FOTO REPORTAJ: de la Sibiu la Timisoara cu Hyundai Ioniq electric

Poate va amintiti ca in 4 aprilie, dupa patru saptamani petrecute la Timisoara, in principal pentru intalnirea cu presa locala cu ocazia aniversarii primului an al proiectului Elecomobilitate si intalnirea cu studentii de la sectia de Autovehicule Rutiere din cadrul Politehnicii timisorene, “Ionica” s-a intors la Sibiu.

Am obtinut atunci un consum mediu de 14.6 kWh /100 km, ceea ce a reprezentat un cost cu energia electrica de 25 lei pentru drumul de 282 km cu o reincarcare la Deva.

Dupa alte patru luni, in care am monitorizat consumul mediu saptamanal obtinut in conditii de naveta zilnica si test drive cu publicul interesat de electromobilitate, Ionica a revenit la Timisoara pentru cateva saptamani calde, in care incercam sa intelegem mai bine impactul functionarii cu instalatia de aer conditionat asupra consumului.

Incarcare 100% la statia instalata la Porsib de EVconnet, partener al proiectului Electromobilitate
Hyundai Ioniq vara, 243 km autonomie cu 100% incarcare
Dupa un mic exercitiu la statia Kaulfland din Sibiu in seara dinaintea plecarii, 
nici o problema cu incarcarea la Deva, 
chiar daca pasii necesari sunt mai complicati 
decat simpla scanare a cardului, cum era pana nu de mult 
Incarcarea pana la 94% a durat 20 minute la statia de 50kW CCS de la Kaufland Deva
Scurta explicatie a informatiilor indicate la bord si reglajelor cu impact asupra consumului
ALBASTRU: stanga sus indicatorul ECO in zona verde pana la 120 km/h
mijloc: driver only, directioneaza aerul doar spre volan.
Dreapta jos: temperatura interioara 22 C, aerul directionat spre sofer, ventilatorul pe viteza 1
VERDE: centrul ecranului temperatura exterioara 27 C, odometru: 17548 km
ROSU: informatia despre autonomie „cu AC 150 km, fara AC 156 km”
NOTA: reducerea autonomiei cu 4% pentru confortul interior merita din plin !
ALB: consum motor electric 16 kW (la 120 km/h autostrada)
climatizare: 0.70 kW
lumini si incarcare telefon: 0.28 kWh

CONCLUZIE

Sursa: google maps

Cunoscand consumul obtinut in primavara si diferenta de altitudine favorabila de 330 metri (mai multa coborare) intre Sibiu si Timisoara, pe drumul de intoarcere am marit viteza de croaziera pe autostrada la 120 km/h (in aprilie 115 km/h) si ne-am tarait in ritmul coloanelor de pe ambele sensusuri intre Deva la Margina.

Consumul a fost surprinzator de bun, 11.9 kWh/100 km, poate putin influentat si de plecarea devreme la drum, pe racoare, astfel ca AC-ul a fost necesar doar dupa incarcarea de la Deva, cand temperatura a depasit 25 C ajungand la 30 C spre Timisoara.

Atat incarcarea oferita gratuit de Porsib la Sibu, in cadrul campaniei promotionale „fara aplicatii, fara complicatii”, cat si cea de la Kaufland Deva creaza impresia ca o calatorie cu masina electrica costa ZERO lei, dar preferam sa informam despre costul energiei consumate, considerand tariful de 0.63 RON (facturat la Porsib).

Pentru cei 274 km ai calatoriei din 26 iulie de la Sibiu la Timisoara, parcursi in majoritate pe autostrada cu tempomatul fixat la 120km/h si aerul conditionat reglat pe 22 grade Celsius, am consumat 32.6 kW, reprezentand mai putin de 21 RON.

Consumul realizat cu o zi inainte, 11.6 kWh/100 km, in timpul test drive-urilor in zona Sibiu, confirma ca Hyundai Ioniq este capabil sa parcurga 100 km sub OPT LEI cheltuieli cu energia.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.