Kona EV (Porto) după un an și 19.000 km

În 19 Iunie 2020 ne luam rămas bun de la veteranul Ionică, iar cu ajutorul partenerilor noștri de la Casa Auto Timișoara, Hyundai Kona model 2020 (echipare Luxury+) se alătura proiectului nostru pentru a duce mai departe activitatea de educare și promovare a mașinilor electrice prin test-drive.

Cu dl. Dan Budurlean, Eugen și Dan la Casa Auto Timișoara la livrarea Konei

Încă de la primul contact aveam să aflăm diferențele dintre Kona și Ioniq. În primul rând, acumulatorul cu o capacitate dublă față de cea a Ioniq-ului oferă o autonomie mult mai mare și libertatea de deplasare fără a fi nevoie de planificarea amănunțită a traseului.
Apoi urmează și alte diferențe de gabarit, forma caroseriei, putere, spațiu interior și dotări despre care discutăm mai spre finalul articolului.

Primul drum la bordul Konei a fost o excursie de peste 700 km cu Dan pe traseul Timișoara-Sebeș-Rânca-Sibiu-Timișoara pe parcursul căreia am descoperit limitele autonomiei și consumul de energie în diferite regimuri de exploatare.

Porto pe Transalpina

Au urmat mai multe drumuri la Cluj, o excursie la Cazanele Dunării, câteva test-drive-uri, a treia ediție a ElectRoMania, excursii de schi și teste la munte, iar finalul primului an alături de Porto a adus și cea mai mare provocare: după revizia de 15.000 km, în 18 Iunie 2021, am pornit în prima călătorie în afara țării la bordul unei mașini electrice cu destinația Grecia.

Începând din Septembrie 2020 am realizat și comparația între costurile de întreținere și utilizare ale Konei hibrid pe care o conduce Mircea și ale Konei electrice, serial ajuns la episodul cu numarul 10.

Consum și costuri de alimentare

Despre costurile de utilizare am discutat în repetate rânduri, atât în articolele dedicate comparației Hibrid vs. Electric, cât și în cadrul diferitelor raportări săptămânale. Concluzia este că în cazul meu de utilizare costul de rulaj este de aproximativ 10 RON/100km, încărcând atât acasă (0.75 RON/kWh) cât și la birou sau alte stații de încărcare gratuite sau nu.

Privind consumul mediu săptămânal, realizat pe parcursul primelor 12 luni, m-am deplasat cu Porto în treimea mijlocie a domeniului de valori obținut de cei șapte colegi de echipă din cadrul proiectului Electromobilitate.

Consumul mediu ponderat din primul an, după aproape 19.000 km, a fost 15.8 kWh/100 km.

Comparativ cu ultima mașină pe combustie pe care am avut-o, Seat Leon 2.0 TSI, costurile de rulaj sunt de cel puțin 4 ori mai mici, considerând un consum mediu de 8 L/100km (ceea ce este optimist pentru un motor pe benzină care dezvoltă 211 CP) și un preț al benzinei de 5 RON/L. Dacă luăm în considerare și celelalte cheltuieli, filtre de ulei și combustibil, filtru de aer, plăcuțe de frână, etc, diferența crește și mai mult, astfel ajungând la economii de cel puțin 1000 EUR/an conducând Kona EV.

Plusuri

  • Autonomia generoasă (350-400 km reali în orice condiții de drum) datorată acumulatorului de 64 kWh și a eficienței motorului și a electronicii;
  • Condusul (aproape) cu o singură pedală, dacă anticipezi traficul și folosești treapta 3 de regenerare + frânarea până la oprire prin acționarea padelei stângi (din spatele volanului);
  • Sistemele de asistență a șoferului cum ar fi cruise control adaptiv, asistență la păstrarea benzii, avertizare unghi mort, frânare de urgență automată;
  • Lipsa zgomotelor și a vibrațiilor provenite de la motorul cu combustie internă, cu care mă răsfățase deja Ioniq-ul;
  • Cuplul livrat instant și accelerația rapidă atât de pe loc cât și de la viteze mai mari;
  • Head-up display-ul, care nu este o necesitate, dar este „nice to have” și oferă informații utile fără sa iei privirea de la drum.

Minusuri

  • Poziția destul de înaltă la volan față de cea a Ioniq-ului, eu având 1.85m înălțime și fiind obișnuit să cobor scaunul destul de jos
  • Alura de SUV compact/crossover, care afectează rezistența aerodinamică la viteze ridicate și duce la creșterea consumului (mă gândesc ce autonomie ar fi obținut Ioniq-ul cu acumulatorul de 64 kWh…);
  • Spațiul interior și confortul suspensiei sunt inferioare față de cele ale Ioniq-ului;
  • Lipsa aplicației mobile pentru controlul mașinii de la distanță și lipsa conectivității la internet, care să ofere și OTA updates;
  • Cel mai important punct slab al Konei au fost anvelopele de vară cu care vine echipată mașina din fabrică, Nexen N’FERA SU1, care au aderență scăzută, iar pe ploaie trebuie să fii foarte atent cu ce viteză ataci curbele și sensurile giratorii;
  • Nu neapărat un minus, dar Ioniq-ul avea lumini în oglinzile retrovizoare care se aprindeau atunci când deschideai mașina, opțiune foarte utilă noaptea pentru a vedea ce e în jurul mașinii înainte de a urca la bord.

Toate aceste „plusuri” și „minusuri” sunt subiective și sunt percepute într-un an de utilizare a mașinii, însă nu afectează în niciun fel plăcerea condusului sau decizia de achiziție. Drept dovadă este faptul că în același interval de timp de un an, cu Ioniq-ul am parcurs puțin peste 8000 km, pe când cu Kona am circulat mai mult decât dublu. Bineînțeles că experiența dobândită și-a spus cuvântul în îndrăzneala de a porni la drumuri tot mai lungi cu mașina electrică și kilometri s-au adunat și datorită vacanțelor de iarnă și vară.

Electroleul și Porto la Rășinari

Pentru că am parcurs câteva mii de kilometri și cu Electroleul (Peugeot e208), consider că pot să apreciez atât părțile pozitive cât și pe cele negative ale acestor modele. Într-adevăr, design-ul exterior și interior al Peugeot-ului este irezistibil și niciunul din modelele menționate anterior nu se apropie de acesta, însă Hyundai a demonstrat că știe să realizeze un lucru foarte important la o mașină electrică: eficiența componentelor electrice și electronice. Chiar dacă Peugeot-ul arată frumos, dispune de aplicație mobilă și are o mulțime de dotări, autonomia reală se situează în intervalul 200-300 km.

Le mulțumim încă o dată partenerilor noștri de nădejde de la Casa Auto Timișoara pentru posibilitatea de a împărtăși experiențele cu două dintre cele mai îndrăgite modele electrice, Hyundai Ioniq și Kona și sperăm să avem ocazia cât mai curând să povestim experiențele despre IONIQ 5.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.