Cu Tesla Model 3 la Paltinis


Dupa prima experienta cu Tesla in cadrul proiectului Electromobilitate m-a bucurat nespus posibilitatea de a mai conduce o data Model 3, de aceasta data pe un drum mai „dificil”, adica plin de serpentine, urcarea spre statiunea Paltinis.

De cand m-am urcat la volan totul mi s-a parut din nou la locul lui si chiar de aceasta data nu m-a mai deranjat faptul ca nu exista „bordul” clasic in fata soferului. Mi-au luat aproximativ 10 secunde sa imi amintesc ce butoane trebuie sa folosesti.

Mihai Roman la volanul TM 3 dupa plimbarea la Paltinis

 Asa ca am pornit la o plimbare pana la Paltinis si inapoi. De aceasta data am avut si pasageri in masina, 2 studenti in ultimul an de facultate, aflati chiar la primul contact cu o masina electrica.

Marius Barsan (stanga), sufletistul organizator al evenimentelor de la Sibiu, si-a cedat locul musafirilor sai.

Am remarcat faptul ca locurile din spate devin destul de restrictive la spatiul pentru picioare daca atat soferul cat si pasagerul din spate sunt destul de inalti, insa nu cred ca este o problema majora.

Erau 3 lucruri de care eram curios la o masina de acest tip, pe un drum de urcat si coborat de la munte:

  • Cum se „simte” o masina care nu are viteze la urcarea pe serpentine ?
  • Cum „sta” o masina cu tractiune spate si cu o greutate considerabila in curbe ?
  • Care este diferenta de consum de energie la o urcare + coborare pe acelasi traseu.

1. Urcarea fara schimbari de viteza

Dupa cum ma asteptam si mi-a fost confirmat, senzatia  care ti-o ofera Model 3 este aceeasi ca si la mersul normal, aparent fara nici un efort la urcare. In plus, franarea regenerativa, destul de agresiva, impreuna cu inclinatia drumului ajuta si mai mult la condusul cu o singura pedala. Nu mai exista acea senzatie ca motorul nu mai trage si cere schimbata viteza.

Daca apesi pedala de acceleratie masina accelereaza, daca ridici piciorul franeaza. Ce ar mai fi de precizat – dupa sub 2 ore la volanul Tesla, dupa ce m-am urcat inapoi in hibridul meu, ma asteptam ca la ridicarea piciorului de pe pedala de acceleratie sa inceapa sa incetineasca asa cum o facea Tesla. Atat de naturala devine senzatia. La fel cum mi s-a intamplat la primul contact cu cutia de viteze automata. Dupa 10 minute am si uitat cum era cu cutie manuala.

2. Tinuta de drum

O singura data am auzit un scrasnit de roata stanga spate la accelerare puternica la iesirea dintr-o curba ac de par, probabil si datorita faptului ca a plouat, era ud asfaltul si exista si nisip pe el. Acel scrasnit a durat cred ca sub jumatate de rotire a rotii, sistemul de control a compensat imediat iar ca sofer nu am simtit absolut nimic cum ca ar fi fugit spatele masinii.

Daca nu auzeam roata, fiind prea liniste in habitaclu, nici nu mi-as fi dat seama. Pe coborare, cred ca am apasat frana de maxim 3 ori, pentru ca nu am anticipat virajul cum trebuie. In rest coborarea s-a facut pe frana regenerativa si cu reglare din pedala de acceleratie (este ciudata senzatia ca masina sa incetineasca insa piciorul sa fie pe acceleratie, dar si minunata in acelasi timp).

3. Consumul

20.2 kWh/100 km dupa urcarea la Paltinis

Tinand cont ca tot drumul l-am condus ca si cum as conduce o masina normala, cu 2 scapari scurte pentru a demonstra pasagerilor cum se depaseste intr-o Tesla in timp ce urci, insa in conditii legale si de deplina siguranta, traseul parcurs urcare + coborare a avut un consum mediu combinat la fel cu consumul realizat pe un drum normal de campie, adica sub 15kWh. Ceea ce este remarcabil si ajuta in planificarea unui traseu.

13.5 kWh/100km este media consumului pe ultimii 50 km condusi de Mihai, datorita recuperarii de energie pe 28.8 km, la coborarea din Paltinis

Cam la asta s-a rezumat ultima experienta cu acest Model 3, acesta fiind deja in drum spre patria mama, dupa sase luni de test drive-uri oferite la Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj si Resita. Sunt in continuare recunoscator ca am avut posibilitatea de a ma implica in proiectul Electromobilitate, de educare prin test drive.

In loc de concluzii

Am auzit ca intre timp se poate comanda Tesla si in Romania. Si mai sunt si alte modele electrice disponibile. Incepand de luna viitoare apare noul model Ioniq electric cu autonomie WLTP de peste 300 km. Nissan Leaf are peste 270 km.

Daca aveti posibilitatea sa incercati sa conduceti o masina electrica, recomand sa o faceti. Vi se va schimba perceptia asupra lor. Tare cred ca in curand o sa detin si eu o masina electrica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.