Citigo, Fiat 500, VW e-Up! – grupa mică papă electroni cu pipeta… și de la soare!

Din tabăra celor mai mici prieteni din garajul nostru virtual am primit toată luna Mai vești bune despre eficiența lor proverbială. Asociată cu încărcarea acasă, cea cu cupoane și mai ales de la soare, costurile cu energia electrică pentru grupa mică sunt printre cele mai scăzute, chiar și atunci când kilometrajul este printre cele mai mari din întreaga echipă a proiectului nostru, cel puțin în cazul lui Alin (e-Up, Râșnov).

Consumul mediu săptămânal din ultimul an

Cum încarcă colegii din grupa mică

După publicarea rezultatelor celui de al patrulea sondaj despre modul de încărcare al mașinilor noastre, am primit întrebări specifice unor modele sau a modului de încărcare la bloc. Raul (Fiat 500e) a sărit în ajutor, cu detalii despre pașii parcurși pentru a instala o stație în parcarea blocului la Timișoara.

Alin – VW e-Up, Râșnov

22.05 – 28.05

  • Total km 1183;
  • Consum mediu pe bord 9.8 kwh/100km
  • Consum mediu total 15.97 kwh/100km
  • Cost total 109.49 ron
  • Cost 9.25 ron/100km

Alin a încărcat anul acesta acasă și la stații publice. Deocamdată nu are în plan să instaleze panouri fotovoltaice.

Laszlo – VW e-Up, Cluj

1. Încarc 99.9% ACASA. Sporadic ajung să încarc în altă parte, dar nu poate fi considerată obișnuința, deci rămânem cu răspunsul 100% acasă.

2. Pentru consumul casnic folosim panouri fotovoltaice. Asta include și încărcarea eUP-ului.

3. Anul acesta va fi o minimă investiție. Vom mai adăuga două panouri la stream-ul de 60grade, astfel vom ajunge la câte 7 panouri/stream și probabil randament 100% în timpul unei zile însorite. Acum avem randament de 95% din cauza dispunerii panourilor. 

Sistemul este de 4.6 kW. Aș vrea să văd la ora 14:47, când soarele e la maxim, un 4.6kW în loc de 3.8kW. 

Raul – Fiat 500-e, Timișoara

Săptămâna trecută am parcurs doar în oraș 248 km cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km.

Am incarcat 29kWh acasă, cu un cost de 21 RON.

Tot săptămâna trecută am efectuat revizia de 1 an, la 13600 km. A fost înlocuit doar filtrul de polen (~100RON), mai mult a costat manopera (~330RON), ce trebuia să includă o serie de verificări amănunțite, care nu știu daca s-au efectuat.

Revenind la calculele inițiale ce au stat la baza deciziei de a trece la o mașină electrică, ne-am îndeplinit target-ul minim de 1000 km/ luna, în care estimam că am salvat 2000 euro, doar din diferenșa de combustibil (fără revizie și reparații, care erau mult mai costisitoare la mașina veche).

Dacă inițial a doua mașină (un diesel) era necesară în unele contexte, am constatat că în decursul unui an au apărut stații de încărcare suficiente pentru a satisface nevoile noastre pe teritoriul țării, la drum lung. Mai mult, majoritatea punctelor de încărcare sunt rapide (> 100 kW), astfel putem să profităm de puterea maximă de încărcare a Fiat-ului de 85 kW (real media e pe la 70 – 74 kW până la SOC 87%), ceea ce permite deplasarea cu viteze mai mari pe autostrada, de obicei 130-140 km/h. Comparativ cu mașina Diesel, pe același traseu am obținut viteza medie aproape identică (88-90 km/h), cu rezerva că a durat mai mult cu 32 minute (încărcare de la 6% la 88%).

Am rămas surprins să văd tot mai mare adopția de electrice, în special Dacia Spring. Am stat de vorba cu oameni care au făcut economii considerabile pentru un Spring și aceștia duc mai departe acest trend. Rămâne să urmărim dezvoltarea rețelelor de încărcare, chiar dacă vorbim de locuri (cazare, etc) unde poți încărca la o priză normală.

Un exemplu: am rămas uimit când am ajuns „în vârful muntelui” de 1 Mai unde proprietarul deja a început demersurile pentru a trece la un branșament trifazic, special pentru a pune la dispoziția clienților cazați o stație de încărcare.

In unele locuri, puterea instalată deja pune probleme serioase, chiar și în puncte cheie din țară (de exemplu benzinăriile de pe A1 Timișoara -Sebeș) unde punctele de la MOL de cele mai multe ori sunt offline sau sunt limitate, iar la Rompetrol Orăștie (sens Sebeș – TM) e disponibil doar un punct de încărcare din trei, și acela limitat la 50 kW.

Lăsând la o parte aceste neajunsuri, mai problematică e partea de mentenanță. Lângă birou avem o stație EnelX 2x22kW unde mai încărcam ocazional, dar care a stat cu două cabluri blocate în ea aproape trei luni. După ce a fost cât de cât pusă pe picioare, tot nu se poate utiliza, fiind în mentenanță de câteva săptămâni. 

Avem nevoie de un cadru legal care să oblige furnizorii să asigurare un serviciu minim, mai ales pe unele trasee sau locații cheie.

Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

De aproape trei ani Wiwi transmite săptămânal date foarte amănunțite de utilizare ale micului partener de drum. În special energia recuperată și cea consumată pentru climatizare ne-a oferit o foarte precisă imagine a momentului din an când se produce saltul de consum, pe baza înversării valorii celor două:

  • Toamna târziu, consumul crește brusc, climatizarea consumând mai mult decât poate recupera Citigo în oraș, atunci când și temperatura acumulatorului este scăzută.
  • Primăvara, consumul scade văzând cu ochii de la o săptămâna la alta, atunci când nevoia de încălzire pentru confortul pasagerilor consumă mai puțină energie și temperatura acumulatorului crește, permițând regenerare maximă.

Citigo a fost răsfățat cu parcare în garaj și încărcare de la priza casnică. Fiind prima masina din garajul nostru virtual, care atinge performanța raportărilor săptămânale pentru trei ani, Wiwi a pregătit câteva gânduri de bilanț, la care vom adaugă statisticile pentru cele 156 săptămâni de colaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.