Transfagarasanul ramane pentru toti cei ce l-au parcurs cu pasul o atractie turistica, care te cheama si in alte anotimpuri, o provocare pentru ciclisti si schiori si un test pentru automobilisti.
Fac parte dintre norocosii care si-au petrecut vacantele din copilarie la poalele Fagarasului, in satul bunicilor. Am colindat padurile din vai pana in crestele golase si dupa ce s-a deschis Transfagarasanul l-am parcurs cu piciorul, bicicleta, pe schiuri si alaturi de bunul meu prieten Dan Necula, in calitate de copilot pe proba speciala din Tour d’Europe si in repetate ocazii la Raliul Argesului.
Vazut din telecabina, asfaltul ce serpuieste intre cascada si lacul Balea este unul din cele mai memorabile drumuri de munte din tara.
In primavara, la prima incercare cu TM 3 (Tesla Model 3), drumul a fost inchis incepand de la Balea Cascada. In vara aglomeratia este prea mare, pentru o gasi o parcare in care poti fi singur pentru cateva poze. In plus, Paltinisul ne-a oferit ocazia sa derulam test drive-urile din cadrul proiectului Electromobilitate, mai aproape de baza tehnica si de incarcare de la Porsib.
Momentul potrivit a sosit in prima zi din octombrie, intr-o zi cu cer perfect senin, cand muntii te chemau irezistibil inca de la plecarea din Sibiu si Ionica era in forma maxima sa ia muntii in piept.
Am pornit de la Porsib cu “plinul” de electroni facut, dar din prudenta m-am oprit la pastravaria Albota, unde am fost foarte bine primit pentru o incarcare de la o priza de 380V. Priza fiind ceva mai ascunsa, este bine sa intrebati la receptie pentru localizare.
Pe cei 30 km de urcare abrupta pana la Balea Lac am consumat aproape o treime din rezerva de energie din acumulator.
Am mentinut tot timpul indicatorul de consum in zona ECO, cu aceleratii blande, dar cu un ritm suficient de sustinut pentru cateva depasiri, desi de data aceasta timpul inregistrat pe urcare nu conta.
Am oprit des, pentru a surprinde cat mai multe imagini cu Ionica in peisajul indragit.
Am ajuns la tunel cu 68% rezerva de energie, dar stiam ca pe partea sudica este o lunga coborare pana la intersectia spre cabana Cumpana, pe care Ionica va reincarca acumulatorul cu energie electrica generata de motor, utilizat ca generator. Pe cei 26 km de coborare Ionica a recuperat 8% din incarcare, utilizand treapta cea mai inalta (III) de franare regenerativa, care m-a ajutat sa nu ating frana nici macar o singura data.
De la coada lacului, drumul asfaltat serpuieste pe malul estic cu cateva urcari si coborari minore, dar cu panorame superbe cu lacul Vidraru.
Dupa trecerea pe barajul lacului de acumulare incepe din nou coborarea pana la hidrocentrala Vidraru, o oportunitate de poze inegalabila pentru electromobilisti.
Dupa aproape 60 de km de la plecarea de la Balea Lac, am ajuns la hidrocentrala de la Vidraru cu exact aceasi incarcare 68%.
De la hidrocentrala pana in Curtea de Arges si apoi pana la Pitesti, satele se insira unul dupa altul limitand viteza de deplasare (pentru cei dispusi sa o respecte…) si usoara coborare m-a ajutat la stabilirea unui record personal de 9.5 kWh/100km cu Ionica.
Steluta eco insa apartine echipei Porsib, care cu o zi inaintea mea a reusit 14 km cu o medie de 9.2 kWh/100 km.
Am profitat de priza de 380 V din parcarea de la Jysk (cea de la Kaufland nu functiona) pentru inca o incarcare, pe durata catorva cumparaturi minore, nu fiindca era nevoie, ci fiindca m-a atras simplitatea solutiei si voiam sa stiu cum functioneaza.
Doar cu bicicleta sau pe jos poate fi o calatorie de la pastravarie pana la hidrocentrala, peste creasta Fagarasului, mai ieftina. Ionica s-a multumit cu 8.5 kWh, in plus incarcatul atat la Albota, cat si la Jysk, a fost oferit gratuit.
Din Curtea de Arges pana in Pitesti, gandurile despre consum, incarcare si alte teme electromobilistice au disparut si bucuria revederii cu bunii prieteni din Stefanesti aveau sa umple seara de veselie si povesti despre … automobilismul sportiv de pe vremurile bune de la Dacia Competitii.
Dorim sa multumim si pe aceasta cale echipei EVconnect, Dragos si Nicoleta, care ne-au imprumutat un incarcator mobil de 380 V, facand posibila aceasta traversare a muntilor Fagaras cu Hyundai Ioniq.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.