Un electrosceptic inversunat imi spunea recent „v-ati ras pe bot cu gratuitatea la Kaufland”, o afirmatie plina de sarcasm generata de faptul ca incepand cu 8 iulie Kaufland ofera o singura incarcare gratuita pe oras si autovehicul electric.
Aceasta limitare nu impiedica pe cei aflati in vacanta sau la drum lung sa incarce gratuit in diferite orase, in aceasi zi.
Grupurile de electromobilisti privati, foarte activi in media sociala, au primit in general bine aceasta decizie, care oarecum limiteaza posibilitatea celor ce abuzau de incarcarea gratuita pentru activitati comerciale de transport persoane si marfa.
Cu totul alta este opinia despre „aplicatia” de pornire a statiilor si despre limitarile aditionale introduse, prin care incarcarea gratuita nu functioneaza, in schimb cea cu plata merge fara probleme, etc. Suntem siguri ca atat responsabilii de la renovatio , cat si cei de la Kaufland au auzit de nemultumirile electromobilistilor, mai mult decat si-au dorit.
Fara sa intram in detaliul solutiilor „creative”, aparute imediat pentru ocolirea limitarilor, am vrea sa scoatem in evidenta ca FARA GRATUITATE, calatoria cu un automobil electric este economic foarte avantajoasa in viata de zi cu zi, cand incarcarea se face la priza de acasa.

Pentru graficul costului energiei electrice, am utilizat consumul mediu saptamanal inregistrat cu Hyundai Ioniq in ultimele zece luni si l-am exprimat in cost (RON) la 100 kilometri, utilizand pretul electricitatii facturate la Porsib Sibiu (0.63 RON/kWh), unde s-au facut majoritatea incarcarilor la priza casnica de 220 V.

Dorim sa precizam ca aceaste costuri nu sunt reprezentative pentru calatorii lungi, cand incarcarea se face la statii rapide si pretul variaza mult in functie de furnizor, de la gratuitate pana 1.95 RON/kWh in cazul statiilor renovatio de 50 KW.
Cu preturi si aplicatii de incarcare diferite ne intalnim si in retelele de incarcare din alte tari europene. O comparatie detaliata gasiti intr-un recent articol din revista italiana Quattroruote – calatoria cu Audi e-tron din sudul Italiei pana in Danemarca.
Chiar daca gratuitatea incarcarii pare sa fie o tentatie pentru achizitia unui automobil electric, dupa zece luni de experienta zilnica putem afirma cu nu este decisiv.
Economul Hyundai Ioniq ne-a costat maximum 15.5 lei pentru 100 km in toiul iernii la Sibiu, cand temperaturile au coborat sub -15 C si am utilizat toti consumatorii suplimentari de confort pentru pasageri (incalzire habitaclu, scaun, volan si dezghetare parbriz si luneta).
In perioada de vara, cu folosirea aerului conditionat, costul inregistrat pentru 100 km oscileaza intre 7.40 si 8.40 lei. In plus, ZERO lei pentru intretinere, dupa mai mult de 17000 km, ne intareste convingerea ca pe langa placerea condusului electric si contributia la diminuarea poluarii din orase, aspectul financiar ramane extrem de avantajos fata de orice alternativa, cu performante similare, pe benzina sau diesel.
db

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.