Hyundai Ioniq după un an în București

După înlocuirea lui Ionică cu Kona, veteranul proiectului Electromobilitate a rămas TM 3 alături de Ioniq-ul lui Edi, care în aceste zile împlinește primul an de serviciu impecabil în București.

Despre experiența primului an va povesti cât de curând Edi, mie îmi rămâne plăcerea de a prezenta datele statistice de consum mediu lunar, pentru cel mai eficient model din garajul nostru virtual.

Consumul mediu lunar

Edi a fost unul din puținii norocoși care a inceput aventura electrică in sezonului rece, cu valori medii de consum de 17.3 kWh/100 km în decembrie și 17.6 kWh/100 km în ianuarie.

După luna februarie consumul a scăzut odată cu încălzirea de primăvară, iar din septembrie este în ușoara creștere, dar într-un domeniu extrem de rezonabil de valori.

Secretul consumului foarte bun obținut de Edi este in rutina zilnică de utilizare a mașinii.

Naveta, ceva mai lungă decât cea a altor participanți la proiectul Electromobilitate, permite Ioniq-ului să ajungă la parametri optimi de funcționare.

In 15 noiembrie, când Edi a parcurs cel mai scurt drum, consumul (16.4 kWh/100 km) a fost cu 11% mai mare decât media primelor 20 de zile din noiembrie (14.7 kWh/100 km).

Discuție despre autonomie

Din experiența test drive-urilor cu Ionică (model 2018) știm că unul din motivele de îngrijorare a fost autonomia redusă, datorită dimensiunilor reduse ale acumulatorului.

Pentru modelul 2020, inginerii de la Hyundai au împachetat un acumulator mai mare și mai greu, pentru care a fost nevoie de un motor mai puternic, în așa fel încât performanțele dinamice să nu fie afectate, în comparație cu modelele produse în 2018 și 2019.

Nici noul acumulator nu pare să satisfacă mulți utilizatori, care au preferat Kona cu acumulatorul de 64 kWh, care „te face sa uiți de teama de autonomie” cum zice Darius.

Costul suplimentar, greutatea și implicit consumul mai mare se justifică întotdeauna?

In cazul lui Paul, care parcurge în fiecare luna cele mai lungi distanțe din întreaga echipa Electromobilitate, răspunsul este cu siguranță pozitiv.

In cazul lui Edi, care în lunile dinainte de pandemie, parcurgea în medie 45 km/zi, un acumulator mare s-ar justifica doar pentru perioada concediului. După drumurile mai lungi din vacanță, Edi ne-a scris că a câștigat totală încredere în combinația de autonomie și viteză de încărcare oferită de Ioniq.

Din dialogul purtat de aproape trei ani cu cei interesați de mașini electrice, știm că autonomia revine de fiecare dată în discuție. Sfatul nostru rămâne cel de a analiza cu atenție nevoile reale de deplasare și de a cumpăra doar atât acumulator, cat trebuie pentru acoperirea drumurile zilnice în sezonul rece.

Oferta de modele ce fac parte din această categorie a crescut foarte mult în 2020, începând cu tripleții grupului Volkswagen (e-Up, Citigo și Mii), Mini Cooper SE, Renault Twingo, Honda e, Fiat 500 și Mazda CX-30, mașini electrice care acoperă nevoile de deplasare zilnică, pentru vasta majoritate a utilizatorilor.

Se vede însă clar din topul înmatriculărilor, ca preferințele globale sunt pentru modele cu autonomie mare, echipate cu acumulatori mari, mai grei și mai scumpi. In final, fiecare face ce crede de cuviință pe buzunarul propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.