Mașinile expuse de MIT Motors la ATA, Kia EV3, EV6 si EV9, nu au gustat asfaltul circuitului, dar unul din reprezentanții Grupei Mari este suspect de aproape de Kia EV9. Privind la electro-istoricul lui Cristi (Brașov) oare ce ghicim?
- prima ”electrică” – Skoda Enayq
- a doua – Model Y Performance
- a treia – ???
Apropos de prima dragoste electrică, Skoda Enyaq a fost prezentă cu cel de-al treilea proprietar, alături de Cristi cu Model Y și Mihai (Bacău), venit cu familia pentru prima oară pe un circuit cu Audi e-tron.
Premierele realizate de cei trei colegi sunt captate de impresiile împărtășite cu comunitatea Electromobilitate în episodul II al serialului despre ATA.
Dar cei trei (prezenți și foști) proprietari ai Enyaq-ului nu au fost singurii coechipieri din Grupa Mare. Ovidiu cu al doilea Model Y Performance din garajul nostru virtual și Dan cu Volvo XC40, ambii din București, au fost la rândul lor în premieră cu masinile pe un circuit. Dar, înainte de a intra în detaliile tehnice ale experiențelor, un citat din mesajul lui Dan:
Luna noiembrie s-a încheiat cu un zâmbet până la urechi (sau poate și dincolo de astea)!
Dan – Volvo XC 40, București
Luna Noiembrie pentru XC40 a venit cu ceva deplasări în afara orașului culminând, cum au iterat colegii, cu date importante strânse la evenimentul Electromobilitate la Academia Titi Aur. Iar aici sunt detalii spumoase relativ la XC40 cu bune și rele, pe care o să le rezerv unui articol separat.
Spoiler Alert! In ziua evenimentului XC40 a înregistrat un consum de 32 kWh/100 km, incluzând și deplasarea în pas grăbit până la circuit și precondiționarea activă. In schimb, consumul turelor de circuit spun o poveste picantă de eficiență relativ la accelerații pedal to the metal și frânări bruște pe diferite suprafețe, chiar și până la 0 km/h. Aici, XC40 exclusiv pe circuit a păpat un total de 23.9 kWh (aproximativ 32% din SOC), cu o recuperare de 6.2 kWh ( 8-9% din SOC).
Astfel, luna s-a încheiat cu un zâmbet până la urechi (sau poate si dincolo de astea), unde costul total a fost 24.93 RON/100 km relativ la un consum mediu lunar de 21.7 kWh/100 km.
Iar încărcările pe DC au fost multiple și în mare parte foarte scurte. Timpul mediu de încărcare a fost identic mașinilor pe combustie, adică 10 minute.
Hai să văd cu critică în comentarii! 🙂
Ovidiu – Model Y Performance, București
Conform datelor culese de la bordul mașinii avem următoarele informații pentur noiembrie:
- 2672 km distanta parcursa;
- 20,7 kWh/100km consum mediu;
- 553 kWh energie totala consumata;
- 195 RON cheltuiți pentru încărcare.
Conform TeslaMate avem următoarele date, ce cuprind și energia consumată în standby, precondiționare baterie/habitclu:
- 2672 km distanță parcursă;
- aproape 4 zile de condus;
- 6 grade temperatura medie din timpul deplasărilor;
- 22,4 kWh/100km consum mediu;
- viteza medie 28 km/h;
- un cost de 7,3 RON per 100km parcurși.
Încărcările cu plata efectuate in luna Noiembrie:
In luna noiembrie am avut trei ieșiri de o zi in afara orașului, din care două au fost la hotel Peștera/Moroieni și Predeal pentru a profita de prima zăpadă din această iarnă alături de familie.
Am reușit sa efectuez acasă un test de baterie din meniul de service dedicat, care a descărcat bateria până la 2%, cu tot felul de zgomote dubioase și „alarmante” pentru vecini. A urmat o oră de liniște și a început să încarce până la 100%. Testul a fost finalizat cu succes și a arătat o degradare de 5% pentru 50.0000 km parcurși în aproximativ 2 ani. Tind să cred că testul e un pic ”mincinos”, chiar dacă e făcut de mașină, pentru ca TeslaMate și Teslogic estimează o degradare de aproximativ 8%.
Impresii de la ATA
In ultima zi a lunii, am avut plăcerea să particip alături de colegii din echipa proiectului Electromobilitate și sponsorii Eldrive România și MIT Motors la un curs introductiv de condus defensiv în cadrul Academiei Titi Aur.
După o scurtă prezentare a traseului de urmat pe circuit și a regulilor de urmat cu strictețe, am fost invitați cu mașinile personale pe circuit. Timp de 2 ore am avut parte de senzații tari, testând mașina la limita pierderii de aderență printre jaloane și în cercul cu diferite tipuri de suprafețe, viraje strânse și frânare de urgență.
Nu am utilizat modul ”circuit” disponibil pe Model Y performance, întrucât am dorit să simulez situații din viața reală, pe drum umed/uscat, învățând astfel comportamentul mașinii în situații limită, care pot fi întâlnite oricând la volan.
Anvelopele fiind specifice EV și all season, s-au comportat exemplar și nu s-au uzat neuniform, desigur și presiunea trebuie să fie la valoarea recomandată de producătorul mașinii – 2,9 bari. O presiune mai joasă ar fi dus la o uzură mai mare a umerilor laterali de pe anvelopă.
In doi ani de condus cu Model Y nu cred că am fost nevoit să apăs frână atât de tare ca aici pe circuit! Odată ce te obișnuiești cu sistemul One Pedal de la Tesla, rareori este nevoie să mai apeși frâna de picior.
La fiecare pauză luată simțeam mirosul de ferodou încins, ce-mi aducea aminte mirosul ambreiajului de la fostele masini termice când patinam pe gheață sau încercam să urc o pantă alunecoasă.
Pentru că am venit singur, nu am reușit să fac poze sau filmulețe de la volan, însă pot spune cu siguranță că ne-am distrat pe circuit în deplină siguranță și totodată am învățat multe despre comportamentul mașinii în situații limită.
Am parcurs 26 km in total pe un circuit de 1,3 km cu un consum ”foarte economic evident”: 71,2 kWh/100km!
Mi-aș fi dorit măcar la o singură tură să fi fost un trainer în dreapta mea, pentru a-mi spune unde am greșit pe circuit și cum pot face mai bine, însă cu siguranță pe viitor voi lua în considerare să particip la cursul complet de condus defensiv.
Mulțumesc pentru invitație și drumuri bune vă doresc în continuare!
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 111 owners, documenting more than 3.9 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.