Călătorie paralelă cu Kona hybrid și electric la morile de apă de la Rudăria

Destinația călătoriei paralele cu cele doua Ko(a)ne au fost morile de apă de la Rudăria (Eftimie Murgu), județul Caraș Severin cu scopul destinderii de weekend într-un peisaj frumos, dar și cel de a realiza un test de consum la mersul în paralel cu protagonistele serialului nostru.

Pentru a marca cel de-al 10-lea episod comparativ așa cum se cuvine, am pornit într-o excursie paralelă de la Timișoara la Eftimie Murgu, unde se află rezervația mulinologică Rudăria. Pe cursul râului Rudărica se află 22 de mori, care macină făină de peste un secol.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-1024x656.png


Drumul de la Timișoara are aproximativ 170 km, dar din cauză că se circulă doar pe drumuri naționale, iar de la Oravița la Eftimie Murgu se merge doar pe serpentine, durata este de vreo 3 ore.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ExcursieRudaria3-1024x768.jpg
Pe serpentinele de la Oravița ne-am oprit într-o parcare pentru câteva poze împreună
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ExcursieRudaria2-1024x768.jpg

Călătoria spre Morile de Apă de la Rudăria a fost superbă, lină și cu temperaturi ideale: 18 grade (9am) – 24 grade (~14:00pm).

Atât varianta hibridă cât și cea electrică au parcurs cei 340 km (dus-întors) fără a fi nevoie de alimentare/încărcare, ambele profitând de energia recuperată la coborâre și de vitezele de deplasare relativ scăzute, astfel obținând un consum foarte bun:

  • 4.2 L/100km pentru varianta hibrid;
  • 11.9 kWh/100km pentru varianta electrică;

Dar pentru că valorile de consum sunt exprimate în unități de măsură diferite și nu are niciun sens comparația acestora, vom compara costurile de deplasare pentru acest test:

  • 24 RON/100km pentru varianta hibrid (5.71 RON/L)
  • 9 RON/100km pentru varianta electrică (0.75 RON/kWh)

Concluzia este că și o mașină hibridă foarte eficientă, cum este Kona Hibrid are costuri de alimentare de aproximativ 2.5 ori mai mari decât varianta electrică.

Diferența de distanță și timp provine de la drumul de acasă până la punctul de întâlnire.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210613_131810-1024x768.jpg
Vreme superbă și un peisaj de vis.
O excursie perfectă de familie dar și pentru cele două mașini
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ExcursieRudaria4-1024x768.jpg
Parcare Eftimie Murgu: Tudor ia câteva imagini din dronă

Serialul comparativ hibrid – electric va continua, până când noul IONIQ 5 va lua locul Konei electrice în flota proiectului Electromobilitate. În timpul rămas vom încerca să re-edităm o călătorie paralelă, care să includă o alimentare și o încărcare, cel mai probabil cu ocazia următoarei ediții ElectRoMania de la Păltiniș – Sibiu, în primul sfârșit de săptămână din octombrie.

Daca sunteti interesați de un test paralel cu Kona electric sau hibrid, cu orice alt tip de automobil, rezervați primul sfârșit de săptămână din octombrie pentru o plimbare în jurul Sibiului, care va include o porțiune de autostradă, parcursă în ambele sensuri pe centura Sibiului și o călătorie munte dus-întors între Sibiu și Păltiniș. În mai puțin de trei ore, puteți afla în condiții reale de drum și condiții atmosferice identice, cum se comporta mașina proprie față de unul din cele mai îndrăgite modele utilizate de proprietarii participanții la proiectul Electromobilitate.

Nu uitați să invitați cunoștințele interesate de vehicule electrice și hibride la eveniment, pentru o întâlnire cu prezentul (pentru puțini) și viitorul (pentru majoritate).

Mircea Adam și Tudor Marchiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.