Experiențe inedite cu VW ID.3 (prima parte)

Săptămâna aceasta colegii din echipa ID.3 au fost foarte activi și au furnizat o serie de informații extrem de interesante, pe care le vom publica în două părți.

Din graficul de consum lipsește mașina lui Călin, după ce a petrecut aproape două săptămâni în service, dar și a lui Cosmin din motive ce le vom explica în partea a doua, care este dedicată unui experiment de consum inedit.

În direct cu proprietarii

Călin Toma – Cluj

Am recuperat mașina! La sfârșitul săptămânii o să vin cu datele despre consum și cu câteva cuvinte referitoare la experiența din service.

Alexandru Florea – București

Așa cum v-am obișnuit, săptămânal aduc experiențele mele bune și rele din utilizarea mașinii personale VW ID3.

Săptămâna aceasta, cu ocazia ridicării multor restricții legate de covid-19 am reușit să fac mai multe drumuri și în afara orașului, fragmentate astfel:

 kmconsum (kwh/100km)consum energie (kwh)tip
123114.934.4afară
24115.16.2oraș
37520.615.5mixt
47518.213.7mixt
54212.25.1oraș
626133.4oraș
737124.4oraș
81313.41.7oraș
91412.61.8oraș
106213.68.4oraș
111412.81.8oraș
122312.72.921oraș
Total65315.299.3total

Android Auto-ul se conectează în medie în jumătate din ocazii. Nu exclud ca telefonul meu să mai facă figuri (Samsung A51 – cu android 11), însă conexiunea nu funcționează decât prin fir, iar când îl conectez de multe ori îmi apare mesajul „connecting” și rămâne așa orice i-aș face.

Să zicem că nu e chiar o problemă, doar mașina are în softul ei o navigație funcțională și conectată la internet. Am întâmpinat probleme și în trecut cu adresele din memorie (pe care le-am descris în testul la 90km/h), iar acum m-a surprins din nou, indicând un drum care este închis (la o intrare pe A3) – așa cum se poate observa în poza de mai sus.

Însă, autonomia este din ce în ce mai bună, apropriindu-se de 420km (WLTP) → 100% baterie și 403km afișați în bord.

Valorile sunt incomparabile cu cele din iarnă.

Îmi aduc aminte cu groază de perioada de iarnă, unde încărcam și o dată la 3 zile de mers în oraș.
Am făcut și niște filmări, dar mai jos sintetizez în două poze din fiecare sesiune.
Ce vreau să observați este câtă energie se folosește la fiecare pornire pentru încălzirea bateriei:

La 7 grade Celsius: 9 min cu 5.6kW media → 5.6kw * 9h/60 = 0.84kWh (1.5% din baterie).

La 3 grade Celsius: 14 min cu 5.6kW media → 5.6kw * 14h/60 = 1.3kWh. (2.3% din baterie).

Iar în ceea ce privește încălzirea habitaclului, valorile de putere și timp sunt similare cu cele de încălzire baterie.

Dar foarte important, timpul acesta a fost măsurat stând pe loc. Dacă mergi cu mașina, folosești climatizarea, accelerezi și regenerezi energie, vei genera căldură în baterie (natural). Iar timpii de mai sus se reduc simțitor.

O să continui testele pe o plajă mai mare de temperaturi iarna viitoare.

Ce am subliniat și în trecut este că nu sunt împăcat cu o astfel de strategie.
Pentru drumurile de sub 15min tot ce reușești să faci este să risipești energie fără sens, pentru că aduci temperatura la 13grade C +/- în baterie, iar apoi oprești mașina. Când te întorci, încălzitorul de baterie funcționează cel puțin pe jumătate din durata de mai sus.

Tot ce au vrut inginerii de la VW sau LG Chem (dezvoltatorii bateriei) a fost doar să protejeze bateria.
Dacă cuplezi mașina la o stație rapidă de încărcare (DC cu o putere peste 50kW), iar bateria este la aproximativ 13 grade C, încălzitorul de baterie nu va porni suplimentar, iar așa bateria se va încărca cu 35-40kW maxim, nefiind în plaja de temperatură potrivită pentru a primi întreaga putere a încărcătorului, efectul este cunoscut în lumea electricelor sub numele ”Cold gate”.

De curând am mai descoperit o eroare la rabatarea oglinzilor.
Scenariul a fost unul simplu, am rabatat electric manual oglinzile (din joystick), am încuiat mașina, am revenit la ea după ceva timp, am pornit mașina fără să scot oglinzile din starea rabatat, iar apoi acționându-le nu am reușit să le aduc în poziție normală. După o grămadă de acționări manuale din joystick, dar și bifând și debifând funcționalitatea din meniu, au pornit spre poziție normală.

Iar așa mi-am adus aminte de un banc:
”O mașină în care se afla un inginer, un electrician și un IT-ist se oprește brusc pe autostradă. Inginerul: – Eu cred că avem o problemă la axele cu came, ar trebui să ne uităm.
Electricianul: – Mă îndoiesc, după cum mergea motorul înainte de a se opri, eu zic că problema e de la aprindere.
Informaticianul: – Eu zic să ieșim toți din mașină și să mai intrăm o dată!”

Utilizatorii ID3-urilor înțeleg cu atât mai bine bancul 😊 Vă mai țin la curent cu noutățile.
Ca și până acum, dacă aveți și alte întrebări, nu ezitați să ne contactați.

Daniel Ighisan – Timișoara

Din ce am observat cu temperatura în creștere, ID.3 se aproprie de autonomia declarată de producător (420km), undeva la un consum mediu de 12.5 – 13 kWh. Dacă te situezi în plaja asta, ai toate șansele să faci peste 400 km cu o încărcare de 100%.

Am reușit să mă apropii de 12 kWh, chiar să scad pentru perioade scurte și sub aceasta valoare, dar fără a folosi clima. In concluzie, pentru a obține consumul declarat de producător trebuie să ai aproape condiții ideale de rulare:

  • 17 – 20 de grade Celsius
  • Viteza constantă pe cât posibil și pe o distanță mai mare
  • Fără a folosi clima sau alți consumatori auxiliari
  • Mașina goală (doar șoferul)

Good job VW, foarte realista abordarea!

Am mai avut o întâmplare cel puțin ciudată. M-am încăpățânat să rulez electric și astfel am folosit ID.3-ul (în loc să folosesc cealaltă mașină, mai mare, a familiei). Am încărcat un colet (o umbrela de gradină), de maxim 20kg, și evident a fost necesar sa rabatez banchetele. Până aici, totul OK, umbrela a intrat la fix, cu scaunul pasagerului culisat maxim în față.

Problema a apărut că s-a declanșat senzorul de centuri de siguranță de pe scaunele spate. Practic o greutate mică, de 20kg, a reușit să declanșeze acel senzor. Centurile nu le-am putut cupla (nu poți rabata bancheta cu centura cuplată).

Astfel printre înjurături și scrâșnit din dinți, am mers cu alerta de centuri necuplate pentru aproximativ 20 de minute. Am încercat sa proptesc coletul de scaunul din față, să îl mut cumva să nu apese pe bancheta rabatată, fără succes.

Oare ce s-ar fi întâmplat dacă aveam saci de ciment? Și oare ce echipa de nătăfleți a proiectat acei senzori fără să ia în considerare ce se întâmplă când rabatezi bancheta….No comment!

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA174512502915.503 – 09 Mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.