Kia Niro și Tesla Model 3 (episodul 2)

Săptămâna trecută am început o comparație între cele mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate cu ajutorul informațiilor furnizate de Tudor Iancu pentru Model 3 dual motor și o vom continua în luna mai.

Consum și autonomie Tesla Model 3

Informații despre perioada 1-10 Mai:

Kilometri parcurși 279, cu 42 kWh, având un consum de 15 kWh/ 100 km. Nu am mers pe autostradă, doar DN, cu două drumuri de Arad – Timișoara și în rest oraș și zonele apropiate orașului 5 -15 km.

De asemenea trebuie menționat că am prezentat mașina unor persoane, și anume… accelerația (!), dar se pare că nu a ridicat așa mult consumul mediu.

Din experiența mea de până acum, am mașina de o lună jumate și aproape 3000 km, am observat că un “plin” îmi ajunge aproximativ două săptămâni, inclusiv pentru 1-2 drumuri de Arad-Timișoara. De exemplu mașina am încărcat-o în 1 Mai și acuma mai am 21% baterie.

Concluzia ar fi, în orice condiții, o săptămână mergi lejer cu Model 3, condusă zilnic în oraș cu o ieșire ocazională. 

Tudor Iancu, Model 3 dual motor, Arad

După cum indică EVdatabase, pentru M3 dual motor, consumul lui Tudor coincide cu experiența proprietarilor de pretutindeni ai acestui model și asigura 460 km autonomie. Valorile sunt extrem de favorabile pentru un sedan de peste 300 kW (400 CP), capabil să accelereze masa ce depășește 2 tone (cu pasageri) de la 0-100 km/h în 4.4 secunde.

Deși rețeaua Super Charger este la început de drum în țară, avantajul unei rețele proprii, cu viteze mari de încărcare, fără aplicații și complicații, este o atracție majoră pentru proprietarii Tesla din toată lumea, care beneficiază în prezent de 25.000 de stații de încărcare Super Charger.

TM 3 la frumoasa cifră de 50.000 km

După mai mult de 50.000 km, veterana proiectului Electromobilitate, TM3 – long range, tracțiune spate, se ține încă bine. In trafic peri-urban cu viteze maxime de 115 km/h, consumul din perioada 1-10 mai (imaginea din stânga – 14.5 kWh/100 km) a scăzut sub media de la achiziție în noiembrie 2018 (15 kWh/100 km), care include circulația în trei sezoane reci și va scădea treptat până în octombrie.

O încărcare maximă ocazională, necesară unei călătorii mai lungi, estimează o autonomie de 482 km, la 12 grade Celsius (în garaj). Pe parcursul zilei vom afla cât a fost autonomia reală, in condiții de drum cu temperaturi sub 12 grade Celsius și rulaj pe autostradă cu viteze până la 120 km/h, limita legală în partea de nord a statului Michigan.

Experiențe cu Kia Niro

Marius a continuat trendul descendent al consumului de primăvara, început în urmă cu cinci săptămâni și a depășit de curând borna de 10.000 km.

Teo s-a deplasat toata săptămâna cu valori cuprinse între 12.5 și 13.9 kWh/100 km, care asigură o autonomie estimată de peste 440 km.

Așa cum am învățat din experiența lui Tibi, bicicletele de pe portbagaj opun o rezistență aerodinamică considerabilă, care se traduce într-un consum cu 40% mai ridicat, dar Tibi ne asigură că vizita în Bulgaria pentru un tur cu bicicletele în parcul Rusenski Lom a meritat din plin consumul suplimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.