In urmă cu cinci am primit telefonul mult așteptat pentru programarea livrării unei Tesla Model 3 LR cu tracțiune spate. Agenta de vânzări forța o dată înainte de finalul lunii septembrie… Da, chiar și atunci, în ”preistoria” mobilității electrice moderne, finalul de trimestru venea cu presiune maximă pentru livrări.
Fiind în România, cu bilet de întoarcere în Motor City pentru 1 noiembrie, am convenit să ridic mașina de la reprezentanța din Ohio în 2 noiembrie. Pe atunci, în vremurile de început ale mobilității electrice în Michigan, Tesla nu reușise să depășească piedicile ridicate de asociația dealerilor și avea interdicție de vânzare directă în statul de reședință al celor trei mari producători americani: GM, Ford și Chrysler.
De ce Tesla Model 3 long range, tracțiune spate?
Membrii comunității ce urmăresc evoluția proiectului Electromobilitate din toamna anului 2018, sau poate chiar mai devreme, își amintesc probabil că prima mașină utilizată pentru test drive în cadrul proiectului nostru a fost Ionică, un Hyundai Ioniq model 2018.
Încântarea la volan poate fi găsită în articole scrise de numeroși autori pe blog, ce au avut ocazia să conducă pe Ionică la Timișoara, Deva, Sibiu, Păltiniș sau Transfăgărășan. Deși eficiența și costurile reduse cu alimentarea erau ușor de înțeles, șirul discuțiilor despre utilitatea unui automobil electric se poticnea la autonomie, Ionică având pe atunci un acumulator și autonomie cât are în prezent Dacia Spring.
Datele transmise de cei 82 participanți la proiect, acoperind mai mult de 2.2 milioane km, dovedesc că pentru majoritatea colegilor noștri drumurile zilnice sunt acoperite de autonomia Ioniq-ului de atunci, respectiv al Spring-ului de astăzi. Dar… insistențele cu autonomia mare erau cu atât mai vehemente în urmă cu cinci ani, cu cât rețeaua de încărcare era în fașă.
Dovada că tehnologia utilizată la începutul celui de al doilea deceniu al secolului XXI era capabilă de autonomii considerabile, era prezentă pe șosele prin Tesla Model S și X, dar prețul lor a fost prohibitiv pentru scopul proiectului nostru.
Când Tesla a anunțat specificațiile și prețul pentru Model 3, am considerat varianta LR cu tracțiune spate, o combinație ideală pentru autonomia cea mai mare, pentru cel mai mic preț de achiziție existent atunci.
Livrările infime începând din vara anului 2017, urmate de ”production hell”, au crescut foarte încet în 2018, atunci când am intrat în posesia lui TM 3 și au marcat primul salt considerabil începând din februarie 2019, odată cu exportul în Europa.
Primul drum lung, după traversarea Atlanticului cu vaporul până în portul Drammen, a început în Norvegia, prin Suedia, Danemarca, Germania, Austria, Ungaria, cu destinația Timișoara, apoi Sibiu. Restul este istorie și fiind documentată pas cu pas, poate fi găsita cu o simplă căutare pe blog în categoriile ”test drive”, ”TM3”, sau ”tesla trip”.
Credeam că o astfel de călătorie dus-intors de peste 10.000 km poate elimina pe viitor discuția despre ”electrice” = mașini bune doar de oraș, dar am fost naiv, după cum se poate constata cu oroare chiar și după cinci ani, la orice survolarea a grupurilor dedicate din media socială, ca să nu mai vorbim de media anti-electrificare.
După cinci ani și aproape 126.000 km
In acești cinci ani de la telefonul de programare a livrării, am condus și am scris despre zeci de modele electrice, iar TM 3 a trecut la începutul lunii iulie de 125.000 km, fără probleme legate de tracțiunea electrică, electronică sau acumulator.
Nu mai revin la ”phantom breaking”, fiindcă m-am plâns de suficiente ori de frânările neintenționate, ce au apărut după achiziția softului pentru Autopilot. Din pacate, softul AP a afectat și funcția cruise control, deși din noiembrie 2018 până în februarie 2022 (data achiziției Autopilot), tempomatul funcționase impecabil.
In rest, așa cum am mai scris, un set de anvelope, două de ștergătoare, mai multe filtre de aer pentru habitaclu, un recall (care s-a soluționat cu schimbarea scaunului pasagerului în garaj acasă) și anul trecut schimbarea amortizoarelor și brațelor față, când mașina trecuse de 100.000 km. Cea mai deasă reparație necesară a fost legată de ciupiturile din parbriz.
Despre încărcare
Cu majoritatea încărcărilor făcute acasă până la 80% și o rețea Supercharger în evoluție rapidă, așa cum arată graficele de mai sus (Sursa: CleanTechnica), încărcările nu au fost o problemă, cu excepția zonelor foarte izolate din Parcurile Naționale, care doar recent au instalat cateva stații Type 2.
Utilizând încărcarea rapidă în rețeaua Supercharger din SUA și Canada doar pentru călătoriile lungi, TM 3 s-a dovedit foarte grijulie cu buzunarul nostru, iar acumulatorul nu a avut de suferit, degradarea fiind de ordinul 5%, pe baza autonomiei estimate după foarte rare încărcări până la 100%.
Ce va urma?
De multe ori sunt întrebat: ”Ce va urma după TM 3?”
In acești cinci ani am condus numeroase alte mașini care mi-au plăcut mult. Din gama apropiată de Model 3, potrivită pentru nevoile noastre actuale, Polestar 2 și BMW i4 mi-au lăsat o impresie foarte bună. Cocoțat ceva mai sus la volan, Model Y, IONIQ 5 și BMW iX3 au fost la… ”înălțime”.
Dincolo de confortul și spațiul din IONIQ 5, sau rafinamentul din BMW și Polestar, viteza de încărcare și tehnologia V2X m-au atras cel mai mult spre platforma E-GMP a grupului Hyundai-Kia-Genesis. La drept vorbind, fără ”să fie nevoie să vând un rinichi”, cum glumea Octavian la achiziția unui Model Y LR în primăvară, nu prea văd deocamdată contra-candidați în aceeași gamă de preț, autonomie, viteză de încărcare și rețea de încărcare.
Lucrurile se vor schimba radical, odată cu lansarea modelelor altor producători cu acces la Supercharger. Dacă eficiența, autonomia, viteza de încărcare și binețeles prețul vor fi pe același palier, este un subiect de dezbatere.
Deocamdată, după CINCI ANI de progres tehnologic, datorită suportului Supercharger și al service-ului la domiciliu, nu prea văd o alternativă viabilă, care să îndeplinească criteriile de mai sus mai bine ca Tesla Model 3 LR tracțiune spate, mai pe scurt veterana TM 3. Nu vreau sa fiu greșit înțeles. Progresul în domeniul acumulatorilor, metodelor și costurilor de producție a fost rapid și în cazul Tesla, cu totul remarcabil, ducând la ieftinirile din acest an. Dar unde sunt alternativele?
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.