Veterana proiectului Electromobilitate, un exemplar long range cu tracțiune spate, a trecut pragul primilor 80.000 km cu bine, înainte ca perioada de garanție (noiembrie 2022) să expire.
Botezată TM3 (timi-trei) și echipată cu numere – 24ELMOB – ce aduc aminte de colaborarea între revista online 24auto.ro și blogul electromobiliștilor, prima Tesla din familie își vede liniștit de drum, fără probleme majore de semnalat, altele decât cele legate de autopilot și agasantul „phantom breaking”.


Pe parcursul celor trei ani și șase luni, în care a bântuit pe două continente, TM 3 a avut nevoie de un filtru de polen și un set de anvelope. Alte cheltuieli au fost cu reparațiile pentru trei ciupituri în parbriz, spălatul și lichidul pentru parbriz.
Singura intervenție în garanție, descrisă la timpul său, a fost înlocuirea scaunului pasagerului, după ce o primă intervenție pentru înlăturarea unui avertisment de la sistemul de detectare al pasagerului față a funcționat doar câteva luni.
Acumulator – SOH
Deși garanția pentru acumulator acoperă primii opt ani, SOH – state of health este o discuție frecventă în comunitatea pasionată de automobile electrice.
Menționând că în mod normal TM3 este încărcată in garaj de la o priză casnică până la 80%, folosind rețeaua Super Charger doar în timpul călătoriilor lungi (tot mai puține în ultima vreme), pentru aniversarea primilor 80.000 km am făcut un plin de electroni, încărcați cu putere foarte mică, după care am plecat imediat la un drum mai lung.

Autonomia estimată la bord 488 km reprezintă 97.8% față de cât arăta mașina când era nouă (499 km).
Pentru a nu ne repezi la concluzii, trebuie știut că autonomia estimată se calculează utilizând consumul mediu realizat în ultima perioadă. Comparând creșterea consumului mediu între momentul când TM3 a depășit 70.000 km (14.9 kWh/100 km – imaginea din stânga) cu cel după 80.000 km (15.1 kWh/100km), observăm o creștere a valorii medii cu 1.3%.


Între timp nu s-a modificat doar modul de afișare pe ecran al informațiilor de parcurs și consum, ci o serie de actualizări OTA (over the air) au făcut ca TM3 să țină aproximativ pasul cu softul mașinilor achiziționate mai recent, un mare avantaj pentru proprietarii Tesla.
Valoarea consumului mediu va scădea cu câteva procente după cel de al patrulea sezon cald, bilanțul prezent fiind făcut după 4 ierni și trei veri. O mostră despre cât de mult poate scădea consumul mediu, când temperatura mediului este tocmai potrivită, poate fi văzută după ultima călătorie cu patru persoane, în mediu urban și teren plat, cu soția la volan.

Consumul mediu (14.4 kWh/100km) a fost cu 12.2% mai mic decât media din aprilie (16.4 kWh/100km), o lună încă friguroasă și foarte capricioasă în Motor City.
Concluzii după 80.000 km
Dincolo de faptul că după schimbarea lui Ionica cu o Kona, TM3 a rămas calul de bătaie pentru test drive-urile oferite în cadrul proiectului Electromobilitate, mașina ne satisface pe deplin nevoile actuale de deplasare. Confortul încărcării acasă și service-ul la domiciliu, chiar dacă am avut nevoie foarte rar de o intervenție, sunt argumente solide pro Tesla, care devin decisive după o călătorie lungă, în care poți beneficia de încărcarea rapidă în rețeaua Super Charger V3 (max. 250 kW).
Privind în viitor, probabil TM3 va depăși 100.000 km în familie, după care vom evalua mai atent alternativele existente la vremea respectivă. Polestar 2 și modele sud-coreene asamblate pe platforma E-GMP mi-au lăsat impresii foarte bune în timpul unor testdrive-uri, dar adevăratele valori ale oricărui model electric le cunoști doar după cateva mii de kilometri cu încărcări rapide, consultând și experiența altor proprietari.
Extrem de mulțumiți de TM 3, ne dorim încă mulți kilometri liniștiții și economici împreună!





My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.