Introducere
In seria rapoartelor săptămânale, dedicate echipelor participante la proiectul Electromobilitate, am publicat ieri prima parte a experiențelor „semi-plăcute” descrise de proprietarii noilor VW ID.3, pline de surprize datorate softului nefinalizat.
Anticipam atunci că vom reveni la experiența lui Cosmin, după ce a experimentat cât de mult poate reduce consumul ID.3-ului său în condiții de trafic liniștit pe drumuri naționale, comparativ cu stilul obișnuit de condus, ceva mai grăbit.
Având explicațiile de mai jos, am adăugat consumul mediu realizat de Cosmin în graficul echipei ID.3 pentru săptămâna trecută.

Experiențe de drum și consum cu ID.3
Săptămâna trecută am făcut 208 km cu un consum mediu de 11.7 kWh/100 km.
M-am uitat la graficele de pe electromobilitate cu consumuri și fiindcă sunt mai mereu la extrema de sus, am vrut să văd dacă valorile mele mai mari sunt din cauza stilului meu de condus, sau din cauza mașinii.
Iarna m-am lămurit că este din cauza BMS-ului (sistemul de management al acumulatorului), dar acum de când s-a încălzit vremea, ID.3 are consum tot printre cele mai mari, deși mă așteptam să fie o mașină eficientă (aerodinamică, tren de rulare, etc.).
Așa că împărtășesc experiența de săptămâna trecută, pentru că aș vrea să arăt că ID.3 are și o latură eficientă la nevoie, cu rezerva că eu NU o prefer pe aceasta decât pentru situații limitate sau rare, de exemplu drum lung fără stații de încărcare pe traseu.
Am mers intenționat mai domol decât de obicei; am avut și un drum până la Ploiești pe DN1, care reprezintă 60% din distanța întregii săptămâni.
Pe acest drum la dus am mers cu 70 km/h tot drumul, nu am mărit viteza în zonele de 90-100 km/h. Portbagajul gol, doar eu în mașină.

La întors am mers cu 70 în localități + 90 în afară și o singură depășire. Nu a fost un test științific, distanța totală este relativ mică, dar asta a fost ceea ce am parcurs eu în săptămâna trecută, deci este ancorat în realitate; în plus, cred că e ușoară coborâre de la Ploiești spre București, dar nu aveam timp să fac două drumuri în buclă, ca să fie statistica mai corectă. La tur am mers mai încet, la retur ușor mai rapid (dacă se poate numi rapid).
Mi se pare că 70 km/h în afara orașului este o viteză nerezonabil de mică. În cazul acesta sunt puține porțiuni în afara localității și în mod surprinzător nu m-au depășit așa multe mașini, ba chiar mergeam la unison cu alții.
Prin localități am stat în coloană cu 55-60; prin localități oamenii merg încet acolo unde e limita de 70. Am rămas surprins, aveam convingerea că în secolul 21 toata lumea e grăbită, dar nu în toate bulele este la fel.
Conform pozelor atașate, consumul până la Ploiești a fost 10.6 kWh/100 km la dus, iar la întors spre București a fost 10.7 kWh/100 km. Diferența de 2 minute și 0.1kwh/100km este nesemnificativă.
Dacă am coborât la retur, când am avut 10.7 kWh/100 km și am avut un avantaj, înseamnă că am urcat la tur cu 10.6 kWh/100 km deci media este pe aici, indiferent de elevație.
Pentru că era destul de liber, am putut merge cu viteza constantă în ambele sensuri. Pe de altă parte, as fi putut scurta timpul cu 10-15 minute pe sens doar dacă mergeam mult peste limită. Nu îmi place viteza, dar îmi place accelerația 🙂
La 10.6 – 10.7 kWh/100 km pe DN sunt foarte mulțumit de consum, evident.
Restul au fost drumuri prin București și împrejurimi, în care am fost extra gentil cu greutatea piciorului pe accelerație la plecările de pe loc, dar fără să merg încet și fără să țin traficul în loc. Chiar și așa, eram peste medie la plecările de pe loc (i.e.: nu eram eu rapid, erau toți ceilalți înceți).
Cu toate astea, de luni am revenit la un stil mai impulsiv/agitat de mers, impus și de traficul cauzat de reînceperea școlii, dar mai ales a lipsei mele de răbdare. Exemplu: la orice sens giratoriu profit de flexibilitatea mult mai mare și pot prinde cu ușurință sloturi libere de trecere, fără să determin alți șoferi să frâneze ca să îmi facă loc.
Consumul a urcat la 18-19 kwh/100 km așa cum știam eu că este în stilul acesta de mers. Ajung mai repede la destinație; in termeni procentuali economisesc destul de mult (minim 10-20%), dar în termeni absoluți e vorba doar de câteva minute; însă ajung mai des să folosesc puterea maximă (de fapt cuplul instant al motorului electric) și asta ajută să am o experiență de utilizare mai plăcută.
Ce deduc eu este că mașina poate fi foarte eficientă, dar mai e de lucru până optimizează VW modurile de condus. Probabil cu TM3 sau cu Hyundai Kona mi-ar fi mai ușor să obțin un consum mic, pe când cu ID.3 am simțit că trebuie să fac un efort.
La drum lung nu contează așa mult lipsa unui mod mai economic, pentru că la viteză constantă de 130 km/h pe cruise control mașina folosește aceeași putere indiferent de driving mode; poate în depășiri se consumă ineficient energia și ar putea fi limitată mai mult (există oricând acel “kick-down” care dezactivează temporar modul eco pentru accelerații urgente). In oraș prefer să am mai multă putere chiar dacă prețul plătit este că nu am un consum ca în broșură. Dublu sau nimic!
Sunt curios dacă varianta de 150 de cai putere va scoate consumuri semnificativ mai bune pe vreme caldă – baterie mai ușoară, putere mai mică.