Hyundai Ioniq dupa 60 de saptamani

Incepand din 15 octombrie 2018, documentam saptamanal consumul si cheltuielile de intretinere pentru un Hyundai Ioniq electric, utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate pentru test drive si naveta zilnica.

Din aceste experiente extragem informatiile necesare si le punem la dispozitia celor ce sunt inca indecisi sa porneasca alaturi de noi pe calea mobilitatii electrice.

Prima veste buna este ca dupa 60 de saptamani si peste 24.000 km cheltuielile de intretinere au ramas ZERO. Nici un schimb de ulei, filtre sau alte piese de uzura ale unui motor clasic nu ne-au incurcat programul zilnic.

Franele nu sunt solicitate aproape de loc, datorita franarii regenerative, suspensia si directia nu dau semne de oboseala, iar schimbul de anvelope si anvelopele de iarna au fost puse la dispozitie de partenerul nostru Porsib Sibiu.

Speram sa avem mai multe date cat de curand, de la firma timisoreana City Limo, care are o flota de Ioniq-uri electrice in exploatare pentru transport de persoane si a acumulat din vara peste 20000 km cu verdictul: „suntem foarte multumiti de ele”.

Cea de a doua veste buna, este ca am inceput sa intelegem comportamentul acumulatorului in sezonul rece tot mai bine si anticipam cresterea consumului si reducerea suplimentara a autonomiei, datorita consumatorilor pentru confortul pasagerilor (incalzire habitaclu, scaune si volan, plus dezghetare parbriz, luneta si oglinzi).

Verificarea consumului mediu prin comparatia ultimelor opt saptamani din 2018 si 2019, confirma rolul variatiilor de temperatura si ne da siguranta unei prognoze bune pentru autonomie, in functie de temperatura exterioara, relief, utilizare si incarcare.

Variatia temperaturii la Sibiu – sursa meteoblue

De exemplu, cele trei zile putin mai calde de saptamana trecuta, comparativ cu cele de anul trecut, au dus la un consum mediu mai redus cu 6.6%, ceea ce reprezinta o economie (nesemnificativa) de 70 de bani la 100km.

Incercand sa intelegem mai bine diferenta de consum intre Ionica, utilizat la Sibiu si Ioniq-ul lui Tudor, utilizat la Timisoara, am gasit sursa consumului putin mai mare la Timisoara, in rutina zilnica, cu un drum de dimineata foarte scurt (4 km), pe durata caruia acumulatorul utilizeaza energie pentru a ajunge la temperatura ideala de functionare.

Si la Sibiu diferenta intre consumul la drumul de dimineatza si cel de revenire este semnificativa, dar in acest caz mai exista si contributia diferentei de nivel intre Turnisor si Cisnadie.

Ca intotdeana cand analizam date de consum din exploatarea zilnica, nu cele standardizate in conditii de laborator, exista si o zi (28 noiembrie) rebela care nu respecta regula, pe care Tudor o pune pe seama plecarii la drum cu masina si acumulatorul preincalzit.

Privind pe termen lung diferentele intre consumul mediu saptamanal realizat de Hyundai Ioniq la Sibiu si Timisoara observam diferente aproape nesemnificative in utilizarea de zi cu zi si ceva mai mari, cand unul se taraie in oras, in timp ce celalalt zburda pe autostrada. Diferentele de pana acuma sunt mai mici de 1 leu la 100km.

In cele din urma, pe langa placerea si simplitatea condusului electric, cele trei avantaje majore ale experientei cu Hyundai Ioniq dupa 60 de saptamani sunt:

  1. Cheltuieli de intretinere ZERO
  2. Cheltuieli cu energia electrica sub 9 lei la 100 km vara si pana la maximum 15.5 lei iarna, valoare atinsa intr-o singura saptamana (cea din 14 ianurie 2019)
  3. Siguranta si confortul pre-incalzirii masinii inainte de plecarea la drum

Pe masura ce problemele de mediu vor deveni un subiect in atentia majoritatii, vom afirma si ca intreaga experienta s-a derulat fara emiterea de gaze de ardere la esapament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.