Grupul Stellantis – realități dincolo de lozincile promoționale

Din comunicatul de presă și prezentarea liderului noului grup global Stellantis (format din PSA și FCA) despre viitorul electrificării în cadrul celor 14 mărci, se desprind câteva idei de bază:

  • Investiții de peste 30 miliarde euro în electrificare și software;
  • Obiectiv 2030: peste 70% din vânzări în Europa și 40% în SUA vor fi LEV – low-emission vehicles;
  • Fiecare din cele 14 mărci ale grupului vor oferi soluții 100% electrice cu autonomie de 500 – 800 km și viteză de încărcare de 20 km/minut (km reprezentând autonomia estimată);
  • Lansarea a patru platforme flexibile, trei motoare electrice și acumulatori standardizați pentru toate mărcile și segmentele, cu îmbunătățiri de soft și hard pe parcursul vieții;
  • Producție de acumulatori proprii cu o capacitate de peste 260 GWh în cinci fabrici din Europa și SUA;
  • Două soluții pentru electro-chimia acumulatorilor cu densitate energetică ridicată și o soluție fără nichel și cobalt începând din 2024;
  • Lansarea tehnologiei solid state planificată pentru 2026;

Obiectivele mai modeste de electrificare, decat cele ale altor grupuri globale (VW, Hyundai Kia), sunt interpretate de analistul german Matthias Schmidt, ca o evidență că Stellanits este foarte puțin prezent pe piața din China, iar în SUA a rămas mult în urma Ford și GM pe calea electrificării.

Cu riscul de plictisi, am listat lozincile sub care fiecare brand Stellantis își va alinia efortul de electrificare:

  1. Abarth – “Heating Up People, But Not the Planet”
  2. Alfa Romeo – “From 2024, Alfa Becomes Alfa e-Romeo”
  3. Chrysler – “Clean Technology for a New Generation of Families”
  4. Citroën – “Citroën Electric: Well-Being for All!”
  5. Dodge – “Tear Up the Streets… Not the Planet”
  6. DS Automobiles – “The Art of Travel, Magnified”
  7. Fiat – “It’s Only Green When It’s Green for All”
  8. Jeep® – “Zero Emission Freedom”
  9. Lancia – “The Most Elegant Way to Protect the Planet”
  10. Maserati – “The Best in Performance Luxury, Electrified”
  11. Opel/Vauxhall – “Green is the New Cool”
  12. Peugeot – “Turning Sustainable Mobility into Quality Time”
  13. Ram – “Built to Serve a Sustainable Planet”
  14. Commercial Vehicles – “The Global Leader in e-Commercial Vehicles”

Ce este dincolo de lozinci?

Dar ce găsesc astăzi, dincolo de aceste lozinci, amatorii de modele electrice în gama grupului Stellantis? Extrem de atractive prin design exterior și interior, cele cinci modele pe care le urmărim de mai bine de un an în cadrul proiectului Electromobilitate, au avut multe părți bune, caracteristice tuturor automobilelor electrice, dar și unele mai puțin bune legate de eficiență, calitate și soft. Partea cu problemele întâmpinate și amănunțit documentate de proprietari, în mod curios nu se aplică la Opel Corsa.

Fără exagerare, apreciem ca exemplarele lui Ovidiu și Silviu sunt în prezent mașini cu mult mai bune în stare rulată, decât au fost la livrare, prin perseverența proprietarilor și a numeroasele remedieri executate în perioada de garanție. (Aviz amatorilor de automobile electrice second hand, care pot beneficia de munca de pionierat a primilor proprietari).

Consumul și autonomia

Așa cum ne-au obișnuit, Răzvan și Dan au plasat Corsa în jumătatea inferioară a consumului echipei Electromobilitate în luna iunie, cu marea parte a kilometrilor parcurși în București, la mare distanță de Peugeot-ul 208 condus de Laura în Timișoara.

Cele două 2008, sunt în compania ID.3-urilor, în jumătatea superioară a consumului, ceea ce înseamnă o autonomie mai redusă, fiind echipate cu acumulatori mai mici.

Într-o comparație a consumului mediu din cel de al doilea trimestru cu cel realizat în prima jumătate a anului, se pot observa variații semnificative, pe care le punem pe seama comportamentului acumulatorilor la temperaturi scăzute și a frânării regenerative la rece, dar și a sistemelor de climatizare.

In concluzie, dacă un Opel Corsa satisface nevoile de spațiu, puteți călători în medie cu 40% mai departe între două încărcări, decât cu Peugeot 2008.

Provocări majore pentru echipa de ingineri a grupului Stellantis

Atât discrepanțele din cadrul modelelor grupului, cât și obiectivele prea puțin ambițioase de electrificare, ne determină să urmărim în continuare cu o doză de scepticism cum va răzbi Stellantis pe calea reducerii continue a limitelor de emisii CO2 în Europa, în timp ce în SUA par să fie pe punctul de a pierde trenul electrificării flotei federale, din lipsă de modele adecvate.

Ca întotdeauna, dacă vreți să aflați ce se află în spatele lozincilor meșteșugite cu abilitate de specialiștii în marketing, întrebați proprietarii. Așa cum cum reiese din amenzile aplicate astăzi de Comisia Europeană producătorilor auto germani, între declarații și intenții există uneori contradicții de proporții uriașe. Probabil vă amintiți de promisiunile Clean Diesel și realitatea Dieselgate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.