În timp ce colegii din echipa proiectului Electromobilitate se pregăteau pentru electro-sezătoarea de la Ciugud, Păuca și Alba Iulia, partenerul meu de test drive din Motor City m-a ademenit în bârlogul cu miere.



După mai multe plimbări pregătitoare începute în 2020 cu Model Y, Audi e-tron Sportback și Model X, a venit timpul întâlnirii cu BMW iX.


Făcusem cunoștință cu noua vedetă electrică a gamei de modele BMW în toamnă la IAA – prima ediție de la München. Scriam atunci:
Cu noul iX în rol de vedetă absolută, la standul BMW am revăzut modelul electric utilizat la Olimpiada din 1972, de unde a pornit aventura electromobilistică modernă pentru BMW, și sedanul i4, viitorul concurent pentru Polestar 2.
FOTOREPORTAJ: aproape numai automobile electrice în prima zi la IAA
Știam că este un SUV mare (și greu) asamblat pe o platformă electrică cu performanțe de vârf. În iureșul activităților ceva mai proletare, am neglijat să actualizez informațiile furnizate de EVdatabase pentru tripleta aristocrată germană, Audi, BMW, Mercedes, dar înainte de merge la test drive, mi-am făcut temele de casă și am organizat informațiile în bine-cunoscutul tabel comparativ.
Modelul cu care am petrecut prea puțin timp, mergând pe șosele distruse de iarna aspră și fluxul necontenit de camioane, care aprovizionează liniile de asamblare auto just in time din Michigan, a fost un iX 50 (caractere bold în tabel).
Teoretic eram pregătit pentru o experiență plăcută și confortabilă, după ce am intitulat plimbarea de pomină de la IAA cu iX3: Test drive cu „covorul fermecat” sub deviza BMW Re:Imagine Today. Dar nivelul de rafinament al suspensiei și interiorului perceput cu toate simțurile la prima întâlnire de călătorie cu iX sunt dintr-o alta clasă. Suficient de convingător pentru Răzvan, îmblânzitorul de Corvette, experiența s-a redus la: venit – văzut – condus – plăcut – comandat!
Pot spune ce nu mi-a plăcut la o mașină de peste 100.000 USD?
Voi fi probabil catalogat hater, deși nu sunt, ba chiar dimpotrivă, după aproape 10 ani petrecuți cu BMW în garajul familiei sunt un fan convins al brandului bavarez.
Acea primă impresie de la IAA, că ecranul stă atârnat de bord, ca un gând apărut prea târziu în procesul de proiectare pentru a mai fi integrat elegant în bord, așa cum a procedat echipa care a conceput interiorul la Taycan sau la EQS, este persistentă și m-a deranjat din nou la plimbarea de săptămâna trecută.

La capitolul packaging, specialiștii de la BMW mai trebuie să ia multe lecții de la startup-urile electrice. Nimic nou, știam tot de la IAA, unde o secțiune prin capotă lăsa să se vadă varza cu care este risipit un spațiu foarte important pentru electromobiliști: frunk-ul.
Cine nu a scormonit printre bagaje într-o noapte geroasă cu ninsoare abundentă, iar apoi s-a chinuit să pună la loc cablul de încărcare, cauzând cât mai puțină mizerie în spațiul de la picioarele pasagerilor sau cel rezervat bagajelor, nu poate înțelege importanta frunk-ului. Dovada supremă a acestei inabilități la BMW am găsit-o după test drive, când întrebând de unde se deschide capota, ni s-a spus (după consultări între agenta de vânzare, un tehnician din service și cineva la telefon) că NU se deschide.
Doar bușonul pentru lichidul de spălare a parbrizului, camuflat sub emblema BMW, este accesibil proprietarilor. Restul doar pentru specialiștii din service…




În rest, începând de la detalii inginerești, cum ar fi ranforsarea cu fibră de carbon a stâlpilor, și până la cele mai ușor de înțeles, cum sunt poziția la volan, vizibilitatea, simplitatea condusului – câtă vreme nu te înfigi prea tare în potențiometru și fiara de aproape trei tone saltă nebănuit de agil înainte – se pot descrie doar cu superlative.
Livrarea?
După achitarea avansului și selectarea configurației finale, Răzvan a aflat că mașina va fi livrată în 2023, ceva mai promițător decât termenele foarte evazive oferite de dealerul Audi sau goliciunea din parcarea celor de la Mercedes, unde nici pomeneală de modele electrice.
Așa cum am subliniat și cu alte ocazii, experiența dialogului cu agenți necalificați pentru o discuție despre un automobil electric, cu atât mai mult fiind vorba de vârful gamei premium, rămâne o dezamăgire de iți vine să te retragi online și să comanzi o…
În partea a doua a întâlnirii cu aristocrația electrică germană, vom discuta despre o scurtă plimbare cu I4 M50.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.