Fiat 500e – singurul model european rămas pe baricade?

Intr-un recent articol subliniam că livrările de automobile electrice mici, mai accesibile ca preț, sunt în scădere față de anul trecut, fiindcă producătorii se concentrează pe modele mari și scumpe, cu profitabilitate ridicată.

Cât de profitabilă este această strategie putem deduce ușor din câteva titluri ce au însoțit bilanțurile pentru anul 2022.

sau opusul:

In tot circul european legat de e-fuels, aceste informații trec aproape neobservate, deși impactul asupra buzunarului clienților interesați de vehicule electrice este major.

Să presupunem că, așa cum au procedat colegii noștri din ”grupa mică”, doriți să începeți călătoria în universul mobilității electrice cu cea mai mică cheltuială. In afară de Dacia Spring (2035 înmatriculări în 2023 pe piața din vest) și Renault Twingo (959), la începutul anului 2023 singura alternativă în Europa a fost Fiat 500e (3945 înmatirculări), sursa: EU EVs.

Skoda Citigo este de mult un model disponibil doar second hand, iar cele 375 exemplare VW e-Up! au alunecat atât de jos în clasamentul la zi, încât trebuie să trecem de nume ca:

  • BYD Atto 3 (513)
  • MG ZS (640)
  • MG Marvel R (802)
  • MG 5 (931)

până să indentificăm, dincolo de poziția 30, pe practicul și frugalul e-Up!

Considerând că Spring este un produs chinezesc, la fel ca cele patru modele listate mai sus, ajungem la concluzia că singura alternativă europeana reală este Fiat 500e.

Va fi interesant de urmărit dacă promisiunile unor viitoare modele europene, mai accesibile ca preț, vor mai găsi loc pe piață, după ce numeroși producători din China își vor crea rețele de distribuție și service în Europa. In plus, vor avea întotdeauna prioritate pentru livrarea acumulatorilor și componentelor electronice de la furnizorii chinezi.

In direct cu colegii din ”grupa mică”

Colegii noștri din grupa mică, formată în prezent din două e-Up, un Citigo și un Fiat 500e, își continuă drumurile zilnice fără să semnaleze probleme tehnice. In schimb, valorile de consum sunt în scădere odată cu creșterea temperaturilor, iar costurile cu încărcarea dovedesc de ce micuțele modele electrice sunt atât de îndrăgite, reprezentând aproape jumătate din parcul auto electric românesc.

Alin – VW e-Up, Rașnov

Informații pentru 20.03 – 26.03

  • Total km 1344
  • Consum mediu pe bord 10.4 kWh/100km
  • Consum mediu total 12 kWh/100km
  • Cost total 34 ron
  • Cost 3 ron/100km
  • Statii gratuite 130.6 kWh
  • Acasa 43.1 kWh

Laszlo – VW e-Up, Cluj

Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

Raul – Fiat 500e, Timișoara

Săptămâna trecută Fiat 500e a parcurs un total de 249 km, cu un consum de 16.8 kWh/100km.

Majoritatea au fost făcuți în oraș, însă am avut un drum Timișoara-Arad și retur, pe care am condus cu o viteză de 130-140 km/h (~100km).

Am efectuat o sesiune de încărcare AC acasă: 17.66 kWh (~12.3 RON) și una AC în oraș, 16kWh (~18 RON).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.