multe clipe de acum încolo, cu speranța că în curând vor fi și mai mulți participanți la următoarea ediție ElectRoMania din primăvară, atât invitați (cei încă fără electrice) cât și participanți (proprietari de electrice), dar mai ales din ce în ce mai mulți participanți în trafic cu electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.