FOTOREPORTAJ: Ciugud, Hăpria și Păuca cu Tesla Model 3 #to_good_to_be_true?

Dragi prieteni,

Zilele trecute, profitând de vremea deosebit de caldă pentru această perioadă, ne-am decis să plecăm din Câmpina într-o călătorie în care să parcurgem de la sud la nord, Valea Oltului. Pentru că am plecat după-amiaza, ne-am cazat peste noapte în Râmnicu-Vâlcea.

A doua zi urma să vizităm Valea Oltului și să ne întoarcem acasă. Însă, în urma unei discuții purtate pe grupul comunității noastre, am decis să facem un mic ocol prin inima Transilvaniei pentru a vizita trei localități care au ajuns pe harta electromobilității, în urma instalării unor stații de încărcare, alimentate cu energie fotovoltaică.

Astfel că, în cele ce urmează, vă voi spune câteva cuvinte despre Ciugud, Hăpria și Păuca din punctul de vedere al șoferului unei Tesla Model 3.

Despre prima dintre ele, in ordinea vizitată de noi, auzisem în toamnă, cu ocazia călătoriei de calibrare cu noul IONIQ 5 înainte de Trans Carpatica.

Apoi a ajuns și Laurențiu cu ID.4 la stația alimentată cu energie solară din Ciugud.

Dar în urmă cu câteva luni am citit niște articole. Ulterior, am văzut și un material video cu primarul comunei, în care acesta menționa realizările Primăriei din ultimii ani, printre care și accesarea de fonduri pentru instalarea unor stații de încărcare.

Despre Păuca am aflat de la Titus, colegul nostru din Sibiu, iar de Hăpria am aflat din PlugShare, ulterior realizând că acest sat aparține de Ciugud.

Ciugud

Comuna este situată în vecinătatea municipiului Alba Iulia, exact în inima Transilvaniei. Are o populație de aproximativ 3000 locuitori și are în componență 6 sate.

Stația de încărcare se află în spatele clădirii Primăriei, într-o parcare pe al cărei acoperiș sunt montate panouri fotovoltaice. Stația este de 2 x 22 kW, 32A, trifazic AC și este dotată cu un cablu de încărcare type 2.

Conectarea extrem de ușoară, ai băgat cablul în mașină, ai apăsat butonul START și a început încărcarea.

Am lăsat mașina la încărcat și ne-am plimbat puțin prin zonă. Am rămas plăcut impresionați de ceea ce am văzut! Comuna arată foarte modern, în special în zona de centru! Din păcate, nu am găsit o locație în apropiere unde să putem servi o cafea sau un suc, așa că ne-am întors la mașină și am plecat spre următoarea țintă.

Hăpria

Hăpria este situat la 7 km de Ciugud, acest sat aparține administrativ-teritorial de comuna Ciugud. Stația de încărcare se află în curtea Centrului Local de Informare și Promovare Turistică. Este o stație single-phase de 20 A, cu un singur conector pe AC, plug and charge.

Există un magazin exact lângă stație, de unde te poți aproviziona cu tot ce ai nevoie. Noi am băut o cafea și apoi am continuat drumul spre a treia locație din itinerariu.

Păuca

Păuca este o comună situată la granița județelor Alba și Sibiu, și la aproximativ 40 km distanță de ambele reședințe de județ. Stația de încărcare se află în curtea Primăriei, într-o parcare pe al cărei acoperiș sunt montate, de asemenea, panouri fotovoltaice.

Sunt de fapt două stații de 22 kW, 32 A, trifazic AC, fără cablu, la inițierea încărcării se solicită PIN, care este afișat pe stație. Conectezi mașina, tastezi PIN-ul și pornește încărcarea. Aici am avut plăcuta surpriză să constat că există toalete în spatele parcării!

Toate cele 3 locații au fost testate de noi, sunt 100% funcționale și gratuite. Dacă pe o distanță de 40 km, în plină zonă rurală, avem 3 puncte în care ne putem încărca mașinile electrice, imaginați-vă cum va arăta harta electromobilității în perioada ce va urma!

Nu este doar o speranță, ci o certitudine! Aceste trei comunități care au decis că viitorul aparține electromobilității sunt un exemplu remarcabil, demn de urmat în toată România! Depinde de fiecare din noi să spunem mai departe povestea acestor locuri cu oameni vrednici și buni gospodari!
Viitorul este electric!

2 Responses

  1. CLAUDIU spune:

    Din surse interne, va pot spune ca inca o comuna lipita de Alba Iulia va monta 5 statii in 4 sate in perioada imediat următoare. Deci, curentul electrificarii chiar ia amploare in Alba.

  2. Dan Boboescu spune:

    Minunat, să ne ții la „curent” ca să le includem în traseul următorului eveniment ElectRoMania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.