Termic vs. electric – implicații asupra buzunarului propriu

Seria de bilanțuri pentru luna ianuarie publicate săptămâna aceasta a stârnit mai mult interes decât cele dinaintea scumpirii energiei electrice, generând întrebări și comentarii extrem de interesante. Mulțumim tuturor!

Vom continua includerea celor trei forme alternative de deplasare cu motor termic, hibrid și hibrid plug-in în tabelul costurilor, fiindcă este cea mai convingătoare formă de a explica diferența fundamentală între orice formă de motorizare pe bază de carburanți fosili și cea pe bază de energie electrică.

Bunul și credinciosul nostru prieten cu pistoane agitate, care a pus lumea pe roate, ne-a ajutat la transportul bunurilor și persoanelor pentru mai bine de 100 ani, și va continua să o facă câteva decenii, are două deficiențe fundamentale din naștere.

Primul este randamentul. Fără a intra în principiile termodinamice, calcule legate de pierderi prin frecare și multe altele, este suficient să știm ca motoarele cu ardere internă s-au perfecționat pas cu pas timp de mai bine de un secol. Au rezultat bijuteriile cu mulți cilindri, distribuție variabilă, sisteme de supraalimentare și electronică cât cuprinde sub capotă. Cu toate acestea, un motor cu aprindere prin scânteie (pe benzină mai pe înțelesul tuturor) are un randament scăzut față de un motor electric.

Cele cu aprindere prin comprimare (diesel) au un randament ceva mai bun și sunt cele mai răspândite în transportul greu de orice fel: camioane, autobuze, locomotive, vapoare, utilaje de construcție, etc.

Diferența fundamentală între cele două tehnologii alternative este însă sursa de energie. Un litru de benzină conține aproximativ 8.9 kWh, iar un litru de motorina 10 kWh.

Pentru cei familiarizați cu actualele automobile electrice, acumulatorii de 30 kWh la 100 kWh acoperă mai mult de 90% din gama aflată pe piață la începutul anului 2023. În echivalent energetic cu motorina, aceste valori ar însemna rezervoare de 3 (trei) până la 10 (zece) litri, cu care am avea o cu totul altă discuție despre autonomie.

Fiindcă mama Natură ne-a făcut cadou combustibilii fosili, cu o densitate energetică foarte bună, inginerii au găsit loc să înghesuie rezervoare de 60 litri și mult mai mari (mai ales în țara risipei de carburanți cu ajutorul motoarelor V8), pentru autonomii uriașe, cu mult dincolo de limita răbdării dosului șoferului de fi turtit în scaunul din spatele volanului.

Din păcate, în urma lor rămâne o dâră lungă de gaze de ardere, nu tocmai prielnice formelor de viață cunoscute în prezent, care dezvăluie cel de al doilea defect din naștere al motoarelor termice: noxele ce rezultă din procesul de ardere.

După atâta teorie despre randament, energie înmagazinată sub difertie forme și emisii poluante, să revenim la cel mai simplu bilanț posibil: cel al buzunarului propriu.

Aici vom găsi motivul pentru care rezultatele echipei implicate în proiectul Electromobilitate, cuprind câte un automobil cu motor diesel (Sandero 1.5 dCi), hibrid (Kia Sportage HEV) și un hibrid plug-in (Outlander PHEV).

Nu este prima documentare pe termen lung a superiorității tracțiunii 100% electrice privită prin prisma costurilor. Mircea și Tudor ne-au delectat cu un serial format din 13 episoade lunare, care a urmărit evoluția celor două Kone din Timișoara aparținând unor lumi atât de diferite. Concluziile episodului final din noiembrie 2021 sunt probabil uitate, sau necunoscute membrilor mai recenți ai comunității formate în jurul blogului electromobiliștilor, dar merită din plin să fie citite:

Numeroase alte articole scrise de Laslo (CJ), Andrei (BV), Tudor (TM), Octavian (SB), Alin (BV), Cosmin (CJ) subliniază diferența costului de exploatare între mașinile personale electrice și cele echipate cu motor termic.

În concluzie, mulțumim Călin (Kia Sportage HEV, CJ), Octavian (Outlander PHEV) și Mihai (Sandero 1.5 dCi) pentru informațiile legate de costurile cu alimentarea în luna ianuarie 2023 și mai afișăm încă o dată bilanțul, cu o mică adăugire: sublinierea costurilor cu încărcarea, comunicate de colegii proprietari de Tesla Model 3 și Y.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.