Hibridul – la fel de util ca frecția la un picior de lemn!

Nu de puține ori, pe grupurile de facebook dedicate foștilor, actualilor și potențialilor utilizatori de mașini electrice (atenție, electrice, nu electrificate), mai apar oameni care tot aduc în discuție mașinile hibride ca marea soluție salvatoare a omenirii.

Datorită unui eveniment petrecut duminica trecută, Konița mea se află într-un service auto, așteptând ca leprele alea de la Omniasig să-și miște biomasa să facă o reconstatare. Că de aia le plătesc 1000 de eur pe an CASCO, că-mi place mie să stea mașina în service până un mega-arogant de la ei se mișcă să constate că bara față și radiatorul sunt sparte…

Până la (măcar) constatarea evidentului, a trebuit să recurg la soluții alternative pentru a-mi continua deplasările necesare rezolvării treburilor. Știți deja că fac mulți kilometri și nu prea pot sta locului. Primul gând a fost să fac un pas pe care îl planific de ceva vreme – achiziționarea celei de-a doua mașini electrice a familiei. Din păcate, stocurile de mașini sunt praf, cererea fiind imensă. Așa că am zis că… mai apelăm la servicii de închiriere.

În prima parte a săptămânii am avut un VW Passat… cu tradiționalul motor de 2.0l și 150CP, cu cutie manuală. Acum… ori m-oi fi învățat eu cu electrica, dar puturoasă mașină mi s-a părut… abia pleacă de pe loc, până prin treapta a 3-a e destul de dificilă mașina, cutia de viteză fiind destul de prost etajată comparativ cu gusturile mele…. „mesteci în mămăligă” de-ți vine acru… conducând Passat-ul după noul stil de condus din ultimul an și jumătate… am ajuns la valori de consum de 8,5-9,2l / 100 km destul de rapid și nu am reușit să cobor sub limita respectivă. Ce e drept, drumuri scurte, prin Brașov… Plus că, dezobișnuit aproape complet de cutia manuală, de 3 ori am oprit mașina la semafor în treapta a IV-a. Că na… eu așteptam ca mașina să retrogradeze și să activeze auto-hold-ul de una singură. Și nu e deloc o senzație plăcută să vii liniștit spre semafor, pui frână, și în reducerea lină de viteză pe care vrei să o faci, la un moment dat.. hâc-hâc, hodorog-trong, zdrang! să te oprești ca de un zid… motiv pentru care am returnat mașina și am căutat alta în speranța unei opțiuni mai bune…

Cum nemulțumitului i se ia „darul”, am ajuns acum la o Toyota C-HR. Mașină cumva de aceeași clasă ca și Kona… numai că e mult mai proastă la orice capitol… portbagaj mai mic (da, există portbagaj și mai mic decât la Kona), cu un sistem de infotainment praf și…. cel mai prost lucru la mașina asta, ansamblul motor-cutie-baterie… Culmea, deși la interior în general sunt plastice de mai bună calitate decât în Kona, interiorul este de o calitate mult mai proastă.

Știu că Mircea și Tudor au mai relatat despre experiența hibrid vs electric, mai mult din punct de vedere al costurilor și a tehncii din spatele acestor tehnologii de propulsie, însă eu mă voi concentra pe experiența șoferului…

Duminică, 27 martie a trebuit să ajung până la Timișoara. Un drum suficient pentru a „testa” soluția magică de la Toyota… am ajuns după 5h 16 min, din care am făcut pauză fix 10 min (hehe… vezica și stomacul țin cont doar de ceas, nu de mașină).

Am mai făcut acest drum de cel putin 5 ori cu Kona electrică. De fiecare dată fac cam 5h:10min-5h:40min, cu tot cu încărcare, în funcție de cât pierd vremea la popasul intermediar. Și niciodată nu am încărcat mai mult de 30-40 de min. De obicei încarc la Deva la EnelX, asta în caz că nu mă opresc la TransIviniș să mănânc ceva.

Ca și concluzie, deși nu am avut vre-o „restricție” de consum și am mers cât de alert se poate, fără să prind aglomerat pe sectorul Holdea-Margina, diferența de timp e de neluat în calcul dacă nu ești un erou din ăla de conduce 15h fără oprire.

Încă de la plecarea din Brașov, observ ceva nu că deranjat… dar chiar periculos… minunea tehnică de la Toyota, abia se mișcă…

Cu Kona ajung destul de repede la Timișoara pentru că mi-e foarte facil să „croșetez” traficul până la Sibiu. Cam cât face C-HR-ul de la 65-70Km/h până la 100-105 km/h, Kona îi face plecând de la 0. Iar Toyota e la fel de puturoasă indiferent de viteza pe care vrei să o atingi, pe când konița, trage tare până când atinge limitarea software (konele electrice sunt limitate electronic la 185 km/h). De la Brașov, până la Sibiu, nu am reușit decât 3 depășiri de camioane care mai mult stăteau, deși am tot încercat să depășesc, în câteva situații fiind la limita siguranței. Noroc că mai au și alții frâne și milă… Toyota nu trage și cu asta basta… așa că, după Perșani m-am pus și eu cuminte în spatele unui camion și cam aia e tot ce am putut face până la Veștem. Înainte de perșani m-am pus în spatele unei dube, dar nu m-am putut ține de ea…

De la Sibiu, mare diferență nu a făcut hibridul… cu Kona, pe autostradă, de obicei, merg cu 125km/h pe CC (120 km/h pe GPS), aceasta fiind viteza optimă pentru a naviga între cei care merg cu 160-170 km/h pe autostradă (și care 10km mai târziu îi vezi mergând cu 90-100km/h) și camioane. Având hibridul la dispoziție am zis… hai, pune-l pe 140 km/h pe CC. Numai că – deloc surprinzător, pe GPS nu o să ai decât 132 km/h. Din păcate pentru hibrid, distanța pe autostradă de la Sibiu la Timișoara nu este suficientă pentru a compensa pierderea de timp de pe Brașov-Sibiu… Și da, o să mă leg de asta: de acasă și până la nodul Sebeș Nord (Kronospan), cu Kona fac 2h:35 la un mers absolut lejer, fără emoții, fără complicații, așa cum se poate vedea și în clipul de mai jos:

Ori, cu Toyota, am făcut 2h:28 min numai până la Veștem. Că atât poate dacă mai sunt și alții pe drum…

Vă tot spun prin articole că viteza medie a electricelor e mai mare pentru că au cuplul disponibil instant și trag liniar până la viteza maximă, nevând o cutie de viteze să le încurce, așa cum e CVT-ul Toyotei.

Ah… dar poate vă gândiți că „domle’, ai autonomie la hibridă… faci 1000km cu un plin”. Baliverne de 2 lei. Am plecat de acasă cu plinul făcut și deja la Remetea, la ieșirea de pe A1 pentru Timișoara, consumasem deja 3/4 din rezervor Adică poți face cu hibridul un maxim 500-550 km. Irelevant.

Cât despre consum… nu, n-am văzut nimic sub 5l/100km, nici măcar până la Sibiu. La Timișoara am ajuns cu un consum de 6,6l/100km. Asta în condițiile în care Toyota zice că ai scoate 4,3….

Poza cu consumul Toyotei e făcută chiar la ieșirea de pe autostradă și nu a mai scăzut până la hotel…. Iar consumul ăsta a fost scos într-o zi cu vreme perfectă, cu temperaturi între 12°C și 22°C….

Teoretic, conform consumului raportat de mașină, am consumat 27,4l de benzină. Zic teoretic pentru că, așa cum indică și flotorul rezervorului, am consumat defapt 32l de benzină (consum de 8l/100 km, +1,3l față de ce indica mașina). Dar hai să luăm 27l… la un pret de 8,3 lei /vl (atenție, benzina se vinde în volum-litru, nu litru), toată deplasarea până la Timișoara a costat ~224 lei.

Cu Kona, la ultimul drum spre Timișoara din decembrie, pe o vreme cu lapoviță, ninsoare și pe alocuri chiar ploaie serioasă, am scos un consum de 19,3 KWh/100 km (vara scot 16,9 KWh/100 km). Am plecat de acasă cu „plinul” făcut la priza casnică – punem 69KWh x 0,7387 lei + (de obicei) 20-25 KWh care, dacă îi pun din abonamentul JuicePass ar costa cam 30 de lei – dar hai să luăm în considerare și Renovațio – mă duce la costuri între 80 și 114 lei. Adică la cel mult 50% din costurile cu Toyota.

Știu că sunt multe implementări de hibrid, dar eu nu cunosc o implementare de succes. Nu pe termen lung, nu pe distanțe mari.

Așa că.. puturoase sunt, economie nu fac cine știe ce, sunt mașini complexe, nici nu recuperează suficientă energie cât să te ajute măcar în traficul de proximitate, 30-40km, așa cum fac PHEV-urile, nici mari economii de CO2 nu fac față de norma de poluare din generația lor….

Hibrizii, sunt la fel de utili ca o brichetă în caz de incendiu… sau ca frecția la un picior de lemn. Scumpe, complexe și… inutile. Nu că asta ar fi o noutate. Dacă e să mă întrebați direct – eu prefer o soluție pură: ori electric, ori pur termic. Dar fără să ne furăm singuri căciula cu struțo-cămile gen sistemele hibride electric-combustie. Din păcate, sistemul de la Toyota nu este nici măcar o soluție de tranzit, deși Prius-ul a dat un imbold abordărilor mai ecologiste. Din păcate, suntem tot mamifere, care trăiesc maxim 100 de ani. Și foamea trece în continuare prin stomac, nu prin plămâni.

Aștept cu nerăbdare să-mi fie reparată Konița…

25 Responses

  1. mash spune:

    Imi vine greu sa iau in serios o persoana care spune ‘koniță’. Cand o face de mai multe ori, deja e penibil. Iar cand mai e si barbat pe deasupra… no comment.

  2. Jean Valjean spune:

    Bara si radiatorul sparte.
    Ce radiayor are electrica?
    (Intreb pt un prieten).

  3. Dumbrava Andrei spune:

    Păi au și electricele nevoie de încălzire/răcire. Chiar dacă e mai mic, au și ele radiator pentru climă și baterie…

  4. Jean Valjean spune:

    👍

  5. Alex spune:

    Buna, nu as judeca toate hibridele dupa acest model. Problema lui in sine nu este sistemul hibrid, ci motorul pe benzina in ciclu Atkins (in loc de clasicul Otto) combinat cu transmisia tip CVT. E un tip de motor care sacrifica performanta pentru consum, iar
    in tandem cu CVT se tureaza mult dar degeaba, pentru ca nu simti nimic… Alte hibride, in special unele plug-in, nu au neajunsurile pe care le-ai evidentiat aici. Cele bune

    • Dumbrava Andrei spune:

      Vezi că la Toyota folosesc VVT (variable valve timing), care poate acționa pe un termen limitat ca ciclu Atkinson, dar la bază e chiar un ciclu otto.
      Cât despre cvt….

  6. Ed spune:

    Articolul ca articolul dar cand am citit concluzia nu m-am putut abtine sa nu te critic pentru ca, imi cer scuze dar esti total lipsit de obiectivitate „Hibrizii, sunt la fel de utili ca o brichetă în caz de incendiu… sau ca frecția la un picior de lemn. Scumpe, complexe și… inutile.” Uiti ca hibrizii astia s-au inventat cu mult inainte sa existe masini electrice, uiti ca Toyota e un model de fiabilitate si nu ai probleme cat sa te doara pe tine capul ca sofer ca sunt prea complexe, uiti ca o hibrida consuma mult, mult mai putin fata de o termica obsnuita, mai ales in oras si reusesti sa economisesti serios pe termen lung binenteles daca respecti niste reguli de bun simt, uiti ca o hibrida era mult mai ieftina fata de o electrica pina sa inceapa criza asta… Uiti ca totusi multi ajung sa-si permita o electrica doar pentru ca statul inca subventioneaza serios achizitia uneia. Tu tratezi totul ca si cum electricele s-au inventat acum 200 de ani si-s ultra performante si foarte accesibile ca pret si acum 2 ani niste fraieri de plictiseala au inventat niste hibride si de nevoie le-ai facut un review si ai constatat ca-s lente, ca n-au cuplu, ca-s complexe, consuma mult mai ales cand mergi cu viteze mari… deci sunt o inventie proasta.

    Cand o sa ajunga masinile electrice sa poata fi cumparate cu preturi in plaja de 12-25k euro si sa fie intr-o configuratie decenta si o marime decenta (nu ca Spring sau Skoda citigo-e) fara ca statul sa nu-ti dea vreun ban, sa aiba o autonomie reala de 350-500 km (vara), sa fie incarcatoare peste tot incat sa nu ai nenumaratele suprizele neplacute din ziua de azi, cand o sa poti plati direct cu cardul debit/credit direct la „pompa” si nu o sa trebuiasca sa ai nenumarate aplicatii pe telefon pentru toate modelele de incarcatoare si firme care se mai inventeaza intre timp… mai vorbim.

    Eu inteleg ca atunci cand te dai jos dintr-o electrica si te urci intr-o hibrida sau e termica e cam neplacut, stiu cum e… dar la fel de neplacut e si cand te dai jos dintr-un masina performanta si scumpa (BMW,Audi,Lexus, ce vrei tu) si te urci intr-o masina ieftina care costa zdrobitor mai putin , intr-o configuratie de baza cu un motor slab in 3 cilindri…. totusi o masina, multi si-o permit si isi fac treaba cu ea zi de zi… asta inseamna ca e proasta si nu-i vezi rostul?

    Cu alte cuvinte cand o masina similara cu a ta o sa ajunga sa fie mult mai ieftina decat o hibrida amandoua avand dotari similare… ei de abia atunci as putea zice ca o hibrida nu-si prea are rostul… pina atunci insa…

    P.S. Daca vrei sa intelegi ce am vrut sa zic, bine, ma astept sa fii mai echilibrat data viitoare… daca insa incepi sa-mi explici cum ca eu n-am dreptate ca de fapt tu stii mai bine… nu, multumesc

    • Dumbrava Andrei spune:

      Ia uită-te pe olx să vezi câte priusuri cu probleme sunt… sau câte auris… câte au bateria făcută ciur în 200k km.

      Dacă intrai pe site-ul Toyota, aflai că cel mai ieftin CHR costă aproape cât cea mai scumpă kona electrică. Prețul de PORNIRE la CHR este de 28265 eur. Deci nu îl găsești la cei 25k pe care îi pretinzi. Apropo… știi că o kona electric highway+navi o iei cu 25.500 eur?

      Ai scris ditai comentariul doar să apari și tu că ai scris ceva… dacă făceai un minim efort să verifici câteva informații poate chiar produceai o opinie utilă, așa… ne-am pierdut amândoi timpul…

  7. Sandu spune:

    Nu ai vazut consum sub 5 ca i-ai dat talpa si ai condus ca un teribilist cu o masina care din start nu a fost conceputa pentru asa ceva. Daca tu ai avut pretentii de la o masina cu 120 cp inseamna ca problema e la tine, nu la masina.
    M-ai documenteazate despre hybride inainte sa faci afirmatii aiurea. Oricum ai comparat mere cu pere.

  8. Alex spune:

    Cu tot respectul, vvt sau ciclu atkinson nu sunt acelasi lucru. De aceea scoate doar o suta si ceva de cai din motor de 2.4.

  9. Alex spune:

    Nu am zis ca nu au legatura ci ca nu sunt acelasi lucru. Pe Rav e un ciclu atkinson complet, nu doar unul partial. Cele bune, fara ranchiuna sau reactii emotionale

    • Dumbrava Andrei spune:

      pe Rav4 e tot VVT-i. E chiar Dual-VVT-i, numai ca de 2.5l. Si nu, nu exista ciclu atkinson complet in lumea autoturismelor. Asta pentru ca bateria nu porneste sub -5°C. Si pana se incalzeste bateria, trebuie sa plece complet motorul termic, de unul singur. De aia Toyota au dezvoltat vvt-i. cu 4 cilintri in linie. Un motor cu ciclu pur Atkinson nu poate avea niciodata cilindri in linie.

  10. sandu spune:

    The Toyota 2ZR-FXE is a 1.8 L (1,798 cc) Atkinson cycle variant of the 2ZR-FE.[8] It has the same bore and stroke, but the compression ratio is increased to 13.0:1, and the inlet valve closing is retarded. The net result is that the engine has a greater effective expansion than compression. Output is 73 kW (98 hp; 99 PS) and 142 N⋅m (105 lb⋅ft) of torque, paired with electric motor/generators in the hybrid drive system; together the engine and electric motors produce up to 100 kW (134 hp; 136 PS) and 207 N⋅m (153 lb⋅ft). Maximum thermal efficiency is about 38.5%.[9]

    For the 2016 Toyota Prius, output is 95 hp (71 kW) at 5200 rpm and 105 lb⋅ft (142 N⋅m) of torque at 3600 rpm, or when paired with electric motor/generators 71 hp (53 kW) and 120 lb⋅ft (163 N⋅m) of torque in the hybrid drive system; together the engine and electric motors produce up to 121 hp (90 kW). Maximum thermal efficiency is about 40%.

    Tu ramai la electricele tale, ca la hybride esti praf.
    Motorul de mai sus e pe ch-r si alte modele hybrid la toyota.
    Scrie clar ca e atkinson.
    Ce zici tu mai sus zice ca te lasa sa rulezi la turatii mici intr-un ciclu atkinson modificat si la turatii mari in ciclul otto pe un motor otto. Si technologia vvt-iw de care apui tu nu se afla pe motoarele de 1.8l.
    Motorul de 1.8l e facut din start in atkinson.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Uite, direct de la Toyota :
      The Prius retains its 1.8-liter VVT-i equipped Atkinson cycle petrol engine (2ZR-FXE), which is perfectly for highway driving needs. However, the engine has been completely re-engineered, with remarkable results in terms of performance, fuel economy, and reductions to size and weight.
      Si gasesti mai sus in comentarii care e e treaba cu VVT-i…
      Dar, asa e cand toti expertii in google se baga la comentat… presupun ca in viata ta nu ai vazut vre-o diagrama de ciclul otto/atkinson si ti se par diametral opuse. Iar increderea asta a ta o transferi in sentinta universala… doar demonstrezi lipsa de cunostinte…

  11. Catalin spune:

    ABRP te contrazice grav! Las-o ca macane!

    • Dumbrava Andrei spune:

      Si ce te face sa crezi ca abrp are datele corecte? Daca nu erai atat de lenes, dadeai scroll pe blog sa vezi daca toate consumurile raportate de kona se pupa cu abrp-ul.
      Dar cand esti foarte lenes, devii si foarte … mai misca-te!

  12. Robert spune:

    Este firesc un consum de peste 6% la viteze de peste 120km/h. Sistemul hibrid devine complet inutil la asemenea viteze. Masina nu are consum mare absolut deloc. Consumul acela dat de 4,5% in exterior este pentru viteze de pana la 80-90km/h, mergand pe DN-uri legal chiar si in conditii de bara la bara. Ele sunt facute pentru oras mai degraba, unde nu ai mentionat, dar sunt sigur ca in oras ai scos consum de aub 5%. Ai scos doar punctele negative in evidenta. Si exista si masini hibride de performanta de la toyota, precum lexus gs450h.

    • Dumbrava Andrei spune:

      Eu nu prea fac drumuri in oras. Daca te uiti si in datele pe care le-am pus la dispozitie cu Kona, rar fac sub 50-60 km. Asa ca nu am ce sa zic despre consumul de oras, ca la un drum din asta, nu am cum sa iau consumul. De unde stau eu in Brasov si pana la Timisoara, singurele zone urbane pe care le traversez sunt Fagaras si Ghiroda, restul, chiar si Cosava-Marginea le parcurgi cu viteza coloanei in care te afli.

      GS450h cu ce doresti sa il comparam? Sa nu uitam ca e totusi un motor de 3.5l care nu produce nici macar 300 de cai. Cu tot cu motorul electric, in alea 3-4-5 secunde de functionare, ai un ipotetic 340 de cai. Deja daca vorbim de motoare de 3.5l simple sau de electrice cu peste 200KW, nu mai da asa bine prin comparatii…

  13. Marcel spune:

    Am avut Toyota Auris Hibrid 1.8, 136CP, am facut cu ea 210000 km (2017 pina in 2021 ade atunci este pe taxi si mai adaugat 120000 intre timp) am schimbat-o cu o electrica ID3.
    Urmaresc acest site de mai bine de un an de zile si am apreciat modul constructiv in care s-a incercat explicarea trecerii spre electro mobilitate, tind sa cred ca acest articol are la baza niscaiva frustrari…si a facut un pas in lateral.

    Trecerea de la o categorie de propulsie la alta insemana sa inveti sa conduci din nou, a fost prima experienta dupa ce am schimbat o Toyota Corolla 1.6 in 2015 apoi Toyota Auris Hibrid in 2017 si VW ID3 in 2021.
    Cine isi ia o Toyota alege fiabilitatea si confortul, in nici un caz nu se asteapta sa fie primul peste tot, desi uneori vei fi uimit ce poate.
    Faptul ca din ambele Toyote am scos peste 300000 km doar cu reviiziile regulate, spune multe despre acest brand.
    Ca si medie de consum in oras (Cliuj-Napoca) aveam sub 4,2 l/100 iar in drumurile lungi, da, am reusit sa fac frecvent 1000 km cu un plin de 45l.
    Dupa cum am spus trebuie se inveti sa conduci o Toyota si mai ales un hibird. Singurul regret este ca Toyota a aminat sa iasa cu electric sint sigur ca bZ4x va face o figura frumoasa.
    Revenind la articol, ramin la parerea ca este pur o subiectivitate, nici nu ai cum sa cunosti o Toyota daca nu vrei sa inveti sa o conduci si nu poti face acest lucru intr-o zi.

    Da, ma bucur acum de placerea de a lua parte la acesta tehnologie noua, de cuplul instant si linistea pe care o electrica ti-o ofera.
    Continuati sa livrati aricole in aceasta directie.

  14. Ciprian spune:

    Tariful de incarcare curent DC este 2.32 ron / kWh (https://www.evconnect.ro/retea/tarife-incarcare) si ajung la acelasi pret de cost de la Toyota hibrid . Pentru o masina diesel costul poate fi mai mic, deci concluzia raman la diesel, masina e mult mai ieftina si costul pe combustibil e mai mic .

    • Dumbrava Andrei spune:

      Și să vrei, nu poți încărca numai de la ev-connect. Am mai explicat de ce…
      Avem peste 20 de mașini în monitorizările noastre, cu peste 1 milion de km acumulați și nu confirmăm aberațiile astea cu „cost la fel ca la diesel/hibrid/gpl”

  15. Alex spune:

    Alte reactii emotionale, nu inteleg de ce. Ce am spus eu este ca nu simti acceleratia, in pofoda faptului ca auzi cum se tureaza motorul. Si nu vorbesc din carti, ci din experienta cu masina. Stiu ca teoretic cutia cvt asigura raportul optim – practic un numar infinit de trepte de viteza, dar eu in viata reala, cu acea cutie si acel motor, aproape nu am reusit sa depasesc nimic, desi puterea ansamblului ar fi trebuit sa permita niste manevre. Nu inteleg nici sfada pe subiect si cuvintele aruncate ca insulte. Daca asta e discutia, cred ca pierdem ceva toti