Despre electrificarea segmentului SUV si pickup truck

Daca in segmentul automobilelor electrice, dominatia Tesla cu Model 3 si Model S este categorica, in categoria SUV-urilor dezbaterile sunt in toi. Lansat in urma cu patru ani, Model X pluteste in aerul rarefiat al masinilor cu pret de achizitie de peste 100.000 euro.

Tesla Model X

Performantele dinamice de varf, autonomia fara egal in segmentul SUV si celebrele falcon wings, o idee “eloniana” care atrage si acuma atentia in orice parcare din lume, chiar daca initial a generat intarzieri mari la lansarea in productie si un proces cu firma elevetiana Hoerbiger Holding, sunt atacate de alte SUV-uri produse de firme cu traditie in domeniul premium.

In ordinea lansarii, JaguarAudi si Mercedes in Europa, NIO si Byton in China, incearca sa obtina o felie cat mai mare din profitabilul segment SUV premium.

2019 Niro electric in prim plan

Si pentru buzunare mai stranse oferta de SUV-uri incepe sa se diversifice, grupul Hyundai-Kia reusind sa puna pe roti cuplul 100% electric Kona si Niro, despre care jurnalistii si putinii posesori vorbesc numai de bine.

Cu un volum de productie mult mai mic decat cererea, Kona si Niro vor fi in curand insotite pe pietele globale de SUV-uri mai accesibile ca pret, produse de TeslaVWRenault, NissanVolvo, si de o serie de producatori chinezi pentru piata locala si cea din Asia.

Volvo XC40 electric

Chiar daca initial a fost un fenomen american, SUV-ul si formele derivate, gen crossover, a luat cu asalt pietele globale. O alta specie auto dominanta in SUA, pickup truck-ul, pare insa sa fie deocamdata in tranzitie spre electrificare doar pe continentul Nord American.

TESLA

Chiar daca Elon Musk a anuntat interesul Tesla pentru segmentul foarte profitabil si intentia de a produce un “cyberpunk truck”, deocamdata design-ul ramane necunoscut. Numeroasele speculatii aparute in presa sunt doar oxigen pentru valvataia de marketing, aprinsa cu pricepere in timpul prezentarii camionelor electrice din gama Tesla Semi.

FORD

Tot in domeniul spectacolelor de promovare ramane si prototipul F150 electric, prin care Ford a tinut sa aminteasca publicului ca domina de 42 de ani vanzarile in acest segment, tragand un tren incarcat cu 42 de Ford F 150 pentru camerele insetate de senzational ale jurnalistilor.

GENERAL MOTORS

General Motors ramane tot in sfera declaratiilor de intentie, desi negocierile esuate cu Rivian pentru colaborarea / productia unui pick up electric dovedesc ca exista planuri serioase. Locul lasat liber de GM la masa tratativelor a fost ocupat imediat de Ford, care la scurt timp anunta o invetitie de 500 milioane in Rivian.

RIVIAN

Startup-ul cu sediul si centrul de proiectare in apropiere de Motor City (Plymouth, Michigan) a facut valva la ultimul salon auto din Los Angeles, unde a prezentat cele doua modele construite pe o platforma comuna si botezate sports activity vehicles (SAV).

La alte manisfestari cu specific de tursim, Rivian a oferit echipament de campare si o bucatarie culisanta instalata pe pickup-ul denumit RT1.

Cu investitii de peste 1.5 miliarde dolari din partea Amazon, Ford si mai recent Cox Automotive, echipa de la Rivian, formata in buna parte in jurul unui nucleu cu experienta de la proiectul Jeep Cherokee, pare a fi intr-o pozitie fruntasa pentru lansarea primului pick-up electric.

Fabrica din Normal, Illinois, va fi bine incarcata pentru o perioada considerabila de timp (zece ani) cu recent anuntatul contract de livrare a 100.000 de furgonete electrice pentru distribuirea pachetelor Amazon.

BOLLINGER

Bollinger B1 in varianta SUV, construit pe aceasi platforma ca si pickup-ul B2.

Tot in zona Detroit, unde sunt grupati specialistii in pickup-uri, s-a stabilit si firma Bollinger, pornita in nordul statului New York. Conceptul este foarte diferit de Rivian, prezentarea prototipurilor pentru un pickup si un SUV, confirma ca Bollinger intentioneaza sa produca echipament “hard core” de munca, intr-o forma utiliara pura, fara accesorii de confort.

WORKHORSE

Aceasi idee de camion pentru munci grele si van-uri pentru transport marfa, dupa cum arata si numele, o regasim si la firma Workhorse, care incearca sa achizitioneze de la GM uzina din Lordstown, Ohio, devenita un punct spinos de negociere intre GM si sindicat, datoria inchiderii recente, dupa oprirea productiei pentru Chevrolet Cruze.

ATLIS

In Mesa, Arizona, un alt startup are planuri indraznete pentru lansarea unui pickup electric. Cu design conventional, cladit pe o platforma noua electrica, Atlis incearca sa atraga atentia cu capabilitati “full size” pentru parametrii importanti utilizatorilor de truck-uri: dimensiunile benei, greutatea de transport si cea care poate fi tractata.

Platforma electrica pe care este construit primul pickup Atlis, poate fi extinsa la van-uri si SUV-uri

Finantarea nefiind inca asigurata, pune sub semnul intrebarii daca a doua jumatate a anului 2020 este un obiectiv prea indraznet pentru tanarul startup.

IN LOC DE CONCLUZIE

Privim spre viitor cu mult interes evolutia pietii pentru pickup-uri electrice, ca un semnal de acceptare, sau respingere, a tranzitiei spre electromobilitate, din partea unui segment conservator al populatiei din SUA, fermierii si meseriasii cu toate specialitatile, mai ales cei implicati in constructii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.