Așa cum probabil deja știți dintr-un articol precedent, o perioadă a trebuit să revin la mașina termică, konița așteptându-și reparația în curtea celor de la Țiriac Auto Brașov. Paguba nu a fost mare sau însemnată, însă criza din transport și din domeniul auto își spun cuvântul și la noi. O reparație care trebuia să dureze 4-5 zile cu tot cu acte (constatări/reconstatări/avizări de plată etc), a durat o lună zile.
Din păcate, în această perioadă nu am putut avea la înlocuire un autovehicul electric – așa că m-am tot perindat printre mașini termice (inclusiv o hibridă).
Deja e cunoscut faptul că la mine mașinile nu stau, făcând în medie peste 5500 km lunar. Conform Eurostat, media europeană e de 360,3 Km, cea din România fiind de 456 Km. Nici nu se pune problema că folosesc mașina cu mult peste medie.

Faptul că am avut mașina în service nu a însemnat și că am avut mai puține drumuri de făcut, mai ales că a fost o perioadă oricum foarte aglomerată.
Chiar dacă mașini am primit la înlocuire, în mod gratuit (în sensul că mi-am putut recupera banii de la asigurator), costul combustibilului a trebuit să-l suport integral, așa cum e și normal.
Conform timeline-ului din GMaps, în perioada 21 martie – 18 aprilie, cât am avut mașina la înlocuire, am făcut aproximativ 5170 km (folosesc road snapping și travel modes). Deci am folosit mașinile, așa cum le folosesc de peste 10 ani. În această perioadă am alimentat 409 l de combustibil (motorină și benzină) cu un cost de 3404 RON.
Am centralizat bonurile de combustibil într-un tabel simplu, unde am notat liniile de bon ce conțineau combustibil. Nu avea sens să adaug și cafelele/apa/sandwhich sau lichid de parbriz – nu ăsta e scopul discuției.

Nimic excepțional până acum… kilometri mulți, costuri multe…. DAR,
În luna februarie 2022, am făcut cu Kona 6469 Km. Cu peste 1000 km mai mult decât în această perioadă. Astea au fost drumurile. Numai că în luna februarie, eu am cheltuit 1113,63 RON. Iar restul de costuri de deținere a mașinii (rata leasing, pro-rata asigurare) m-au ajuns încă 2192,83 RON.
Adică, 3306,46 RON am cheltuit cu mașina electrică în luna februarie.

Adică cu 100 RON mai puțin decât numai combustibilul necesar să-mi rezolv cât de cât treburile.
Adică pentru 5000 de km, costurile cu combustibilul (preponderent benzină) au depășit costurile totale ale unei mașini electrice (rata leasing + energie electrică).
Acum, nu cred că Forbes/Capital 1000 ne citește, dar eu unul nu-mi permit să arunc cu banii pe țeava de eșapament. Presupun că 400-500 de eur se resimt la nivelul bugetului a 99,9% din cetățenii tării noastre.
Și în această perioadă nu am ajuns mai repede la destinație, nu am făcut mai puține pauze, nu am simțit un comfort mai mare. Dimpotrivă, mi-a lipsit electrica pe fiecare km de l-am făcut.
Și acum aștept gașca de filosofi de serviciu al căror timp valorează cât greutatea lor în aur, să ne explice cum nu au ei timp să încarce și stau 5 minute la pompă să alimenteze. Și pe această cale, le urez mult… spor la muncă!

M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!