Ce suma a incasat Tesla de la clienti in primele 10 luni ?

Incepand din luna iunie 2019, cand Tesla s-a instalat cu Model 3 confortabil in fruntea clasamentelor de inmatriculari globale, europene, americane si in numeroase piete importante, articolele cu statisticile de vanzari au avut titluri de genul „Tesla domina”, „Tesla pe locul 1”

Dintr-o serie de declaratii recente ale executivilor marilor producatori auto este evident ca faza nepasarii a trecut. Atractia pentru Tesla este perceputa nu doar pe piata automobilelor electrice, pe care electro-scepticii incearca in continuare sa o minimalize, ci si pe cea a fosilelor, de unde sume semnificative pleaca din buzunarele clientilor spre Tesla.

Sursa informatiilor: EV sales

Desi este clara dominatia Tesla, din statisticile alcatuite dupa numarul de vehicule inmatriculate sunt mai greu de inteles aspectele economice, cand lista contine „mere” (Zoe) si „pepeni” (Model X) amestecate in acelasi cos.

Fiindca producatorii publica foarte rar pretul mediu de vanzare al unui model, am ales varianta cea mai pesimista, cea de „incasare minima” teoretica, pornind de la cel mai ieftin model listat pe pagina producatorului. Desigur ca este o simplificare, dupa cum este si utilizarea celui mai mic pret global pentru Tesla, cel din SUA, desi pretul in Europa si China este mai ridicat.

Cifrele sunt pur orientative, o alta simplificare fiind ca toate modele ar fi fost vandute cash, cand in realitate un numar considerabil (nepublicat) de masini sunt in leasing.

Iata cum arata clasamentul pentru primii sase clasati, DUPA INCASARILE TEORETICE MINIME, reprezentand firmele care au depasit UN MILIARD DOLARI incasari in primele 10 luni ale anului.

Ca sa intelegem mai bine ce inseamna criteriul de calificare in tabelul de mai sus, mai mult de un miliard incasari minime in primele 10 luni (303 zile calendaristice), voi incerca sa explic suma in dimensiuni mai palpabile:

  1. UN MILIARD in 303 ZILE reprezinta incasari zilnice de 3.300.300 dolari, sau 11.459 dolari la fiecare cinci minute, adica pretul unui Ozone 3, cel mai ieftin automobil electric nou, cu patru usi, pe piata din Romania.
  2. Daca s-ar fi vandut doar cel mai ieftin Model 3, la cel mai mic pret, cel din SUA, incasarile ar fi minim 1.2 milioane de dolari pe ora.
  3. Daca toate cele trei modele Tesla s-ar fi vandut doar la cel mai mic pret, incasarile minime ar fi 13.078.621.730 dolari, ceea ce reprezinta pretul unui automobil mediu (29.974 dolari) PE MINUT.

NOTA: Preturile minime provine din urmatoarele surse:

TESLA MODEL 3

TESLA MODEL X

BAIC EU series

NISSAN LEAF

TESLA MODEL S

BYD YUAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.