Generația electrică

Indiferent de preferințele adulților pentru anumite mărci, modele, rețele de încărcare și discuțiile înfocate pe aceste teme, așa cum doar pasionații se pot aprinde și mistui pentru cauza în care cred cu tărie, copiii și nepoții noștri percep schimbările epocale, la care avem norocul să fim martori și participanți, cu ochi nevinovați și întrebări delicioase.

Zilnic, pe drumul spre grădiniță, am parte de o porție sănătoasă de curiozitate marca 4 ani, când faza ”de ce” a alunecat spre întrebări mai nuanțate: de ce mașina noastră nu folosește benzină ca cea părinților?… de ce nu am schimbător de viteze?… etc.

Răspunsurile sunt legate deocamdată de asemănarea cu mașinuța electrică cu care bântuie prin gradină și care, foarte asemănător cu electromobilul nostru, trebuie încărcată zilnic de la priza casnică și ocazional se întoarce în garaj împinsă, fiindcă la 4 ani nu există range-anxiety.

Această lipsa de teamă, obișnuințe și prejudecați, deschide sufletul copiilor spre NOU și alegerile făcute sunt de multe ori pe cât de hazlii, pe atât de profunde, pentru cei dispuși să-i observe cu atenție și mai ales să-i asculte.

Colegii din toată țara relatează cum noțiuni despre pauzele de re-încărcare la călătorii mai lungi au intrat cu bucurie în limbajul copiilor, fiindcă sunt legate de posibilitatea de joacă și de o pauză de masă, care include de multe ori și o recompensă dulce.

Pe masura ce ”mai e mult?” (până la destinație) este înlocuit de ”când încărcăm?” pauzele pentru captarea de electroni sunt percepute cu bucurie, la polul opus față de adulții veșnic pe fugă, obișnuiții să alerge pe distanțe lungi până când vezica protestează vehement și obligă la o pauză grăbită, care ”strică media orară” și este percepută ca o catastrofă fiindcă afectează timpul total de deplasare cu câteva minute.

Privind prin ochii copiilor și nepoților mobilitatea electrică ”nu miroase”, iar timpul de alimentare nu este petrecut la pompă, de obicei încarcerat în scaunul obligatoriu, într-o mașină care se încinge vara sau se răcește iarna, motorul fiind oprit pe timpul alimentării, ci în paralel, la joacă acasă sau la stație, fiindcă nu este grabă în timpul cât electronii curg molcom spre bateria însetată.

Începând de la primele lecții despre respirație, dar și cea despre fotosinteză, copii dezvoltă treptat o sensibilitate deosebită pentru natură, flori, pomi, iarba, fân, toate la un loc făcând parte din experiențele lor cele mai frumoase, centrate în jurul jocurilor din timpului liber al părinților și al bunicilor.

De dragul lor vom continua să promovăm mobilitatea electrică, ca una din căile spre o lume mai bună, mai curată și liniștită!

Prin amabilitatea colegilor și vizitatorilor noștri, faceți cunoștință cu generația electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.