Aventuri la primul drum cu Corsa-e de la Constanța la Alba Iulia

Introducere

Așa cum se întâmplă de multe ori, ne-am cunoscut în luna decembrie în media socială, atunci când Claudiu ne-a transmis următorul mesaj:

Salutare! Sunt în proces de achiziție a unei Corsa-e pe care o voi încărcă acasă 90% din timp. Urmează să o folosesc pentru navetă 100-130 km zilnic, aproximativ 35.000 km/an.

Mă puteți ajuta cu un sfat despre Hidroelectrica? Care e prețul final pe kWh?

Colegii care au trecut la Hidroelectrica au răspuns că prețul este 0.65 lei/kWh.

La începutul lunii martie, Claudiu ne-a administrat o doză de optimism și motivație colectivă cu următorul mesaj:

Bună ziua! Am achiziționat Opel Corsa-e din data de 10 martie.

Vă mulțumesc pentru amabilitate și pentru munca depusă. Articolele dumneavoastră au cântărit greu în alegerea modelului perfect pentru nevoile mele.

Deja am făcut 2600 km la costuri infime, dintre care 650 km pe primul drum de la dealer acasă: Constanța-Alba Iulia

Auzind că primul drum cu o electrică a fost Constanța – Alba-Iulia, bănuiam că a fost însoțit de multe aventuri și l-am invitat pe Claudiu să descrie experiența sa pe blogul electromobiliștilor. Iată peripețiile în cuvintele autorului.

Vă salut, stimați temerari ai electromobilității!

Mă numesc Claudiu și vreau să vă prezint experiența din cei 4.000 km parcurși din 3 martie 2022 până acum, 28 martie 2022, cu noua mea mașină: Opel eCorsa.

Pasul 0: Achit integral mașina în 2 martie (18.600 Euro cu avansul dat în decembrie 2021)

Pasul 1: Călătoresc cu trenul 650 km împreună cu tata din Alba la Constanța.

Pasul 2: Iau mașina și mă acomodez cu ea direct în traficul orașului (eu am mai condus la test-drive trei mașini electrice, în rest doar manuală/tata doar cutie manuală).

Pasul 3: Opresc la o vulcanizare și montez cauciucuri de iarnă.

Pasul 4: Pornim pe la ora 16:00. Tragedie! După 15 km mașina îmi dă prima eroare pe autostradă (presiune în roți scăzută). Deschid manualul și, după 20 de minute, reușesc să resetez valorile.

Pasul 5: Înghețăm în mașină. Căldura la maxim și în mașină ne ieșeau aburi din gura.

Pasul 6: Opresc la Cernavodă și încarc prima dată (CCS). Observ că mașina e pe modul ECO. O pun pe normal și, instant, pornește căldura.

Pasul 7: Merg liniștit spre Lehliu. Țeapă! Stația m-a decuplat după 2 secunde. Aleg să merg ca melcul pe autostradă spre Fundulea. Ajung și încarc vreo 30% știind că la București mă așteaptă un alt coleg, Adrian, cu Corsa-E.

Pasul 8: Încarc la EnelX pe 150 kW. Mulțumesc colegului ce a ținut să îmi facă cinstea de a schimba căteva vorbe la KFC.

Pasul 9: Drumul decurge bine până la Sibiu, unde ajung pe la 4:30 dimineața. Încerc la Kaufland, la MOL, la Lidl și încă undeva… Nu reușesc să încarc și panica își face loc.

Mai am 35- 40 % din baterie ~16-17 kWh~ și mă așteaptă o autostradă de 85 km până la Sebeș (afară ninge și sunt -2 °).

Înfofoliții bine și cu căciulile pe cap, mergem bătrânește (70 km/h) și cu căldura oprită. Ajungem la Sebeș cu vreo 10% și încărcăm la MOL. Am fi ajuns în ritmul acesta cu vreo 2% acasă.

Concluzie

Primul drum mi-a arătat limitele mașinii și stresul pe care ți-l poate provoca o mașină electrică, mai ales când nu ai toate aplicațiile din lume instalate și toate conturile încărcate. Am spus că nu e de mers cu ea la mare, dar, după încă 3000 km făcuți în trei săptămâni, mi-am schimbat părerea: aș pleca oriunde în țară cu ea.

Vă mai spun că e mașină de navetă cu care parcurg, împreună cu soția, 130 km zilnic (oraș, autostradă, drum județean), și consum cam 50% din baterie, fără nici un fel de economie de căldură sau viteză.

Încarc acasă la 8 A pe priza casnică: de la ora 17:00 pana la 07:00, când plec îmi urca cu 40% nivelul bateriei. Nu pot încărca la serviciu.

Ocazional, îi dau un surplus de 15-20 % pe CCS, când știu că am drum lung sau folosesc un cupon de la Kaufland când plec în weekend imediat după orele de serviciu.

Sper că voi reuși să vă trimit date statistice săptămânale, acum că m-am acomodat cu meniurile.

5 Responses

  1. Dan spune:

    Claudiu, când mai ai erori de conectare pe CCS, încearcă să împingi mufa de CCS înspre mașină, în timpul negocierii cu stația. De multe ori, din cauza greutății cablului, cei doi pini mici din partea superioară, prin care se face comunicarea între statie și mașina, nu sunt bine conectați.

  2. CLAUDIU spune:

    Mulțumesc pentru sfat. Nu m-am gandit ca poate fi o problema de natura mecanica la conectare.

  3. Bogdan spune:

    Bună ziua,
    Mă tentează să trec la Corsa și aș avea câteva întrebări dacă ați fi amabil să mă ajutați.
    1. Modelul pe care l-ați cumpărat este cel cu autonomie mărită? Aveți cumva idee în ce lună a început să fie produs modelul cu autonomie mărită?
    2. Spuneți că parcurgeți zilnic 130 km oraș, autostradă, județean și consumați 50% din baterie. Ați putea detalia puțin? Cam câți km de autostradă parcurgeți și cu ce viteză? Întreb pentru că autonomia de 260 km e cam departe de cei 359 declarați de producător. Desigur, dacă parcurgeți distanțe mari pe autostradă cu viteze mari e explicabil, de aceea mi-ar prinde bine acest detaliu.
    Vă mulțumesc!

  4. CLAUDIU spune:

    Salut, Bogdan! Modelul pe care il detin a fost produs in aprilie 2021 si eu am dat avansul in decembrie 2021, urmand ca in martie 2022 sa il ridic. Deci e modelul cu autonomie mai mica. Din cate stiu, varianta cu spor de autonomie se produce din 2022.
    Deci, zilnic fac 125 km, temperatura exterioara martie intre -7° si +23, astfel:
    -37 km autostrada la viteza 110-150 km/h (v.medie cam 115 km/h)
    -14 km oras la ore de varf (Sebeș si Alba Iulia)
    -18 km pe DN la viteza de 80-90 km/h
    -56 km pe DJ prin sate, intre sate, prin paduri, peste dealuri destul de mari, la viteza intre 40-90 km/h (medie 50 km/h).

  5. Bogdan spune:

    Mulțumesc foarte mult pentru răspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.