Noutati din garajul nostru – economii cu Tesla Model 3

Ultima saptamana, in care temperatura din Las Vegas a coborat, iar in Michigan a urcat, confirma cresterea consumului cu aproximativ 16% la rece pentru Tesla Model 3, long range, tractiune spate.

  1. LAS VEGAS

Dupa o lunga perioada fierbinte, in Las Vegas a sosit sezonul racoros, in care prietenii patrupezi pot fi lasati in masina cu geamul deschis, fara consum suplimentar de energie pentru functiile de climatizare „Dog mode” sau „Climate on”.

Sursa: meteoblue

Temperatura, cu 10 grade Celsius mai scazuta ca anul trecut, a afectat consumul inregistrat de „teslavegasgirl”, o Tesla M3 long range, tractiune spate, care face naveta zilnica intre sud estul si nord vestul zonei metropolitane.

Destinatia zilnica pentru TVG -„teslavegasgirl”
De la inceputul sezonului rece, pentru 1366 km consumul mediu a fost 13.9 kWh/100km

Fata de valoarea medie a consumului pe termen lung, 14 kWh/100km pentru 18875 km din martie pana in decembrie si cel inregistrat de la mijlocul lunii noiembrie, dupa ce temperatura a scazut, 13.9 kWh/100km pentru 1366 km, diferenta este nesemnificativa.

Consumul de la ultima incarcare a crescut la 16.3 kWh/100km pentru 115 km

Privind pe termen scurt insa, de la ultima incarcare, consumul de 16.3 kWh/100km, reprezinta o crestere de 15.6%, foarte apropiata de valoarea inregistrata in Michigan de TM 3 in prima saptamana cu temperaturi negative.

2. MOTOR CITY

In zona Detroit, frigul s-a mai domolit si este mai cald ca anul trecut, dar culoarea gri, caracteristica sezonului rece, acopera totul, orase, apa si pamant, intr-un val de mister si umezeala rece.

O excursie la Saint Claire, unul din lacurile de legatura intre Huron si Ontario, amplasat pe granita dintre SUA si Canada, ne-a dat ocazia sa comparam consumul cu cel inregistrat la Vegas.

Traseul excursiei la lacul St. Claire in zona metropolitana Detroit

La temperaturi asemanatoare, a rezultat un consum aproape identic (16.2 in Vegas, 16.3 in Motor City) pentru cele doua Model 3 long range, tractiune spate, echipate cu anvelopele all season livrate din fabrica.

Ca si valorile inregistrate la Vegas, pe termen lung consumul mediu ramane neafectat de o singura saptamana rece. Valoarea medie de 14.4 kWh/100 km realizata cu TM 3 pe 23.272 km, reprezinta echivalentul unor cheltuieli cu energia electrica de 9 lei pe 100 km, pentru incarcarea in garaj la priza casnica, insumand 2094 lei costuri cu energia electrica pentru primul an.

Considerand aceasi distanta parcursa cu un consum de 6 l/100km benzina la un pret de 6 lei/litru, economiile fata de o fosila cu performante echivalente sunt de minim 6000 RON dupa primul an. In realitate economiile sunt semnificativ mai mari, fiindca numeroase magazine din tara si Europa ofera incarcarea grautuit.

NOTA: datorita curentului de 110-120 V si 12 A la prizele de uz casnic in SUA, incarcarea acasa dureaza dublu fata de cea din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.