Renumită pentru scandaluri, procese, urmărirea penală a fostului CEO și divorțul de GM, firma Nikola Motor, un startup dedicat proiectării și producției de camioane electrice, părea că se prăbușește, mărind mormanul de ruine rămase după promisiunile de electrificare a tot ce mișcă sub soare.
Cu oarecare suspiciune am acceptat invitația la o prezentare a căror principali actori au fost:
- Michael Lohscheller, actualul președinte al companiei, cu o îndelungată cariera auto, în care ultimele stații au fost CEO Opel (Germania) și Vinfast (Vietnam).
- Carey Mendes, președintele HYLA, firma care se ocupă de stațiile de încărcare pentru variantele prevăzute cu acumulatori, dar și de producția și livrarea hidrogenului pentru alimentarea camioanelor.
De ce și una și alta, cu toate că în jungla online de multe ori hidrogenul este folosit ca marele Bau Bau pentru electrificare?
Nikola TRE BEV (Battery Electric Vehicle)
Explicația celor doi lideri a fost destul de simplă. Varianta cu acumulatori are avantajul că poate fi produsă în prezent în cele două fabrici din Arizona și Ulm (Germania) cu următoarele specificații tehnice.
Dezavantajele sunt:
- greutatea mare a acumulatorilor, care limitează sarcina maximă utilă ce poate fi transportată;
- timpul lung de încărcare (când roata nu se învârte, nu produce bani…);
- restricționarea utilizării doar la acele aplicații unde 500 km cu un plin de electroni este suficient pentru un schimb de lucru, după care urmează o lungă pauză de încărcare, mai ales în locațiile unde nu se pot instala stații de 350 kW, cât este puterea maximă de încărcare actuală.
Ca o paranteză, pentru cei foarte suparăți că avizele pentru suplimentarea de putere durează mult, cei doi reprezentanți Nikola au relatat că în California, cea dornică de electrificare și de eliminare a tuturor surselor de poluare, suplimentarea de putere necesară pentru stațiile rapide din portul Long Beach, a durat… 18 luni.
O flotă de astfel de camioane operează în mai multe porturi californiene, dar și pe coasta de est.
Nikola TRE FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle)
Varianta echipată cu pile de hidrogen, produse de Bosch, este în curs de omologare și producția va începe în ultimul trimestru. Și această variantă este echipată cu un acumulator, necesar pentru înmagazinarea energiei recuperate prin frânare regenerativă, care alimentează motorul electric în perioadele de accelerare, dar acesta este mult mai mic decât la varianta BEV, rezultând într-o reducere considerabilă de masă.
Acest avantaj constructiv se transformă la nivelul clientului într-o capacitate mai mare de transport. In plus, autonomia declarată cu un plin de hidrogen este 800 km, urmată de o alimentare în 20 minute. Totul pare foarte adecvat transportului greu, doar rețeaua de alimentare cu hidrogen pentru camioane mai lipsește, ceea ce limitează apetitul clienților.
Carey Mendes, președintele HYLA (partea grupului de firme Nikola, care se ocupă cu producția și livrarea hidrogenului), afirmă că utilizează electroliza apei pentru producția de hidrogen verde. Fiindcă stațiile sunt în curs de construcție și va dura doi ani până să acopere principalele rute transcontinentale, în faza actuală cisternele de transport a hidrogenului au fost modificate pentru a fi folosite ca ”stații mobile” de alimentare.
HYLA livrează și instalații complete de producție și alimentare cu hidrogen, pentru firmele cu parcuri mari de camioane FCEV (exemplu: Walmart), care le instalează în punctele centrale de distribuție a mărfurilor.
Prea devreme pentru concluzii?
Fără ca numele Tesla să fie pomenit o singură dată, numeroase săgeți și înțepăturii au fost trimise în direcția celebrului concurent, a căror camioane electrice Semi au fost livrate primilor clienți cu mare întârziere, față de promisiunile inițiale.
Considerând că la ora actuală există peste 4 milioane de camioane diesel pe șoselele americane, loc este pentru toată lumea să producă și să livreze modele cât mai performante. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, fiindcă deși numărul este mic comparativ cu cel al automobilelor, camioanele grele sunt responsabile pentru 20% din emisiile de CO2.
Despre varianta cu acumulatori, prezentă la prezentare și disponibilă pentru scurte plimbări de 10 min în Motor City, vom afla tot mai multe detalii cât de curând, pe măsură ce utilizatorii vor publica bilanțurile costurilor de exploatare, întreținere și TCO (total cost of ownership).
Despre cea cu pile de hidrogen, părerile continuă să fie împărțite, pornind de la randamentul energetic mai mic al întregului ciclu de producție, transport și alimentare cu hidrogen. Cu toate acestea, avantajul unei mase utile mai mari, autonomia superioară și alimentarea rapidă ar putea fi beneficii majore pentru clienți, care să ducă la răspândirea soluției pentru transportul electric greu.
Să încheiem cu realitatea că Nikola TRE există și se produce în varianta BEV. Se mișcă propulsat de motoare electrice, alimentate cu propriile resurse de energie înmagazinate într-un acumulator, iar până la finalul anului ar trebui să facem cunoștință și cu varianta FCEV, la care energia electrică pentru aceleași motare electrice va fi produsă la bord cu ajutorul unor pile de hidrogen.
Alte articole pe tema pilelor de combustibil și hidrogen
- Viitorul electromobilitatii, cu acumulatori sau pile de hidrogen?
- Din nou despre automobilele electrice cu hidrogen
- Cum se vand automobilele electrice cu hidrogen
- Primul Hyundai Nexo inmatriculat in Spania si… confuzia legata de “masinile cu hidrogen”
- Mercedes GLC F-Cell combina avantajele a doua surse de energie intr-un vehicul electric
Câteva cuvinte despre locul ales pentru eveniment
Spațiul ales de organizatori pentru prezentarea Nikola a fost locul de naștere al celebrului Ford Model T (Ford Piquette plimbare virtuală). În prezent, este un muzeu al modelelor Ford de la A la T, fabricate în această locație, înainte de introducerea liniei de asamblare pentru Model T, când producția a fost mutată în Dearborn.
Paralela făcută de ambii vorbitori a fost că Nikola se află în prezent într-un moment de dezvoltare asemănător cu cel în care era Ford în primele decade ale anilor 1900. Inspirată paralela și un muzeu care ”trebuie văzut” de orice pasionat auto aflat în vizită în Motor City!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.