Sa v-o prezint pe Evy. Este o masina Nissan Leaf pe care am ales-o dintr-un lot deja produs si care a ajuns la noi la mijlocul lunii iulie, dupa 3 luni de hartogarie si discutii cu autoritatile, dealer-ul si firma de leasing.
Este foarte incapatoare si aspectuoasa. Evy nu este deloc zgomotoasa si e chiar placut (aproape meditativ) sa conduci fara acompaniament muzical. Sistemul audio este Bose si calitatea sunetului e buna.
Viteza indicata pe bord este mult mai aproape de cea calculata de aplicatiile conectate la GPS in comparatie cu masinile pe benzina cu care am mers pana acum. Copiii au fost incantati de cat de repede accelereaza chiar si atunci cand ruleaza deja la viteza mare.
Are si cateva neajunsuri. Inca de la test drive am observat ca producatorul a optat pentru niste reduceri de costuri ciudate pentru o masina electrica: reglare scaun sofer fata-spate se face mecanic si nu electric, desi sora mai mare (Nissan Qashqai) care functioneaza cu benzina, are deja relglaj electric; becuri clasice in locul LED-urilor la semnalizare si lampi ceata. Lumina farurilor este in schimb la fel de buna ca cea de la Qashqai. Intre timp am mai constatat ca aceasta varianta de Leaf nu are posibilitatea de reglare a scaunelor in zona lombara. Bordul este destul de incarcat cu butoane, afisaje si informatie. Estetica minimalista a Teslei 3 este mult mai pe gustul meu.
In asteptarea electricianului care sa monteze sistemul de incarcare Wallbox la bloc, pentru acesti primi kilometri cu Evy am incarcat numai de la magazinele si benzinariile care ofera acest serviciu gratuit. Experienta a fost mixta. La Lidl a mers foarte bine de fiecare data. Am constatat, in schimb, o crestere a valorii cosului de cumparaturi.
La Kaufland a fost cu poticneli, pana ne-am dumirit cum functioneaza site-ul celor de la Renovatio (aplicatie au numai pentru telefoanele cu sistem de operare Android). Am mai observat si ca o parte dintre soferii de masini electrice nu folosesc aplicatii ca PlugShare ca sa-si semnalizeze prezenta la incarcatoare.
Am mers cu Evy si in oras, dar am facut si naveta pe un
traseu de aproximativ 160 kilometri dus-intors (care include si o portiune de
30 kilometri de autostrada). Este foarte vesela si econoama in oras. In schimb,
la viteze de 120-130 de km/ora autonomia se reduce vazand cu ochii. Cum
distantele facute pe autostrada sunt relativ mici, am optat sa merg cu 90 de
km/ora fara sa afecteze prea mult durata totala a calatoriei. De altfel, am
constatat week-end-ul acesta ca Evy ar putea sa faca o calatorie
Bucuresti-Pitesti si inapoi fara reincarcare, cu aerul conditionat pornit dar
cu viteza de rulare de maxim 90 km/ora.
Nu am avut patanii pe drum pana acum. O singura sperietura
am avut si aceea nu din pricina lui Evy ci din pricina testelor de RO-Alert
care au vuit in toata masina pentru ca telefonul era conectat prin intermediul
sistemului/aplicatiei CarPlay.
Sunt foarte incantata ca o avem pe Evy si promit sa va mai
povestesc depre calatoriile cu ea.
Gabriela, Bucuresti