Parcul BEV din România – modele participante la proiectul Electromobilitate

Cu siguranță nu mai este un secret că Dacia Spring ocupă, după mai puțin de un an și jumătate de la începerea livrărilor în România, locul 1 al înmatriculărilor, reprezentând la sfârșitul lunii februarie aproape 40% din parcul auto 100% electric.

Pe baza statisticii publicate de Tudor (IONIQ 5, Timișoara) în RO e-mobility index am avut curiozitatea să vedem ponderea diferitelor echipe participante la proiectul Electromobilitate. Nu este un simplu exercițiu statistic, ci mai mult o încercare de a înțelege încotro se îndreaptă interesul publicului din România.

Rezultatele pot fi surprinzătoare, fiindcă deși echipa cu cea mai rapidă creștere în 2022 a fost Grupa Mare, modelele din această categorie reprezintă mai puțin de 5% din parcul auto electric românesc.

Sursa informațiilor: RO e-mobility index

Câteva exemple, de ce rezultatele procentuale ne pot păcăli fără a privi la contextul mai larg.

Începem cu Dan (Volvo XC40, Bucuresti), un model mai rar întâlnit în țară, doar 57 exemplare fiind înmatriculate la sfârșitul lunii februarie. Procentual reprezintă 1/57 = 1.75% participare la proiect. Am avea nevoie de 191 de Springuri pentru a atinge aceeași pondere…

Poate fi surprinzător, dar cel mai bine reprezentat model în proiect este Kia Niro. Cu patru participanți în perioada 2020-2023 din cele doar 87 exemplare înmatriculate în România, Niro are o reprezentare de 4.6% din total în cadrul proiectului nostru. Continuitatea participării lui Tibi (București), ne permite după 120 săptămâni o imagine de ansamblu ce curpinde trei sezoane reci.

Nici Corsa nu stă rău, cu trei participanți dintr-un total de 141 înmatriculări, sau 2.1%.

Cu toate acestea, pe lângă Hyundai Ioniq și Tesla Model 3, care au avut continuitate în proiect începând din 2018 și până în prezent, alte echipe au fost fluide, ștafeta fiind predată de la o generație la alta. Numărul participanților crește și scade în funcție de interesul proprietarilor de a colabora la proiect și nu este o reflectare statistică a parcului auto din România.

In general, echipele noastre au fost agregate pe bază de modele sau a gabaritului, acolo unde nu erau suficiente modele pentru alcătuirea unei echipe (minim trei). La final, ponderea procentuală a celor cinci echipe participante la proiect, în parcul auto BEV din România la sfârșitul lunii februarie:

  1. Grupa mica: Spring (3), e-Up (3), Citigo (1), Fiat 500e (1), Smart Forfour (1) – 48.7%
  2. Sub-compactele: Renault Zoe (6), Peugeot 208 (2), Opel Corsa (3) – 9.6%
  3. Main stream: Kona (11), D.3 (6), Megane (1), Hyundai Ioniq (4), e2008 (2) – 9.2%
  4. Team Tesla: Model 3 (5), Model Y (2) – 6.1%
  5. Grupa mare: ID.4 (1), Enyaq (1), IONIQ 5 (2), Volvo XC40 (1), Niro (4) – 4.2%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.